Η Γαλλία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δημοσιονομικά, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία δεν φαίνεται να συμμορφώνονται πλήρως, ανέφεραν πρόσωπα με γνώση του θέματος στο Bloomberg έπειτα από την ετήσια αξιολόγηση των Βρυξελλών.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το προσχέδιο της λίστας των υπό παρακολούθηση χωρών – που είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτεί σήμερα, Τρίτη – συνιστά μέρος της γνωμοδότησης της ΕΕ για τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2024, έτος κατά το οποίο η Ένωση επαναφέρει τους κανόνες της για το χρέος και το έλλειμμα οι οποίοι είχαν ανασταλεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Παρότι οι ετυμηγορίες ενδέχεται να αλλάξουν, η αξιολόγηση αποκαλύπτει πώς κρίνουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ορισμένες από τις πλέον χρεωμένες χώρες της Ευρώπης σε μια εποχή με αυξημένο κόστος δανεισμού. Σημειώνεται ότι η παρουσία στη λίστα δεν έχει αυτόματο αντίκτυπο, αλλά και θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

Από την πλευρά της Γαλλίας, η παρουσία της στη λίστα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μακρόν αγωνίζεται να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της χώρας με τα αιτήματα των ψηφοφόρων του για περισσότερες δαπάνες. Το χρέος της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, αναμένεται να αυξηθεί στο 110% του ΑΕΠ της έως το 2025.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Bloomberg, στην ίδια κατηγορία με τη Γαλλία βρίσκονται το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κροατία.

Παράλληλα, η Αυστρία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία βρίσκονται στην ίδια κατηγορία Ιταλία, της οποίας η αναλογία χρέους/ΑΕΠ βρίσκεται στο περίπου 140%.

Για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Γερμανία, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κρίνεται ότι δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις, τη στιγμή που τα ελλείμματά της προβλέπεται να είναι μικρά.

Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ρευστότητας μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας να μην επιτρέψει χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού για δράσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ο λίστα παρακολούθησης της ΕΕ θα αποτελέσει τη βάση για να αποφασίσει η Κομισιόν εάν θα ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην περίπτωση που μία χώρα δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να συμμορφωθεί, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Όπως σημειώνει πάντως το Bloomberg, η ιστορία των κυρώσεων για μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, έχει υπάρξει επιλεκτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες που παραβίασαν επίσημα το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά η Ένωση είχε αποφασίσει να μην τους επιβάλει ποινές.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παραβιάσει επίσης επανειλημμένα τους κανόνες, με τον τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει χαρακτηριστικά το 2016 ότι δίνεται στο Παρίσι επιπλέον χρόνος για να μειώσει το έλλειμμά του “επειδή είναι η Γαλλία”.

Capital.gr