Το Bitcoin σταθεροποιείται πάνω από τα 45.000 δολάρια, μετά τις “αγριες” διακυμάνσεις τις οποίες προκάλεσε στην τιμή του μια ψευδής δημοσίευση στον λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στο X (πρώην Twitter), σύμφωνα με την οποία η επιτροπή είχε εγκρίνει την έκδοση ETF με βάση περιουσιακά στοιχεία στο κρυπτονόμισμα.

Λίγο αργότερα, η ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε ότι δεν είχε ακόμη εγκρίνει τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια και ότι ο λογαριασμός της στο X είχε παραβιαστεί. Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιάστηκαν στη “φάκα” των φαρσέρ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Η SEC αναμένεται ευρέως από τους αναλυτές να ανακοινώσει μια απόφαση σχετικά με τα συγκεκριμένα ETF την Τετάρτη.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 45.900 δολάρια στις 7:20 π.μ. στο Λονδίνο. Το κρυπτονόμισμα είχε εκτιναχθεί σε υψηλό 21 μηνών άνω των 47.000 δολαρίων την Τρίτη, καθώς αυξήθηκε η αισιοδοξία ότι η έγκριση των πολυαναμενόμενων ETF ήταν επικείμενη.

“Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τη διαδικασία ή αυτό που θα ακολουθήσει”, δήλωσε η Ophelia Snyder, πρόεδρος της 21Shares, η οποία επιδιώκει να προσφέρει ένα Bitcoin ETF σε συνεργασία με την ARK. “Δεν υπάρχει περίπτωση μετά από 10 χρόνια δουλειάς να τελειώσει αυτό χωρίς κάποιο σήριαλ της τελευταίας στιγμής”.

Η αίτηση των ARK και 21Shares λογικά θα διευθετηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως το τέλος της ημέρας. Οι αναλυτές αναμένουν έγκριση αρκετών αιτήσεων, μετά από μια σειρά προσαρμογών της τελευταίας στιγμής στις επίσημες δηλώσεις προσφοράς.

“Απλώς προσθέστε αυτό στη μακρά λίστα με τις εκπληκτικές ανατροπές στην πλοκή στην προσπάθεια 10 και πλέον ετών να φέρουμε ένα spot Bitcoin ETF στην αγορά”, δήλωσε ο Nate Geraci, πρόεδρος της The ETF Store, συμβουλευτικής εταιρείας.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι τα crypto είναι γεμάτα απάτη και παράτυπες συμπεριφορές. Ο οργανισμός κατέστειλε σκληρά τον κλάδο μετά από μια καταστροφή το 2022 και πολλαπλές εταιρικές καταρρεύσεις, όπως η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried.

Ωστόσο, η SEC πέρυσι έχασε μια νομική μάχη-“κλειδί” ενάντια στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων crypto Grayscale Investments, εντείνοντας τις εικασίες στην αγορά ότι η ρυθμιστική αρχή θα αναγκαστεί τελικά να συναινέσει στα spot ETFs. Η διαμάχη αφορούσε την επιθυμία του Grayscale Bitcoin Trust να μετατραπεί σε ένα τέτοιο προϊόν.

Το Bitcoin έχει σημειώσει ράλι 163% τους τελευταίους 12 μήνες, τροφοδοτούμενο από την προσδοκία ότι τα προτεινόμενα ETF θα μετατρέψουν το κρυπτονόμισμα σε mainstream επένδυση. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται εάν το Bitcoin θα κινηθεί πτωτικά εάν και όταν έλθει η έγκριση της SEC, καθώς οι κερδοσκόποι μπορεί να αποφασίσουν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Η ψευδής ανάρτηση στον λογαριασμό της SEC στο X έμεινε στον αέρα για αρκετά λεπτά προτού η υπηρεσία διευκρινίσει ότι ήταν ανακριβής. Σε εκείνο το διάστημα, το Bitcoin σημείωσε ένα σχετικά ήπιο άλμα στα σχεδόν 48.000 δολάρια από περίπου 46.700 δολάρια, πριν υποχωρήσει στα 45.000 δολάρια.

“Η πτώση του bitcoin μετά την ψευδή ανάρτηση της SEC δείχνει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης αντίδρασης “sell the news”, ανέφερε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG Australia Pty.

Εάν το Bitcoin διαπραγματεύεται στο εύρος των 46.000 έως 47.000 δολαρίων πριν από την ανακοίνωση, θα μπορούσαμε να δούμε μια έκρηξη στα 51.000 δολάρια μετά το πράσινο φως για το ETF πριν αρχίσει το profit taking, κατέληξε.

CAPITAL.GR