Το stablecoin που λάνσαρε η PayPal τη Δευτέρα είναι πιθανό να αναδειχθεί σε ρυθμιστή τάσεων στην αγορά.

Μια σειρά εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση ή την έκδοση ψηφιακών δολαρίων με την Paxos, την εκδότρια του PYUSD της PayPal, σύμφωνα με πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ονόματα δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά ο Walter Hessert, επικεφαλής στρατηγικής της Paxos, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CoinDesk την Τρίτη ότι η εταιρεία “έχει μιλήσει με πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σχετικά με τα stablecoins: για την ενσωμάτωση stablecoins ή την κυκλοφορία white label stablecoins σε ορισμένες περιπτώσεις”. Όπως πρόσθεσε, “πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί την PayPal”.

Η Lisa Ellis, αναλύτρια της MoffettNathanson, σημειώνει: “Εικάζω πως μόλις θεσπιστούν η νομοθεσία και οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, θα δούμε τις μεγάλες τράπεζες να κατέχουν stablecoins, στη λογική όλων των υπολοίπων χρηματοπιστωτικών μέσων που διαθέτουν για να εξασφαλίζουν ρευστότητα στους διαφορετικούς τύπους αγορών όπου δραστηριοποιούνται”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BIS: Πόσες χώρες θα έχουν ψηφιακά νομίσματα μέχρι το 2030

Τα stablecoins είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από εξασφαλίσεις και συνήθως συνδέονται με ένα παραδοσιακό νόμισμα, συχνότερα με το αμερικανικό δολάριο. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί “παίχτες”, στην αγορά κυριαρχούν δύο κρυπτονομίσματα: το tether (USDT) και το νόμισμα USD (USDC).

Η κίνηση της PayPal σηματοδοτεί την αναβίωση της υπηρεσίας white label της Paxos, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έδωσαν εντολή στην εταιρεία να σταματήσει να εκδίδει το Νο. 3 stablecoin, το Binance.

Οι ρυθμιστικές αρχές επικαλέστηκαν “διάφορα άλυτα ζητήματα που σχετίζονται με την εποπτεία της Paxos για τη σχέση της με την Binance”, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και την Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC), οι οποίες έχουν καταθέσει μήνυση σε βάρος της εταιρείας. 

Νωρίτερα το καλοκαίρι, η JPMorgan, η Goldman Sachw και η BNY Mellon δεν θέλησαν να απαντήσουν στο Forbes σε ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία ενός stablecoin ή ακόμη και μια τραπεζική εκδοχή του, γνωστή ως deposit token.

Ο κόσμος μπορεί να μην έχει απόλυτη ανάγκη από περισσότερα tokens που να συνδέονται με το δολάριο, αλλά με συντηρητική διαχείριση, η “επιχείρηση stablecoin” μπορεί να είναι επικερδής.

Παρά τη σκιώδη πληροφόρηση επί των οικονομικών της, η Tether, εκδότρια του USDT, ανακοίνωσε ότι είχε κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων σε έκαστο από τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023 χάρη στις αποδόσεις που κερδίζει από τα tokens της αξίας 83 δισ. δολαρίων.

Η Circle, εκδότρια του USDC και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Tether με αξία 26 δισ. δολάρια, δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πέρυσι, αλλά με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται θα μπορούσε να έχει ακαθάριστα έσοδα έως και 2 δισ. δολάρια φέτος.

Η μετοχή της PayPal κατρακύλησε σε χαμηλό 6ετίας τον Μάιο, ενώ από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 12,9%.

Η εταιρεία θέλει να αποκτήσει ρευστότητα. “Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος θα επιστρέψει σε εμάς για να κάνει τις πληρωμές του. Μας ενδιαφέρει να οδηγήσουμε τις ροές αυτές σε εμάς, τις οποίες επίσης θα νομισματοποιήσουμε με διάφορους τρόπους – πέρα από την αυστηρή νομισματοποίηση του αποθεματικού”, επισήμανε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Jose Fernandez da Ponte, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής blockchain, κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων της PayPal.

Ούτε η PayPal ούτε η Paxos απάντησαν σε ερώτημα του Forbes σχετικά με τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας τους.

Το stablecoin της PayPal έρχεται την ώρα που το Κογκρέσο εξετάζει νομοσχέδιο για τη θέσπιση ομοσπονδιακού ρυθμιστικού πλαισίου για τα stablecoins.