Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάσκεψη της χθεσινής συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), της πρώτης υπό την προεδρία του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου αλλά και το θέμα στο οποίο αναλώθηκε σχεδόν όλος ο χρόνος.


Ως αποτέλεσμα, τα άλλα θέματα στην ατζέντα του ΕΣΣ, όπως πληροφορείται ο «Φ», συζητήθηκαν συνοπτικά, ενώ το τελευταίο θέμα, η συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με έμφαση στους πολύτεκνους εργαζόμενους, δεν συζητήθηκε καθόλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και η χθεσινή συνεδρίαση κράτησε πέραν των τριών ωρών, ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε για συζήτηση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, που θεωρητικά ήταν εύκολο θέμα, μιας και οι διεργασίες ξεκίνησαν εδώ και καιρό. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργού Εργασίας να ζητήσει εκ νέου τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει και από νομοτεχνικό έλεγχο, προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις στις τάξεις των συντεχνιών και ανέδειξε εκ νέου τις διαφωνίες που υπάρχουν για ρύθμιση της εξ αποστάσεως εργασίας που επιχειρεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Διαφωνίες που σχετίζονται κυρίως με το δικαίωμα στην αποσύνδεση που διασφαλίζεται με το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε στη βάση και της ελληνικής νομοθεσίας, το οποίο όμως προκαλεί την αντίδραση των εργοδοτών, που ζητούν να υπάρξει ευελιξία, ώστε το εν λόγω δικαίωμα να μην είναι απόλυτο, όπως ζητούν οι συντεχνίες.


Βάσει του νομοσχεδίου που προωθείται «ο εργαζόμενος με τηλεργασία έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως, να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιοσδήποτε μορφής επικοινωνία, εκτός ωραρίου εργασίας …».

Η εντύπωση των άμεσα εμπλεκομένων είναι πως το θέμα δεν έκλεισε χθες και πως θα χρειαστούν και νέες επαφές, αν και ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΣ την πρόθεσή του να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή πριν το κλείσιμο των εργασιών της για το καλοκαίρι. Πάντως, υπήρξε και χθες προβληματισμός κατά πόσο η ρύθμιση θα πρέπει να αναμένει και την ολοκλήρωση του διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διάλογος στον οποίο επίσης κυριαρχεί το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΣ, είπε πως «προσανατολιζόμαστε όπως το θέμα της τηλεργασίας ρυθμιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα», προσθέτοντας ότι «αν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση εκδοθεί οδηγία από την ΕΕ, το νομοσχέδιο μπορεί να αποσυρθεί».

Τροχάδην τα υπόλοιπα
Το νομοσχέδιο που αφορά τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας και αυτό για τροποποίηση του περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας νόμου – με στόχο την καλύτερη καταγραφή των ωρών εργασίας κάθε εργαζόμενου – εξετάστηκαν επί τροχάδην, όπως και η εισήγηση του υπουργού για τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε διάφορες επιθεωρήσεις για την εφαρμογή εργατικών νομοθεσιών. Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν οι διαφωνίες και για αυτά τα ζητήματα, που θεωρούνται επίσης ανοικτά.
Σχετικά με το διάταγμα για την εργασία φοιτητών από τρίτες χώρες, ο υπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές πριν το τέλος του χρόνου. Για τη νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες και της λειτουργίας της τριμερούς επιτροπής παρακολούθησης που αυτή προβλέπει, συμφωνήθηκε να αποσταλούν στοιχεία σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους πριν τη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής σχετικά με τις άδειες που εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές.