Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από σήμερα σχετικά με ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις έντονες διαφωνίες για το σχέδιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η Πολωνία απέρριψε την προτεινόμενη τιμή των 65 δολαρίων ανά βαρέλι ως πολύ “ήπια” για τη Μόσχα, ενώ η Ελλάδα, με τη μεγάλη ναυτιλιακή της βιομηχανία, δεν θέλει να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια, αναφέρει το πρακτορείο.

Η διαίρεση καθιστά σαφές ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον κύριο στόχο του σχεδίου υπό την ηγεσία της G7, τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προωθήσει ως έναν τρόπο για να διατηρηθεί το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά και να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στην τιμή. Νέες συνομιλίες είναι προγραμματισμένες το βράδυ της Πέμπτης ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφώνησαν σε πλαφόν για την τιμή του ρωσικού αργού

“Ψάχνουμε τρόπους για το πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει και πώς μπορεί κανείς να βρει μια κοινή βάση, ώστε αυτό να εφαρμοστεί με έναν ιδανικά ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να οδηγήσει σε υπερβολικά μειονεκτήματα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στους δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης. “Αλλά από την πλευρά μου, θέλω να πω ότι είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα το πετύχουμε σύντομα”.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συμφωνήσουν σύντομα σε μια τιμή και ότι μια τέτοια συμφωνία θα γίνει πολύ πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου, όταν αρχίζουν να ισχύουν οι κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η τιμή που συζητείται -περίπου 65 δολάρια το βαρέλι- ταιριάζει με τα κριτήρια που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν το σχέδιο, προσθέτοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου, αν χρειαστεί.

Στα 65 δολάρια, το ανώτατο όριο της τιμής θα είναι πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας. Η Ρωσία πωλεί ήδη το αργό της με εκπτώσεις και ένα υψηλό ανώτατο όριο θα είχε πιθανότατα ελάχιστες επιπτώσεις στις συναλλαγές.

Η ΕΕ και η G7 ήλπιζαν αρχικά να υπογράψουν το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμής την Τετάρτη, όμως το ανώτατο όριο χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ για να εγκριθεί.

“Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται σήμερα με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το Brent, περίπου 65 δολάρια ανά βαρέλι”, δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης του think tank Bruegel. “Εάν το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο οριστεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα έκανε μεγάλη ζημιά στη Ρωσία”.

Οι στόχοι του ανώτατου ορίου τιμών ήταν πάντα διφορούμενοι: Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, ενώ παράλληλα θα περιόριζαν τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώνονταν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του ανώτατου ορίου ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ.

Ξεχωριστά, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων που ελπίζει να παρουσιάσει σύντομα στα κράτη μέλη. Η Πολωνία και άλλοι έχουν πιέσει την Κομισιόν να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: Capital.gr