Μπήκε στο χάρτη για τεχνολογικές επενδύσεις, πρέπει τώρα να εδραιωθεί – Η Κύπρος ψάχνει το επόμενο βήμα για προσέλκυση επενδύσεων τεχνολογίας

Διαθέτει η Κύπρος τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για γίνει περιφερειακό κέντρο στην έρευνα, την καινοτομία, την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την επιχειρηματικότητα; Το ερώτημα είναι άκρως σημαντικό. Για να μπορεί η Κύπρος να «πουλήσει» αυτή την εικόνα θα πρέπει να πληροί κάποια βασικά κριτήρια. Η Κύπρος βρίσκεται ήδη στον τεχνολογικό χάρτη και φιλοδοξεί να κάνει το επόμενο βήμα ώστε να καταστεί κόμβος για εταιρείες καινοτομίας και τεχνολογίας.

Οι συγκυρίες τα τελευταία χρόνια ήταν ευνοϊκές όσον αφορά στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της Κύπρου στον δημόσιο αλλά και στο ιδιωτικό τομέα. Κομβικό σημείο επίσης αποτέλεσε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διεθνείς κυρώσεις που ακολούθησαν και υποχρέωσαν το πιο εξωστρεφές τμήμα της ρωσικής οικονομίας και όχι μόνο να αναζητήσει νέους τόπους δραστηριότητας. Οι καρποί του εγχειρήματος μαζί με τα προβλήματα έγιναν ιδιαίτερα εμφανή κατά την προηγούμενη χρονιά. Κοινή διαπίστωση από όλους τους εμπλεκόμενους είναι πως ο τομέας της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει το νέο βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και να προσφέρει ποιοτικές ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στους νέους του τόπου μας και επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων από ξένους επενδυτές.

Πάντως, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που εντοπίστηκε από όλους τους ιθύνοντες ακόμη και από τις εταιρείες που ήρθαν ή εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για κατέβουν στο νησί είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Αυτό έφερε την πρόσκαιρη αλλά ταχύτατη κινητοποίηση του κράτους με την δημιουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών στο Υπουργείο Εμπορίου, για να δώσει λύσεις στους Λιβανέζους που εγκατέλειπαν τη χώρα τους υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρα τους και η παράλληλη στρατηγική για την προσέλκυση εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο (headquartering). Έδωσαν λύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας που αναζητούσαν ένα μέρος για να μετακινήσουν το προσωπικό τους και τις δραστηριότητές τους. Σημαντικός με θετικότατο πρόσημο είναι και ο παράγοντας που μας βάζει για τα καλά στον χάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος αποτελεί μέλος.

Η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών τεχνολογίας με τζίρο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδες εργαζομένους. Η χώρα μας αποδεικνύεται ένας ικανοποιητικός τόπος εργασίας και διαμονής. Μόνο το 2022 έχουν έρθει στο νησί περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι, ενώ τα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται στις 8.000 άτομα. Συνολικά στον μηχανισμό διευκόλυνση επιχειρήσεων έχουν ενταχθεί 1.600 ξένες εταιρείες και 12.500 εργαζόμενοι έχουν πάρει άδειες παραμονής (στοιχεία ΥΠΟΙΚ, Ιανουάριος 2023).

Ένα ακόμη όπλο που δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει αναξιοποίητο είναι και το έργο «Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων» που δημιουργεί επί της ουσίας μια δεξαμενή 100 δισεκατομμυρίων που αφορά κυρίως την ψηφιακή, τεχνολογική αλλά και «πράσινη» αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας τόνισε με αρθρογραφία στην στήλη πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για την μετατροπή μας σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας ενώ ο Ευγένιος Ευγενίου, πρόεδρος του Invest Cyprus και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας και Καινοτομίας σημείωσε πως χρειάζεται επιτάχυνση στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΑΤΖΗΖΑΧΑΡΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Διαθέτουμε εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, υποδομές σε σημαντικούς τομείς προτεραιότητας για τη χώρα, και ένα ολοένα πιο μεγάλο αριθμό ερευνητικών κέντρων αλλά και επιχειρήσεων που επενδύουν σε Έρευνα και Καινοτομία και έχουν σημαντικά αποτελέσματα διεθνώς. Τόσο οι επενδύσεις του Κράτους όσο και τα εργαλεία και κίνητρα που έχει εισαγάγει έχουν λειτουργήσει ενισχυτικά και έχουν οδηγήσει στη βελτίωση τη θέσης της χώρας σε διάφορους σχετικούς δείκτες κάτι που θέλουμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο στην προσπάθεια διεθνοποίησης αλλά και ενίσχυσης των κυπριακών επιχειρήσεων.

