Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια ομηρικών καυγάδων, αλλαγών και ατέρμονων συζητήσεων, προκηρύχθηκε προχθές η κατασκευή της Λεωφόρου Τσερίου στη Λευκωσία, της μοναδικής ίσως στην πρωτεύουσα που δεν έχει υποστεί ανάπλαση λόγω αντιδράσεων.

Από το 2015 που έγινε ο αρχικός σχεδιασμός από τα Δημόσια Έργα και την Πολεοδομία με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, και εκτιμώμενο κόστος 7 εκατ. ευρώ, φτάσαμε το 2023 σε ένα έργο που για πρώτη φορά σχεδιάστηκε από την τοπική Aρχή με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και κόστος €8,5 εκατ. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει τη δήλωση του τότε ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου, ότι δεν μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να σχεδιάζουν δρόμους και μίλησε για «μασκαραλίκια». Τελικά ο νέος σχεδιασμός υλοποιείται σ’ έναν δρόμο που αναπτύχθηκε πλέον άναρχα.

Από το Όσλο όπου βρίσκεται ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους εμφανώς ικανοποιημένος που έστω και με καθυστέρηση προκηρύχθηκε το έργο, ανέφερε στον «Φ» ότι όταν η λεωφόρος σχεδιάστηκε από την Πολεοδομία, το τότε δημοτικό συμβούλιο το 2016 αλλά και οι κάτοικοι και οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες, αντέδρασαν έντονα και απέρριψαν τους σχεδιασμούς οι οποίοι προέβλεπαν δύο λωρίδες από την αρχή της με τη λεωφόρο Στροβόλου μέχρι και τον κόμβο Τσερίου και μια λωρίδα από την αντίθετη κατεύθυνση.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο το 2017 που υπάρχει μέχρι και σήμερα, ξανα-απέρριψε τους σχεδιασμούς και ήταν τότε που είχε ξεσπάσει καυγάς με τον τότε υπουργό Εσωτερικών μ. Σωκράτη Χάσικο. Την 1/9/2017 μετά και τον σάλο που είχε ξεσπάσει πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία του αναφέραμε ότι ο σχεδιασμός δεν είναι σωστός και το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο τον απέρριψε. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ανέφερε να κάνουμε δικό μας σχεδιασμό. Έτσι, αναφέρει ο κ. Παπαχαραλάμπους, εμείς ως δήμος καλέσαμε συγκοινωνιολόγο από την Αγγλία (Μarkides Associates) ο οποίος έκανε νέο σχεδιασμό. Ο Δήμος το 2019 παρουσίασε τον σχεδιασμό αυτό με κάποια καθυστέρηση, ωστόσο μιλούμε για έναν εντελώς νέο σχεδιασμό, που περιελάβανε εγκρίσεις από πολλές υπηρεσίες, ενώ προκύπτουν και θέματα απαλλοτρίωσης. Ξεκινήσαμε δηλαδή από το μηδέν, αφού ο παλιός σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε εντελώς. Με τον νέο σχεδιασμό συμφωνούν οι πάντες, το δημοτικό συμβούλιο, τα κόμματα, οι κάτοικοι, οι καταστηματάρχες, η επιστημονική κοινότητα κ.ά. Παρουσιάσαμε κάτι πιο ήπιο με το οποίο όλοι συμφωνούν, παρόλο που διαφέρει από τον αρχικό σχεδιασμό.

«Να τονίσω κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Το έργο είναι μεν πολεοδομικό, δηλαδή τα 4/5 του κόστους θα τα πληρώσει το κράτος και το 1/5 η τοπική Αρχή, με εκτιμώμενο κόστος 8,5 εκατομμύρια, συν κάποιες απαλλοτριώσεις», αλλά εμείς τον σχεδιάσαμε. Ο παλιός σχεδιασμός προέβλεπε δύο λωρίδες να κατεβαίνουν από το Τσέρι προς τον Στρόβολο και μια ανάποδα. Τώρα μια λωρίδα θα κατεβαίνει προς τον Στρόβολο και μια θα ανεβαίνει προς το Τσέρι, χωρίς κτιστή λωρίδα στη μέση και η μια λωρίδα που κερδήθηκε μετατρέπεται σε πεζοδρόμιο, σε πράσινο και σε χώρους στάθμευσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε κάτι πιο ανθρώπινο, πιο ήπιο και πιο εμπορικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφορές έχουν προκηρυχθεί και σε 40 ημέρες θα ανοιχθούν. Θα επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα δοθεί δικαίωμα ενστάσεων και στο τέλος θα καλέσουμε τον επιτυχώντα προσφοροδότη να υπογράψει. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2024 και βάσει του συμβολαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών, άρα υπολογίζουμε ότι μέχρι τα μέσα του 2026 η νέα λεωφόρος Τσερίου θα είναι έτοιμη.

