Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας (Ofgem) θα αυξήσει το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας για το μέσο νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 21% σε 4.279 λίρες Αγγλίας από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδοτεί το ανώτατο όριο τιμών της Ofgem από τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τα νοικοκυριά από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν συνολικά περίπου 16 δισ. λίρες τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 για να διατηρηθούν τα τιμολόγια στις 2.500 λίρες, σύμφωνα με ανάλυση του Think Tank, Resolution Foundation.

“Η Εγγύηση Ενεργειακών Τιμών προστατεύει τους καταναλωτές από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί των καταναλωτών δεν θα αυξηθούν με βάση με τη σημερινή αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας της Ofgem”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. 

Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να περικόψει τη στήριξή της προς τα νοικοκυριά εν μέσω της αύξησης του κόστους της χονδρικής πώλησης. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αύξησε από τον Απρίλιο την εγγύηση για την τιμή της ενέργειας στις 3.000 λίρες.

Πρόκειται για ποσό τριπλάσιο ενός τυπικού ετήσιου λογαριασμού ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης πέρυσι. Μια έκπτωση 400 λιρών στους λογαριασμούς για όλα τα νοικοκυριά λήγει επίσης στα τέλη Μαρτίου.

Το πόσο πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση θα αποφασιστεί τελικά από τον καιρό. Οι ασυνήθιστα θερμές θερμοκρασίες τον Οκτώβριο βοήθησαν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, εξοικονομώντας στην κυβέρνηση περίπου 260 εκατ. λίρες σε σύγκριση με τη χρήση ενέργειας άλλων ετών.

Το ανώτατο όριο τιμών είναι ένα όριο στο πόσο οι προμηθευτές ενέργειας μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες τους για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που καταναλώνουν. Στη συνέχεια, η ρυθμιστική αρχή πολλαπλασιάζει τις τιμές μονάδας με την ετήσια χρήση ενός τυπικού βρετανικού νοικοκυριού για να προκύψει ο βασικός αριθμός του ανώτατου ορίου. 

Οι αναλυτές της Cornwall Insight Ltd. αναμένουν ότι το κόστος θα παραμείνει αυξημένο για χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν πιο στοχευμένο τρόπο στήριξης των νοικοκυριών για να είναι βιώσιμα αυτά τα μέτρα.

Πηγή: Capital.gr