Όσο πιο μεγάλοι ηλικιακά είναι οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη, τόσο μειωμένες είναι οι προσδοκίες τους ότι θα αυξηθεί το ονομαστικό τους εισόδημα τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας καταναλωτικών προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που ανακοινώθηκε χθες.

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,2%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τον Οκτώβριο (1,1%). Η αύξηση αυτή οφείλεται στις προσδοκίες των καταναλωτών ηλικίας 35-54 ετών, ενώ οι προσδοκίες των νεότερων καταναλωτών (ηλικίας 18-34 ετών) παρέμειναν σταθερές και των καταναλωτών μεγαλύτερης ηλικίας (55-70 ετών) μειώθηκαν ελαφρά.

Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 6,3%. Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 3,2%, από 3,3% τον Οκτώβριο και 3,4% τον Σεπτέμβριο. Αυτή η μείωση βασίστηκε σε ευρεία βάση μεταξύ των εισοδηματικών και των ηλικιακών ομάδων.

Οι καταναλωτές περίμεναν ότι η αξία του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,1% τους επόμενους 12 μήνες, η οποία ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την ίδια προσδοκία τον Οκτώβριο (2,0%). Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν υψηλότερες για τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος. Τα νοικοκυριά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ανέμεναν 1,2 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη ανάπτυξη από εκείνα του ψηλότερου εισοδήματος.

Οι προσδοκίες για επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν μειώθηκαν ελαφρά στο 5,3%, από 5,4% τον Οκτώβριο, με τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα να αναμένουν υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Η αντιληπτή πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες είχε μειωθεί ελαφρώς από την κορύφωσή της τον Οκτώβριο και η πρόσβαση σε πιστώσεις αναμενόταν να γίνει ελαφρώς ευκολότερη τους επόμενους 12 μήνες επίσης.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες ήταν οριακά λιγότερο αρνητικές και διαμορφώθηκαν στο -1,2%, σε σύγκριση με -1,3% τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν στο 11,1%, από 11,4% τον Οκτώβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,7%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Το χαμηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο συνέχισε να αναφέρει τα υψηλότερα αναμενόμενα και εκτιμώμενα ποσοστά ανεργίας.