Κληθείς να σχολιάσει ότι είναι ίσως σήμερα η μοναδική λεωφόρος στη Λευκωσία που έμεινε με τον αρχικό σχεδιασμό της, ενώ έχει αναπτυχθεί εμπορικά, ο δήμαρχος Στροβόλου ανέφερε ότι η ανάπτυξη της λεωφόρου άρχισε από την δεκαετία του 1990 και θυμηθήκαμε να κάνουμε δρόμο το 2020. Αν γινόταν ο αρχικός σχεδιασμός, θα διαλυόταν η εμπορικότητα του δρόμου. Άρα ο κόσμος δεν ήθελε έναν αυτοκινητόδρομο, έναν high way, εντός της πόλης. Ο κ. Παπαχαραλάμπους παραδέχθηκε ότι ο δρόμος αναπτύχθηκε άναρχα, όπως όλα στην Κύπρο, οι ειδικοί δεν μπορούσαν να δουλέψουν όπως ήθελαν αλλά με τα δεδομένα που υπήρχαν. Εξ ου και ο νέος σχεδιασμός έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, τα έργα θα αρχίσουν από τον κυκλικό κόμβο Τσερίου προς τη λεωφόρο Στροβόλου, από πάνω προς τα κάτω δηλαδή και θα είναι σε φάσεις για να μην ταλαιπωρούνται οι οδηγοί. 

18 διαβάσεις, 275 χώροι στάθμευσης

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα βασικά χαρακτηριστικά του δρόμου είναι:

> Μήκος Επέμβασης: 2,2 χιλιόμετρα (Τσερίου) και 1,2 χιλιόμετρα (συμβαλλόμενων παρόδων).

> Δύο λωρίδες κυκλοφορίας, μία προς βόρεια και μία προς νότια (πλάτος οδοστρώματος 6,5 μέτρα).

> Πεζοδρόμια εκατέρωθεν με πλάτος 2-3 μέτρα σε κάθε πλευρά.

> Κατασκευή συστήματος αποχέτευσης όμβριων για την αντιμετώπιση των συχνών φαινομένων πλημμύρας και την παροχέτευση τους στον Πεδιαίο ποταμό.

> Υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και παρόχων τηλεπικοινωνιών.

> Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης των χώρων πρασίνου (με νερό από γεωτρήσεις του Δήμου).

> Ανακατασκευή συστήματος ύδρευσης με επέκταση μέχρι το βόρειο όριο του έργου.

> Τοποθέτηση από την ΑΗΚ του καλωδίου υψηλής τάσης (132KV) στο εύρος κατάληψης του δρόμου και αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

> Κατασκευή 275 χώρων στάθμευσης για τη στήριξη της εμπορικότητας του δρόμου.

> Αυξημένες ευκαιρίες για δενδροφύτευση. Κατασκευή περίπου 530 λεκάνων επί πεζοδρομίων για φύτευση νέων υψίκορμων δέντρων κατάλληλων για οδικές αρτηρίες και για τη μείωση του φαινομένου της θερμονησίδας καθώς και για τη συλλογή του CO2. Δενδροφυτεύσεις θα γίνουν και σε χώρους που ίσως προκύψουν μετά από απαλλοτριώσεις.

> 18 διαβάσεις πεζών.

> Σημεία στάθμευσης και επιδιόρθωσης ποδηλάτων.

> 14 στάσεις λεωφορείων.

> Εμπλουτισμός ελεύθερων χώρων με αστικό εξοπλισμό όπως καθιστικά, κάδοι ανακύκλωσης, σκιάδια.