Με σκεπτικισμό παρακολουθεί η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη θερμή υποδοχή του Προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στο Βελγράδι, σήμερα, καθώς η Σερβία προσδοκεί σε ένταξή της στην ΕΕ αλλά την ίδια ώρα ενισχύει τις σχέσεις της με την Κίνα και διατηρεί σχεδόν άθικτες αυτές με τη Ρωσία.

Επιπλέον, όπως γράφει σήμερα το Euractiv, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vučić συνεχίζει να αντιστέκεται στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται από το εξωτερικό για ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής με τη Δύση, ιδίως με την ΕΕ.

«Η Κίνα είναι ο καλύτερος εταίρος για τη Σερβία για να επιτύχει τους εθνικούς της στόχους» και ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο, σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, δήλωσε ο Βούτσιτς στον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV, σε εκτενή συνέντευξη πριν από την επίσκεψη του Σι, σύμφωνα με το Euractiv.

Η επιρροή του Πεκίνου στη Σερβία έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις κινεζικές επενδύσεις να ξεπερνούν τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2014 και 2023.

Το Πεκίνο έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βελιγραδίου και μέχρι το 2021 οι κινεζικές εισαγωγές στη Σερβία είχαν ανέλθει σε 3,6 δισ. ευρώ (αύξηση 26,9% το 2020), παρόλο που η ΕΕ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 60% του εμπορίου της χώρας.

Οι κινεζικές επενδύσεις συγκεντρώνονται σε στρατηγικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ορυχεία χαλκού και χρυσού στην περιοχή Bor, που αγόρασε ο κινεζικός κολοσσός Zijin Mining Group το 2018 και η χαλυβουργία Smederevo, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο του κινεζικού ομίλου HBIS το 2016 για 46 εκατ. ευρώ.

Νέες συμβάσεις πιθανότατα θα ανακοινωθούν κατά την επίσκεψη του Xi στη Σερβία σχετικά με την κατασκευή του μετρό του Βελιγραδίου και τη διεθνή έκθεση του 2027 στη σερβική πρωτεύουσα.

Η κοινή γνώμη στη Σερβία στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ μόνο σε ποσοστό 33%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επικαλείται το Euractiv, και είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε υποψήφιες χώρες, σε σύγκριση με το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, όπου η αποδοχή της ένταξης στην ΕΕ είναι άνω του 90%.

Μια έρευνα του 2023 από το Westminster Foundation for Democracy διαπίστωσε, αναφέρει το Euractiv, ότι το 42% των Σέρβων πιστεύει ότι πρέπει να βασίζεται στη Ρωσία, με σχεδόν το 8% (τρίτη θέση) να πιστεύει ότι πρέπει να βασίζεται στην Κίνα όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις. Μόνο το 25% δήλωσε πίστη στην ΕΕ. Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 75% των Σέρβων θεωρούν την Κίνα «φιλική» και το 64% πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κίνας θα βελτιωθούν.