Πριν από δέκα μέρες περίπου, έφτασε κοντά μου η πληροφορία για την αναστάτωση που επικρατούσε στο Υφυπουργείου Τουρισμού, σε σχέση με την μία θέση συμβούλου του Υφυπουργού. Αρχικά, θεώρησα ότι επρόκειτο για τις συνήθεις υπερβολές που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια όμως, συνομιλώντας με κόσμο από το Υφυπουργείο, διαπίστωσα πώς όντως επρόκειτο για μία περίπτωση για την οποία η Κυβέρνηση όφειλε να δώσει κάποια εξήγηση. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η πληροφορία αυτή είχε ήδη φτάσει στα αυτιά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία είχε αρχίσει να τη διερευνά. Άρα ήταν ζήτημα ημερών η παρέμβαση της, ανεξαρτήτως του δημοσιεύματος. 

Τα δεδομένα τα οποία έχριζαν εξήγησης και είχαν προκαλέσει έντονες συζήτησης εντός του Υφυπουργείου ήταν ασφαλώς και η ηλικία της συμβούλου και τα προσόντα στην βάση των οποίων επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς και οι δύο παράμετροι, ήταν ουσιώδη στοιχεία της συγκεκριμένης είδησης. 

Οι διαστάσεις που έλαβε στη συνέχεια το θέμα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι άλλο ζήτημα και δεν αφορά την δημοσιοποίηση της είδησης και την άσκηση του δημοσιογραφικού καθήκοντος. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και όταν την περασμένη Δευτέρα το πρωί έκανε αναφορά περί «κανιβαλισμού», θα έπρεπε να διευκρινίσει και να διαχωρίσει το ζήτημα. Διότι αν δεν υπήρχε ζήτημα δεν θα υπήρχε η άμεση αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας την επομένη, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Άλλωστε η εξέλιξη και η κατάληξη της ιστορίας με τη συνάντηση τη περασμένης Τετάρτης στο Προεδρικό, είναι η καλύτερη απόδειξη. 

Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό, ότι πριν τη δημοσιοποίηση του παραπολιτικού σχολίου την περασμένη Κυριακή, είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη περίπτωση και τηλεφωνικώς και γραπτώς μέσω επικοινωνίας «whats app» από το Γραφείο του διευθυντή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό έγινε την Παρασκευή πριν την δημοσιοποίηση του θέματος, αλλά δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Η αρχική απάντηση ήταν ότι δεν γνώριζε και για αυτό ζητήσαμε να διερευνηθεί το θέμα και να ενημερωθούμε. Πόσο δύσκολο ήταν- αν όντως δεν γνώριζε- ένα τηλεφώνημα στον Υφυπουργό και να τον ρωτήσει περί τίνος επρόκειτο; Κανένα όμως σχόλιο. Σημειώνεται ότι τις μέρες εκείνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο απουσίαζαν στο εξωτερικό. Είχαν αρχικά πάει στη Γαλλία και εν συνεχεία το προεδρικό ζεύγος πήγε στη Μεγάλη Βρετανία για τη στέψη του Βασιλιά Κάρολου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις ΗΠΑ για επίσκεψη στην παροικία.

Συνεπώς δεν γνωρίζουμε εάν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος για το ότι διερευνάτο η συγκεκριμένη πληροφορία. Αν ενημερώθηκε, κακώς δεν έδωσε οδηγίες να δοθεί μία απάντηση. Αν δεν ενημερώθηκε σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Προεδρικό. Αυτά, ως απάντηση και σε όσους διερωτήθηκαν γιατί η όλη ιστορία ξεκίνησε από ένα παραπολιτικό σχόλιο. Διότι εάν δεν γραφόταν το συγκεκριμένο σχόλιο και να δει το φως της δημοσιότητας η ιστορία, δεν επρόκειτο να ακολουθήσουν και όλα όσα έγιναν στη συνέχεια και να αποτελέσει την αφορμή και την αιτία, για να επιδειχθεί η θέληση επίλυσης του θέματος και διάλυσης των όποιων σκιών υπάρχουν διαχρονικά, γύρω από το θέμα της απασχόλησης συμβούλων. Ορθώς έπραξε ο Πρόεδρος και κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή δηλώνοντας αποφασιστικότητα για λήψη μέτρων.

Την ίδια ώρα όμως, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι, εάν δεν υπήρχε η δημοσιοποίηση του θέματος, ενδεχομένως να μην γινόταν τίποτε από όλα όσα έγιναν και ο ίδιος κάποια στιγμή  μπορεί να βρισκόταν και πολύ πιο εκτεθειμένος. Και γνωρίζει πολύ καλά ο Πρόεδρος ότι το θέμα δεν προσωποποιείται, ούτε στοχοποιείται μέσω αυτού το οποιοδήποτε άτομο. Η ανάδειξη της συγκεκριμένης περίπτωσης, εκθέτει και επικρίνει πολιτικές πράξεις για τις οποίες δημιουργούνται εύλογες υποψίες στην κοινωνία των πολιτών. Αν ο Πρόεδρος, υπό την πίεση των γεγονότων δεν έχει καθαρή κρίση να το δει, οι σύμβουλοι του, αντί να του πουλούν αφήγημα περί «κανιβαλισμού» και «εχθρικών» δημοσιευμάτων, οφείλουν να τον προστατεύουν, εξηγώντας του, τους λόγους που υπάρχει αυτή η αντίδραση από την κοινωνία. Διότι το πρόβλημα δεν είναι το γιατί ένα θέμα βλέπει το φως της δημοσιότητας, αλλά γιατί υπάρχει ως θέμα.

Η απασχόληση συμβούλων, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει μια ουσιώδη χρησιμότητα για τους όλους τους κρατικούς αξιωματούχους. Όπως επίσης είναι κατανοητό ότι ο καθένας θα θέλει να έχει δίπλα του άτομα έμπιστα του και αυτό πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Επειδή όμως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται περί δημοσίου χρήματος, έχει και η κοινωνία δικαίωμα στη διαφάνεια αλλά και στην κριτική των επιλογών που γίνονται…