Ως χώρα έχουμε πλεονεκτήματα όπως η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, η υψηλή ποιότητα ζωής, το χαμηλό κόστος ζωής σε σχέση με άλλες χώρες, πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχεία που μας καθιστούν ελκυστικό προ- ορισμό ως κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. Με το να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο ‘Έρευνας και Καινοτομίας, προσελκύουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας σε τομείς αιχμής, ενισχύουμε την ικανότητα της χώρας να καινοτομεί και να διαθέτει στις διεθνείς αγορές ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Θωρακίζουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Έχουμε αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια είχε σημαντική βελτίωση στην κατάταξη της χώρας στο EIS και στο Global Innovation Index. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων αλλά και των μεταρρυθμίσεων του κράτους. Σημαντική είναι η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία, η οποία περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, ως παράγοντας διευκόλυνσης στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Η καλλιέργεια πολιτισμικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης που θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον για την καινοτομία και την μετουσίωση της καινοτομίας σε επιχειρηματικότητα όπως και η σωστή αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων αριστείας που διατηρούμε στη χώρα.

Η εφαρμογή της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας αποτελεί για το Υφυπουργείο μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας, αφού η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα προσφέρει στην Κύπρο θα είναι ένας σημαντικός μοχλός προς την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας στη Μεσόγειο και θα κάνει την Κύπρο έναν ανταγωνιστικό περιφερειακό εταίρο.

Αρκετά σημαντική είναι και η εξωστρέφεια της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα για την προώθηση του Εθνικού Συστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που ασχολούνται με την τεχνολογία και μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Να αναδείξουμε δηλαδή ότι η Κύπρος είναι και μπορεί να συνεχίσει να είναι κόμβος Έρευνας και Καινοτομίας στην οποία μπορούν μεγάλοι κολοσσοί να επενδύσουν. Είμαστε η μόνη χώρα στη Νότια Ευρώπη που έχουμε χαρακτηριστεί ως «strong innovator» κάτι το οποίο επίσης είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε προς την επίτευξη των στόχων της διεθνοποίησης και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

Υπάρχουν σημεία τα οποία ακόμη χρειάζονται βελτίωση. Κάτι το οποίο εντόπισα και είναι η δυσκολία στην μεταφορά γνώσης από την επιστημονική κοινότητα προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά κυρίως προς τον επιχειρηματικό τομέα. Δηλαδή η εξαγωγή της καινοτομίας αλλά και της γνώσης που παράγεται στα ερευνητικά μας κέντρα για εμπορική αξιοποίηση, κάτι το οποίο θα αυξήσει και τον παράγοντα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της.

Ως Υφυπουργείο προσφέρουμε αρκετά κίνητρα αλλά και εργαλεία υποστήριξης για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Παρέχονται από το κράτος φορολογικές εκπτώσεις για επενδύσεις σε πιστοποιημένες καινοτόμες επιχειρήσεις καθώς και άλλες φορολογικές απαλλαγές, έχουμε δημιουργήσει την Startup Visa, την Scientific VISA και την Digital Nomad VISA. Ως Υφυπουργείο εκδίδουμε πιστοποιητικό Καινοτόμου Επιχείρησης. Επίσης δίνεται φοροαπαλλαγή ύψους 50% σε νέους κατοίκους-εργαζομένους με αμοιβές άνω των 50 χιλιάδων ευρώ και αυτό αφορά φυσικά και επαναπατρισμών Κυπρίων. Παράλληλα, μέσα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα για την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων του οικοσυστήματος. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δοθεί από το Ίδρυμα τριάντα εκατομμύρια σε 104 νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπρόσθετα έχει δημιουργηθεί το Κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης για να διευκολύνει και να εξασφαλίσει ότι η γνώση που δημιουργείται θα αξιοποιηθεί για εμπορική χρήση τόσο από Κυπριακές επιχειρήσεις όσο και από οργανισμούς στο εξωτερικό και να συνδράμει ακριβώς στην διεθνοποίηση του οικοσυστήματος της χώρας μας.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ INVEST CYPRUS ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

Για να καταστεί η Κύπρος κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας σε συνάρτηση με την επιχειρηματικότητα χρειάζονται δράσεις που δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς και οριζόντιες δράσεις που ενισχύουν ολόκληρη την οικονομία. Το σχέδιο «Όραμα 2035», που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου Οικονομίας, και η Εθνική Πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για υλοποίηση τέτοιων δράσεων.

