Από τα ξημερώματα της Κυριακής 31/4/24 η Ευρώπη μετακίνησε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια από τις τελευταίες φορές που συμβαίνει, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Euronews.

Οι προσπάθειες για την κατάργηση της θερινής ώρας (DST) θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν στην ΕΕ, επισημαίνουν οι Rebecca Ann Hughes και Andreas Rogal,με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Εκτιμάται, αναφέρουν, ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε να ασκηθεί πίεση στα κράτη μέλη να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση της θερινής ώρας, κάτι που υποστηρίζεται και από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τη σημερινή του σύνθεση.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσημα την κατάργηση της αλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο και το Κοινοβούλιο υποστήριξε αυτήν την πρόταση σε ψήφισμά του τον Μάρτιο του 2019. Προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε η Κομισιόν, μέσα από την οποία φάνηκε ισχυρή υποστήριξη από 4,6 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ.

Αν και αρχικά αναφέρθηκε πως η κατάργηση της θερινής ώρας θα αποφασιζόταν μέχρι το 2021, οι συζητήσεις πάγωσαν, καθώς τα κράτη μέλη εμφανίζονται διχασμένα ως προς την πρακτική εφαρμογή της αλλαγής, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Και προτίθεται το εξής: Καθώς η συζήτηση φαίνεται πως θα επανέλθει στο προσκήνιο, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί πειστικά είναι κατά πόσο η θερινή ώρα μειώνει πραγματικά την κατανάλωση ενέργειας.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο αντίκτυπος της αλλαγής της ώρας στο περιβάλλον είναι αμελητέος ή ακόμη και αρνητικός.

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα χρησιμοποίησε ωριαία δεδομένα από το 2010 έως το 2017, για να διαπιστώσει ότι η θερινή ώρα είχε ως αποτέλεσμα την εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας ίση με μόλις 0,8 τοις εκατό της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στις ΗΠΑ, μια μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Μεταφορών το 1975 έδειξε ότι η θερινή ώρα μείωσε περίπου 1% την κατανάλωση ενέργειας στη χώρα.

Κατά το Euronews, αυτή η ασήμαντη εξοικονόμηση μπορεί, εν μέρει, να οφείλεται στο ότι πολλοί άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι πριν από τις 7 το πρωί. Μεγάλο μέρος της ενέργειας που εξοικονομήθηκε από το να μην ανάβουν τα φώτα το βράδυ αντισταθμίστηκε με το να τα ανάψουν το πρωί.

Μια δημοσίευση του 1993 σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου (αέριο, άνθρακας) στη Γαλλία και το Βέλγιο παρατήρησε μια αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου με τη θερινή ώρα, λόγω επιπλέον οδήγησης. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μελέτες για τη διασπορά ρύπων.

Αντίθετα, οι φυσικές ζώνες ώρας, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ηλιακό χρόνο, πιθανότατα ευθυγραμμίζουν καλύτερα τις ημερήσιες καμπύλες φωτός και θερμοκρασίας με τα προγράμματά μας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανικό και άλλο φωτισμό νωρίς το πρωί, θέρμανση νωρίς το πρωί κατά τους ψυχρότερους μήνες, καθώς οι άνθρωποι φεύγουν για δουλειά μία ώρα αργότερα και λιγότερο κλιματισμό που απαιτείται στο αυτοκίνητο κατά τη μετακίνηση μετά τη δουλειά και το βράδυ στο σπίτι.

Το 2023, ειδικοί ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσθέσει το θέμα της κατάργησης των αλλαγών του ρολογιού στην ατζέντα του.

Μια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Time Use Initiative καλεί την ΕΕ «να αντιδράσει στον αρνητικό αντίκτυπο της μη ευθυγραμμισμένης ώρας, πιέζοντας για την εφαρμογή μόνιμων ζωνών ώρας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ηλιακή ώρα (φυσική ώρα) στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον οργανισμό, «η αλλαγή στην ώρα, που κάνει τα χρονοδιαγράμματα να ξεκινούν νωρίτερα από τον φυσικό κύκλο ημέρας-νύχτας, αυξάνει τη στέρηση ύπνου και προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και την οικονομία».