O Αύγουστος είναι μήνας αστάθειας για τους επενδυτές ή απλώς… προθέρμανση για όσα ακολουθούν τον Σεπτέμβριο.

Παραδοσιακά, ο ένατος μήνας του έτους είναι ο χειρότερος για επενδύσεις σε μετοχές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από την εταιρεία CFRA, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

“Υπενθυμίζουμε στους επενδυτές να είναι έτοιμοι για τυχόν απογοητευτικές επιδόσεις των S&P 500 και Nasdaq τον Σεπτέμβριο”, επισήμανε η έκθεση.

Από το 1945, ο S&P 500 διολισθαίνει στο 56% των περιπτώσεων τον Σεπτέμβρη, επίδοση που τον καθιστά τον μοναδικό μήνα κατά τον οποίο ο ευρύτερος δείκτης της Wall συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες να κλείσει σε αρνητικό έδαφος  παρά σε θετικό.

Η μέση απόδοση του S&P 500 τον Σεπτέμβριο είναι -0,73%: η χειρότερη σε επίπεδο μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι υποχωρεί και το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR, το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500.

Δύσκολα περνάει τον Σεπτέμβριο και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq. Από την 1η Ιανουαρίου 1971, ο δείκτης είχε κέρδη μόνο στο 52% των περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο και τη χαμηλότερη μέση απόδοση σε μηνιαία βάση, στο -0,86%. Επομένως είναι ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις και για τον Nasdaq, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA.

Δεν είναι όμως τα πάντα αρνητικά. Η CFRA εκτιμά ότι οι επιμέρους τομείς θα κινηθούν μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων.

Όπως συμπεραίνεται από την ανάλυση, οι υποκλάδοι με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 1500 είναι τα υποδήματα, τα οικιακά προϊόντα και οι ασφάλειες ζωής και υγείας. Σύμφωνα με το ερευνητικό σημείωμα, οι εν λόγω υποκλάδοι ξεπέρασαν την επίδοση του S&P 1500 κατά 71%, 71% και 68% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση εστιάζει σε τρεις εταιρείες ως αντιπροσωπευτικές των καλύτερων επιδόσεων που σημειώνουν οι υποκλάδοι του S&P 1500: στην εταιρεία υποδημάτων Crocs, στην εταιρεία οικιακών προϊόντων Colgate-Palmolive και στην ασφαλιστική MetLife.

Τι να κάνουν οι επενδυτές

Οι πληροφορίες σχετικά με τους υποκλάδους που υπεραποδίδουν είναι χρήσιμες για τον επενδυτή ή τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου. Και εξάλλου μπορούμε να δούμε διαφορετικά τον χειρότερο μήνα του έτους. 

Πρώτον, ο Σεπτέμβριος αποφέρει κέρδη στο 44% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται ως όλεθρος για τους επενδυτές.

Δεύτερον, το “αγόραζε φθηνά και πούλα ακριβά” είναι εδώ και χρόνια το μότο της Wall Street. Ωστόσο, αν η αγορά γενικά έχει ανοδική τάση, είναι δύσκολο να βρεις να αγοράσεις σε χαμηλές τιμές. Το μότο τείνει να στρεβλωθεί σε “αγόραζε ακριβά και πούλα ακριβότερα”. Το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν είναι και το καλύτερο.

Τρίτον, ο έμπειρος επενδυτής που διαθέτει ρευστό μπορεί να εξετάσει την αγορά περισσότερων μετοχών σε ευνοϊκές τιμές, εφόσον υποχωρήσουν οι δείκτες τον Σεπτέμβριο.

Τέταρτον, ο μέσος όρος κόστους του δολαρίου μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση για πολλούς επενδυτές. Σημαίνει την ανά τακτά χρονικά διαστήματα επένδυση ίσων χρηματικών ποσών. Μπορεί να εφαρμοστεί μέσω παρακράτησης από τη μισθοδοσία και τοποθέτησης του ποσού απευθείας σε έναν συνταξιοδοτικό λογαριασμό. Αυτή η στρατηγική σημαίνει ότι δεν παίρνετε ποτέ την καλύτερη μέση τιμή για τις επενδύσεις σας, σημαίνει όμως και ότι δεν παίρνετε ποτέ τη χειρότερη μέση τιμή.

Πέμπτον, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά. Όσο οι ΗΠΑ διασφαλίζουν μακροχρόνια το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, η αγορά θα συνεχίσει να έχει ανοδική τάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οποιαδήποτε “βουτιά” τον επόμενο μήνα θα ξεχαστεί γρήγορα ή θα μείνει ως μια δυσάρεστη αναλαμπή.