Η οικογένεια Hess πουλάει στο καλύτερο momentum της ομόνυμης εταιρείας. Έτσι φαίνεται από το ράλι του πετρελαϊκού κολοσσού, 100% σε δύο χρόνια, που έστειλε τη μετοχή της σε ιστορικά υψηλά και η Chevron θα εξαγοράσει την εταιρεία με premium 20%, σε μια συμφωνία ύψους 53 δισ. δολαρίων που θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε μετοχές. 

Το “διαμάντι” στο χαρτοφυλάκιο της Hess βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γουιάνας, όπου κατέχει μερίδιο 30% σε μια σειρά κοιτασμάτων από κοινού με την ExxonMobil. Υπάρχουν κι άλλα κοιτάσματα προς γεώτρηση στα ανοιχτά του γειτονικού Σουρινάμ. Η Hess έχει επίσης μεγάλες θέσεις στον σχιστόλιθο Bakken της Βόρειας Ντακότα, στον Κόλπο του Μεξικού και στη θαλάσσια περιοχή της Μαλαισίας.

Η συμφωνία (που αποτιμάται στο 7x EV/EBITDA) θα επιτρέψει στη Chevron να αυξήσει την παραγωγή της κατά τουλάχιστον 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως πετρελαίου και ισοδύναμου φυσικού αερίου και να ενισχυθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές της στα επίπεδα των 30 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η συμφωνία φέρνει απολύσεις στα επιτελεία των μηχανικών που εργάζονται στις παράκτιες δραστηριότητες της Hess. Φέρνει όμως και αλλαγές στην κορυφή της εταιρείας. Ο ίδιος θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Chevron.

Ο 69χρονος Hess ηγείται της οικογενειακής εταιρείας από το 1995, αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον πατέρα του Leon, έναν θρυλικό επιχειρηματία που δημιούργησε ένα διυλιστήριο στο New Jersey μετά τη Μεγάλη Ύφεση και ανέπτυξε δίκτυα διανομής μαζούτ σε όλη την περιοχή. Το 1963 η Hess ανήκε σε μια ομάδα επενδυτών που αγόρασε τους New York Jets. Το 1969 ο Leon αγόρασε την Amerada Corp. και τη συνδύασε με τα πετρελαϊκά του συμφέροντα στην Amerada Hess.

Ο υιός John ήταν πιο συγκρατημένος από τον πατέρα του και λιγότερο αισιόδοξος για τις προοπτικές της βιομηχανίας. Το 2008, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωναν σε επίπεδα-ρεκόρ, ο Hess προέβλεψε δημοσίως ότι η “κορύφωση της προσφοράς πετρελαίου” ήταν προ των πυλών και ότι η βιομηχανία σύντομα θα εξαντλούσε τις γεωτρήσεις της. Έκτοτε η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα αρχεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο John Hess έχει ποσοστό περίπου 10% στη Hess Corp, ή 29,4 εκατομμύρια μετοχές. Αν μετατραπούν σε μετοχές της Chevron, θα γίνουν περίπου 30 εκατ. μετοχές, αξίας 4,9 δισ. δολαρίων, δηλαδή στα 162 δολάρια ανά μετοχή.

Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μετοχών δεν θα πάει προσωπικά στον John, ο οποίος κατείχε μόλις 200.000 μετοχές άμεσα. Το φιλανθρωπικό trust του Hess -που ιδρύθηκε βάσει της διαθήκη του Leon- έχει στην κατοχή του 8 εκατ. μετοχές και άλλα 6,5 εκατ. μετοχές ανήκουν στο Ίδρυμα Hess. Μια ετερόρρυθμη εταιρεία που διαχειρίζονται ο Hess και τρεις σύμβουλοι της οικογένειας (μεταξύ αυτών ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Thomas Kean) κατέχει περίπου 9 εκατ. μετοχές. Επιπλέον, υπάρχουν καταπιστεύματα για την αδελφή του, Constance Williams, και τα παιδιά του.

Η άμεση συμμετοχή της οικογένειας Hess στη Chevron δεν θα υπερβαίνει τα 15 εκατ. μετοχές, αξίας περίπου 2,4 δισ. δολαρίων, δηλαδή 162 δολάρια ανά μετοχή (χρηματιστηριακή αξία 320 δισ.  δολαρίων).

Αν μη τι άλλο, ο John Hess έλυσε πολλά προβλήματα με αυτήν τη συναλλαγή, όπως τη διαδοχή αλλά και το ύψος της περιουσίας του. Η νέα Chevron θα επενδύει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια ετησίως σε projects και θα επαναγοράζει μετοχές αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Ο David Decklebaum, αναλυτής της Cowen, σχολίασε σε σημείωμά του ότι αν και η αξία της συμφωνίας φαίνεται εύλογη, εντούτοις είναι έκπληξη, καθώς η Hess έχει ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης με υψηλό περιθώριο κέρδους, ιδιως στη Γουιάνα. Εάν η Hess δεν έβλεπε μέλλον στο να προχωρήσει αυτόνομα, τότε ίσως είναι καιρός για τους μικρότερους, πιο αδύναμους, “παίκτες” να συνάψουν και άλλες συμφωνίες all-stock. Οι κινήσεις ενοποίησης στον ενεργειακό κλάδου θα συνεχιστούν.