Παρά το ότι πετύχαμε στη δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς χρειάζεται επιτάχυνση στην υλοποίηση των σχεδιασμών, ιδιαίτερα στις οριζόντιες δράσεις που θα έχουν συνολικό όφελος στην οικονομία. Με το σχέδιο προσέλκυσης εταιρειών εξειδίκευσης και ταλέντου αναπτύχθηκε ένα οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας με χιλιάδες εργαζομένους, οι πλείστοι εξειδικευμένοι στο τομέα της τεχνολογίας. Ξένοι που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο με τις οικογένειες τους αλλά και ντόπιοι αφού αυτές οι εταιρείες υποχρεούνται να εργοδοτούν 30% Κύπριους. Στοίχημα είναι η μεταφορά γνώσης στην Κύπρο μέσα από αυτή τη σύνθεση. Μελέτη από ανεξάρτητο οίκο εκτιμά τη συνεισφορά του τομέα τεχνολογίας (ICT) στην οικονομία στα 3 δισ. ευρώ και εκθέσεις της ΕΕ και του IMF αναγνωρίζουν την συνεισφορά του τομέα στην οικονομική ανάπτυξη πέρυσι.

Αυτή η ανάπτυξη δημιούργησε ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση στη στέγαση και στις θέσεις φοίτησης σε ξενόγλωσσα σχολεία που θα αντιμετωπισθούν από την αγορά με αύξηση της προσφοράς και όπου χρειάζεται με κρατική παρέμβαση. Με αυστηρή εποπτεία πρέπει να προστατευτεί η Κύπρος από εταιρείες που παράγουν λογισμικά παρακολούθησης και από εταιρείες fintech που ακολουθούν επικίνδυνες πρακτικές. Απαραίτητη και η συνεχής αξιολόγηση και βελτίωση του σχεδίου και ανάπτυξη αντίστοιχων οικοσυστημάτων σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία.

Στην έρευνα και καινοτομία από τα 37 κέντρα αριστείας έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ τα 7 βρίσκονται στην Κύπρο. Απόδειξη του ψηλού επιπέδου του ερευνητικού δυναμικού μας. Στα κέντρα αυτά εργάζονται εκατοντάδες ερευνητές σε τομείς όπως η τεχνολογία, η βίο ιατρική, η ενέργεια και το περιβάλλον. Η διασύνδεση αυτών των κέντρων με τις επιχειρήσεις θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητά και θα καταστήσει τα κέντρα βιώσιμα μετά τη λήξη της χορηγίας. Η σύσταση Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης θα βοηθήσει στην εμπορευματοποίηση της ερευνάς. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το πλαίσιο ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων από ακαδημαϊκούς αλλά και η αξιοποίηση της έρευνας από τις επιχειρήσεις. Εκεί που παρά την πρόοδο χρειάζεται δουλειά είναι στις οριζόντιες δράσεις. Θα περιοριστώ στις πιο σημαντικές.

