Μόνο λίγες μέρες μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή καταγγελία για επιβολή «καπέλου» από πολυεθνικές σε τιμές προϊόντων που διατίθενται σε χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ τους και η Ελλάδα, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή προστίμου 337,5 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική Mondelēz International, Inc. (Mondelēz), με έδρα τις ΗΠΑ και με ειδίκευση στη σοκολατοποιία, για τεχνητή άνοδο των τιμών μέσω παρεμπόδισης του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ σε κράτη μέλη, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Διάσημες επωνυμίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει σε ανακοίνωση της για τη χρηματική ποινή ότι η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διάσημες μάρκες σοκολάτας και μπισκότων: Côte d’ Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone, TUC και πολλές άλλες.

Η έρευνα της Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ με δύο τρόπους:
(i) με τη σύναψη αντιανταγωνιστικών συμφωνιών ή εναρμονισμένων πρακτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ και
(ii) με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση σοκολάτας.

Κατά συρροή!

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Mondelēz συμμετείχε σε είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“ΣΛΕΕ”), με:

  • Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/”μεσίτες”) θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz.
    Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.
  • Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

  • Άρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.
  • Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία, για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelēz εμπόδισαν τους λιανοπωλητές να μπορούν να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα σε κράτη μέλη με χαμηλότερες τιμές και “τεμάχισε” τεχνητά την εσωτερική αγορά.
    Στόχος της Mondelēz, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν να αποφευχθεί ότι το διασυνοριακό εμπόριο θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Τέτοιες παράνομες πρακτικές επέτρεψαν στη Mondelēz να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, εις βάρος των καταναλωτών στην ΕΕ.
  • Η Επιτροπή τονίζει στην ανακοίνωση της ότι παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού από τους προμηθευτές αποτελούν ένα είδος μη ρυθμιστικών φραγμών για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, σημειώνει.

Με έκπτωση 15% το πρόστιμο

Το πρόστιμο καθορίστηκε με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2006 για τα πρόστιμα. Κατά τον καθορισμό του ύψους του προστίμου η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των παραβάσεων, καθώς και την αξία των πωλήσεων της Mondelēz σε σχέση με αυτές.
Επιπλέον, η Επιτροπή έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Mondelēz συνεργάστηκε με την Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας συνεργασίας και αναγνώρισε ρητά την ευθύνη της για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή χορήγησε στη Mondelēz μείωση του προστίμου κατά 15%.
Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ.