Μιμητές στο Βέλγιο βρήκαν από χθες χιλιάδες Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους για τα πενιχρά τους εισοδήματα, τις αυξημένες τιμές σε γεωργικά χρεώδη και τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της ΕΕ στον αγροτικό και περιβαλλοντικό τομέα, που περιορίζουν τις αγροτικές δραστηριότητες.

Οι Γάλλοι αγρότες συνέχισαν χθες για δεύτερη ημέρα τον αποκλεισμό οδικών αξόνων γύρω από το Παρίσι και αλλού στη χώρα, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία υπόσχεται «νέα μέτρα» για να αντιμετωπίσει τη νέα κοινωνική ανάφλεξη.

Παράλληλα, στο γειτονικό Βέλγιο αγρότες, εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εισαγωγές φτηνών τροφίμων, προετοίμαζαν χθες το απόγευμα τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρίγκε.

Βέλγοι αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία χθες κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Αμβέρσας.

Βελτίωση εισοδήματος

Στη Γαλλία οι αγρότες απέκλεισαν από τη Δευτέρα οκτώ οδικούς άξονες γύρω από το Παρίσι. Ζητούν βελτίωση του εισοδήματός τους και λιγότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Οι γαλλικές Αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι αγρότες να αποκλείσουν τα αεροδρόμια ή και τη χονδρική αγορά φρέσκων προϊόντων του Rungis, τη μεγαλύτερη του κόσμου, που τροφοδοτεί την περιφέρεια του Παρισιού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε μέτρα προς εξευμενισμό των αγροτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων:

-Γρήγορη επιστροφή φόρων και άμεση αποζημίωση.
– Ακύρωση της αύξησης του φόρου στο ντίζελ για τα αγροτικά μηχανήματα.
– Παροχή βοήθειας για βιολογικές καλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες.

-Απλούστευση και βοήθεια στην προμήθεια και διαχείριση του νερού.

-Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για απλούστευση της κοινής αγροτικής πολιτικής στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρχές Φεβρουαρίου.
Παρά την ανακοίνωση των ανωτέρω μέτρων, χθες αναμενόταν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Ατάλ να ανακοινώσει και νέα μέτρα, ώστε να πειστούν οι αγρότες να αποχωρήσουν από τα οδοφράγματα που έστησαν και να απομακρύνουν τα τρακτέρ τους από τους δρόμους. Προηγήθηκαν συνομιλίες το τελευταίο διήμερο του πρωθυπουργού με τα συνδικάτα αγροτών, αφού το πακέτο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους για μια πιο προσοδοφόρα, ευκολότερη και δικαιότερη παραγωγή τροφίμων.