Ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ παραμένει θετικός, αν και παρουσιάζει επιβράδυνση καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023. Η εν λόγω συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ΣΠΟΔ υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει ένα επιβαρυμένο γεωπολιτικό και ασταθές οικονομικό περιβάλλον στις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας.

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ της Κύπρου, που κατασκευάζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 1.5% τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 1.8% και 1.9% που κατέγραψε τους μήνες Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2023, αντίστοιχα (σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Επιβράδυνση παρατηρείται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ της Κύπρου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι εκτυλισσόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο έχουν επιδεινώσει το ήδη δυσμενές διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, ασκώντας αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στον ΣΠΟΔ καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023. Ειδικότερα, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων επηρεάζει αρνητικά τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ζώνη του ευρώ, ο οποίος διατηρεί αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης και τον Δεκέμβριο του 2023. Αντίθετα, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο μπορεί να αποδοθεί τόσο στην υποχώρηση της διεθνής τιμής πετρελαίου όσο και στην μεγέθυνση διαφόρων εγχώριων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνοπτικά, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ παραμένει θετικός, αν και παρουσιάζει επιβράδυνση καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023. Η εν λόγω συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ΣΠΟΔ υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει ένα επιβαρυμένο γεωπολιτικό και ασταθές οικονομικό περιβάλλον στις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας