«Παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο ευρωπαϊκό -και κυπριακό- τραπεζικό σύστημα, τα οποία βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων, θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, μετά και το πράσινο φως που άναψε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περασμένη Τρίτη.

Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων, που κατά πληροφορίες ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, αλλά για τα έσοδα από τους τόκους επί των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

Στις 21 Μαϊου η Βελγική Προεδρία ανακοίνωσε ότι «το Συμβούλιο (Γενικών Υποθέσεων) επιβεβαίωσε τη συμφωνία (που είχε ληφθεί από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους) να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα κέρδη από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την υποστήριξη της στρατιωτικής αυτοάμυνας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Από τα κέρδη των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπολογίζεται ότι μπορούν να αντληθούν περίπου δυόμισι με τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από αυτά, το 90% θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και το 10% για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντός του φετινού καλοκαιριού η ΕΕ αναμένεται να εκταμιεύσει από τα έκτακτα κέρδη των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων στην ΕΕ το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία.

Στην Κύπρο. σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 104 εκατ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για το ακριβές ποσό. Ούτε όμως και κάποια κυβερνητική πηγή έδωσε επίσημα στοιχεία για το ποσό που είναι δεσμευμένο ή για τους τόκους που έχουν μαζευτεί.

Αντίποινα από Ρωσία

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων που βρίσκονται στη Δύση, η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση καθώς προχώρησε στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, της Commerzbank και της UniCredit. Η απόφαση του δικαστηρίου για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στη Ρωσία αφορά περίπου 239 εκατ. ευρώ (260 εκατομμύρια δολάρια) σε τίτλους, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία για την Deutsche Bank και τη ρωσική θυγατρική της, ενώ για την Commerzbank συνεπάγεται τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 93,7 εκατ. ευρώ.