Το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψε εχθές η μετοχή της Nvidia, στον απόηχο της ανακοίνωσης των μεγεθών δ’ τριμήνου το βράδυ της Τετάρτης που συνέτριψαν και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, οδήγησε τον τεχνολογικό κολοσσό στην τέταρτη θέση παγκοσμίως από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Ο τίτλος σημείωσε “άλμα” 16,4% στις συναλλαγές της Πέμπτης, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού κατά περισσότερα από 230 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους η χρηματιστηριακή της αξία έχει εκτιναχθεί κατά 740,2 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως.

Έτσι, από εχθές, η Nvidia είναι η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποσκελίζοντας τους τεχνολογικούς κολοσσούς Amazon και Alphabet, έχοντας μπροστά της πλέον μόνο τη Microsoft και την Apple.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, καθώς προηγείται αυτής και η Saudi Aramco.

Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού σκαρφάλωσε την Πέμπτη στο 1,96 τρισ. δολάρια, από 1,52 τρισ. δολάρια που ήταν μόλις στα τέλη Ιανουαρίου.

Η άνοδος των μετοχών της Nvidia κατά 58,5% το τρέχον έτος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην απόδοση του S&P 500, συμβάλλοντος κατά περισσότερο από 25% στην άνοδο του δείκτη φέτος, ενώ το χθεσινό της ράλι οδήγησε τον δείκτη να κλείσε σε νέο ιστορικό υψηλό. 

“Οι κορυφαίες εταιρείες υπολογιστικού νέφους σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, και φαίνεται ότι σχεδόν το σύνολο αυτών των δαπανών θα καταλήξουν στις τσέπες της Nvidia”, σημειώνει ο Brian Colello, στρατηγικός αναλυτής στη Morningstar.

“Αναμένουμε ότι τα έσοδα της Nvidia θα αυξάνονται κατά δύο δισ. δολάρια κάθε τρίμηνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2025, καθώς θα αυξάνεται η προσφορά ημιαγωγών”.