Η πλήρης ψηφιοποιήση του κράτους που αφορά όλες τις εσωτερικές διαδικασίες καθώς και την επαφή με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα. Αυτό προϋποθέτει ασφαλείς σύγχρονες κρατικές τεχνολογικές υποδομές, πλήρη ανασχεδιασμό των διαδικασιών και εισαγωγή σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Οι τεχνολογικές δεξιότητες όλων των εργαζομένων, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να αναβαθμιστούν. Η τεχνολογία έχει αλλάξει δραστικά την εργασία και η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τις αλλαγές δραματικές. Χωρίς εκπαίδευση οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να συνεισφέρουν μέσα στα νέα δεδομένα. Χρειάζεται ανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ως χώρα επενδύουμε σημαντικά στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι αξιολογήσεις δεξιοτήτων των παιδιών μας υποδεικνύουν τα κενά. Αντί να προχωρήσουμε εξελικτικά πρέπει να κάνουμε άλμα. Να δώσουμε στα παιδία μας τα εφόδια που χρειάζονται στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, σε όλους τους κλάδους σπουδών, να γεφυρώσουμε το χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει σήμερα και να θεμελιώσουμε την κριτική σκέψη και κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Τέλος οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογική τους αναβάθμιση, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία. Να γίνουν πιο ανοιχτές σε συνεργασίες και να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που υπάρχουν για να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Ο οικονομολόγος Paul Romer παραλλήλισε την οικονομική ανάπτυξη με τη μαγειρική, λέγοντας πως δημιουργείται με την αναδιάταξη πόρων χρησιμοποιώντας καινούργιες καλύτερες συνταγές που παράγουν μεγαλύτερη αξία και λιγότερες παρενέργειες. Η συνταγή για να καταστεί η Κύπρος κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας σε συνάρτηση με την επιχειρηματικότητα θα μας δώσει μια πιο ανθεκτική οικονομία, με ενισχυμένη παραγωγικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ     ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Στις αρχές Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε στην φαρέτρα μας ένα όπλο που δεν είχαμε και με την επισημοποίηση ενός σημαντικού έργου. Έπεσαν οι υπογραφές με κάθε επισημότητα στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου και παίρνει μπρος το Έτος Ευρωπαϊκών Δεξιοτήτων με Εισηγητή τον Κύπριο ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Λουκά Φουρλά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, και στηρίζοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα αυτό είναι το εργατικό δυναμικό να διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται, η βιώσιμη ανάπτυξη και η καινοτομία κερδίζουν έδαφος, και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτιώνεται. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 φιλοδοξεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρομεσαίες, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ΕΕ. Θα προωθήσει μια νοοτροπία επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

O κ. Φουρλάς μας ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα δώσει νέα δυναμική στη διά βίου μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις. Εξήγησε ότι το κάθε κράτος-μέλος θα έχει τον εθνικό συντονιστή του προγράμματος ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι πολίτες να πληροφορηθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και τα οφέλη του, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις ψηφιακές και τις τεχνολογικές εξελίξεις». Δήλωσε επίσης, ότι η επίσημη έναρξη θα γίνει στην Κύπρο τον Ιούνιο στην παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σημείωσε πως αποφασίσαμε να τους «οπλίσουμε» με τις δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον. Τόνισε ότι ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάναμε το καθήκον μας και τώρα εναπόκειται στο κάθε κράτος μέλος να αξιοποιήσει τα προγράμματα που τρέχουν και αφορούν το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και να αδράξει κάθε ευκαιρία.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Πυξίδας 2030 σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον το 80 % όλων των ενηλίκων πρέπει να διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ πρέπει να απασχολούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ειδικοί του τομέα των ΤΠΕ στην ΕΕ.

Σήμερα, πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην ΕΕ αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ μόνο το 37 % των ενηλίκων παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση. Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας δείχνει ότι 4 στους 10 ενήλικες και ένα στα τρία άτομα που εργάζονται στην Ευρώπη δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα επαγγέλματα και τις σπουδές που σχετίζονται με την τεχνολογία, καθώς μόλις 1 στους 5 ειδικούς του τομέα των ΤΠΕ και 1 στους 3 αποφοίτους τμημάτων θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών είναι γυναίκες. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο που πρέπει να βρεθούν λύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, να επιταχυνθεί και να προωθηθεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην πράξη.

Προώθηση υψηλότερων και αποτελεσματικότερων επενδύσεων χωρίς αποκλεισμούς στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Διασφάλιση της καταλληλότητας των δεξιοτήτων για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις.

Αντιστοίχιση των προσδοκιών των ανθρώπων και των συνόλων των δεξιοτήτων με τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ιδίως για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και την οικονομική ανάκαμψη. Προσέλκυση δεξιοτήτων και ταλέντων από τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των ευκαιριών μάθησης και της κινητικότητας και τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων.

Η Επιτροπή θα αναδείξει τις σχετικές πρωτοβουλίες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, προκειμένου να στηρίξει την υιοθέτηση και την υλοποίησή τους στην πράξη. Θα διοργανωθούν εκδηλώσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την υποστήριξη της αμοιβαίας μάθησης των εταίρων όσον αφορά την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση. Οι χώρες της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να διαθέσουν επαρκείς πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη», το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το Erasmus+ και άλλα προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, πέραν των 97 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από Insider Μαΐου