Το μηνιαίο ποσό των δαπανών για τρόφιμα που πρέπει να δαπανήσει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα για να έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (όριο πείνας) αυξήθηκε στις 14.431 τουρκικές λίρες (485 δολάρια), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων” (Türk-İş), σε έρευνα για τον Δεκέμβριο του 2023.

Το συνολικό ποσό των δαπανών για τρόφιμα και άλλες υποχρεωτικές μηνιαίες δαπάνες για είδη ένδυσης, στέγασης (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, καύσιμα), μεταφορές, εκπαίδευση, υγεία και παρόμοιες ανάγκες (όριο φτώχειας) αυξήθηκε σε 47.009 λίρες (1.578 δολάρια) και το κόστος ζωής ενός μόνο υπαλλήλου αυξήθηκε σε 18.796 λίρες (631 δολάρια) το μήνα.

Η αύξηση στο ελάχιστο ποσό δαπάνης που θα έπρεπε να κάνει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην Άγκυρα για φαγητό ήταν 2,89% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής ήταν 77,50%.

Ενώ ο πρώην κατώτατος μισθός που εφαρμόστηκε ήταν 14.402 λίρες (483 δολάρια), ο κατώτατος μισθός για ολόκληρο το 2024 καθορίστηκε σε 17.002 λίρες (571 δολάρια) με αύξηση 49%. Το όριο της φτώχειας έφτασε σχεδόν το τριπλάσιο του νέου κατώτατου μισθού.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τους επικαιροποιημένους μισθούς τους στα τέλη Ιανουαρίου. Ενώ ο νέος κατώτατος μισθός ήταν 578 δολάρια όταν ανακοινώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, διαβρώθηκε κατά επτά δολάρια σε μια εβδομάδα λόγω της σοβαρής υποτίμησης της λίρας πριν οι εργαζόμενοι λάβουν τους μισθούς τους.

Η επίσημη στατιστική αρχή της Τουρκίας, το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), ανέφερε τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε 64,77% για το 2023 και μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού 2,93% τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό υπολείπεται της πρόβλεψης της Κεντρικής Τράπεζας (TCMB), κλείνοντας το έτος με μια άνοδο που τον κρατά σε τροχιά επιτάχυνσης πέραν του 70% έως τον Μάιο καθώς εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι.

Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προοπτικές που καταρτίστηκαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση, κάτι σπάνιο σε μια χώρα όπου οι επίσημες προβλέψεις έχουν συχνά αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες. Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον επίσημο κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50% κινδυνεύει με ταχύτερες αυξήσεις των τιμών από ό,τι υπονοείται από την αναμενόμενη πορεία πληθωρισμού της TCMB.

Οι τιμές βρίσκονται σε τροχιά που η TCMB είπε ότι εξακολουθεί να δικαιολογεί περαιτέρω νομισματική σύσφιξη μετά από επτά διαδοχικές αυξήσεις που αύξησαν τα επιτόκια κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός τελειώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σχεδόν στο 65% για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η πιο πρόσφατη προοπτική της νομισματικής αρχής δεν προβλέπει επιβράδυνση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει το 2024 στο 36% — ακόμη περισσότερο από επταπλάσιο από τον επίσημο στόχο. H επικεφαλής της TCMB Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θα παρουσιάσει νέες εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούσαν προηγουμένως ότι η εγχώρια ζήτηση, μαζί με τον “κολλημένο πληθωρισμό των υπηρεσιών”, ήταν μεταξύ των κύριων παραγόντων πίσω από τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές. Τον Δεκέμβριο, οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός των υπηρεσιών έφτασε σχεδόν το 91%.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% φέτος θα μπορούσε να είναι ένας άλλος μοχλός των τιμών φέτος, με ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προειδοποιούν ότι απαιτεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική ως απάντηση.

Capital.gr