Όταν την 1η Ιουνίου η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου ώστε να μη χρειάζεται άδεια οικοδομής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες υφιστάμενων (ούτε καν αδειοδοτημένων) οικοδομών, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, μίλησε για «μεγάλη επιτυχία της επιτροπής», προϊόν της οποίας ήταν η πρόταση που ψηφίστηκε.

Από την ανάγνωση όμως του κειμένου της χθεσινής αναπομπής του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημιουργείται η εντύπωση πως επρόκειτο για μεγάλη επιπολαιότητα από μέρους της Επιτροπής Ενέργειας και της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος καλεί μέσω της αναπομπής τους βουλευτές να μην επιμείνουν στον νόμο που ψήφισαν, καθώς αυτός παραβιάζει, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη ή σύσταση του Γενικού Εισαγγελέα), τρία άρθρα του συντάγματος, τα οποία θεσπίζουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, την ισότητα έναντι του νόμου και τη διάκριση των εξουσιών. Ο Πρόεδρος εντοπίζει επίσης τον κίνδυνο πρόκλησης πολλών προβλημάτων, κάποια από τα οποία άπτονται της ασφάλειας των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών-Σχέδιο χορηγιών

Η κατάθεση της πρότασης νόμου, που αργότερα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, έγινε από τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, μετά από παράπονα ιδιοκτητών οικοδομών αλλά κυρίως επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει όργιο γραφειοκρατίας στις τοπικές αρχές κατά τη διαδικασία παραχώρησης άδειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε οροφή κατοικίας. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των αρχών αυτοδιοίκησης και επάρχων ως προς το τι ζητείται για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Προκειμένου αυτή η γραφειοκρατία και οι συνεπαγόμενες καθυστερήσεις να παρακαμφθούν, η Βουλή ψήφισε τροποποίηση του νόμου περί ρύθμισης οδών και οικοδομών, σύμφωνα με την οποία «τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται επί του κελύφους υφιστάμενης οικοδομής δεν θεωρούνται προσαρτήματα σε οικοδομή και για την εγκατάστασή τους δεν απαιτείται η έκδοση άδειας από την αρμόδια αρχή (…)».

Τα σημεία του Προέδρου

Με μια πολυσέλιδη επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, με την οποία εξηγεί τους λόγους της αναπομπής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει και τα εξής:

 – Δεν αιτιολογείται επαρκώς, σε πρακτική ή νομική βάση, η διαφορετική αντιμετώπιση των φωτοβολταϊκών στέγης από άλλα προσαρτήματα στο κέλυφος οικοδομής, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα ντεπόζιτα νερού.

 – Δεν λήφθηκαν υπόψη οι ενστάσεις αρμόδιων υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και της Ένωσης Δήμων, που προειδοποίησαν ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια και η νομιμότητα. Μεταξύ άλλων, προειδοποίησαν ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χωρίς άδεια ελλοχεύει κινδύνους που αφορούν την στατικότητα και την καταλληλότητα της οικοδομής, αλλά και την επαρκή στερέωση και στήριξη της εγκατάστασης.

 – Παραβιάζεται η προστασία από το σύνταγμα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, καθώς, σύμφωνα με την αναπομπή, δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών μιας οικοδομής, οι οποίοι δεν θα καλούνται να εγκρίνουν την εγκατάσταση στη συνιδιοκτησίας τους (π.χ. κοινόχρηστοι χώροι σε πολυκατοικίες), φωτοβολταϊκού από άλλον συνιδιοκτήτη.

 – Παραβιάζεται, επίσης, σύμφωνα με την αναπομπή, η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά πολυκατοικίες, δικαίωμα εγκατάστασης και απόλαυσης του φωτοβολταϊκού θα έχει μόνο ή κατά προτεραιότητα ο συνιδιοκτήτης που πρώτος θα εγκαταστήσει το σύστημα, καθώς δεν θα απομείνει χώρος για άλλους συνιδιοκτήτες.

– Παραβιάζεται, σύμφωνα με το κείμενο της αναπομπής, η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς η Βουλή, αναφέρει ο Πρόεδρος, δεν δύναται να στοχεύει στον ειδικό χειρισμό συγκεκριμένων ζητημάτων, ως αρμόδια διοικητική αρχή. Η έκδοση, λ.χ., αδειών οικοδομής αποτελεί κλασικό παράδειγμα διοικητικής πράξης (σ.σ. από την εκτελεστική εξουσία), προσθέτει.

 – Παραβιάζεται η προστασία της ιδιοκτησίας και στην περίπτωση συμβάσεων μίσθωσης (ενοικίαση οικοδομών ή τμημάτων οικοδομής), καθώς ο νόμος, όπως ψηφίστηκε, επιτρέπει στον ενοικιαστή να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

 – Με βάση την απόφαση της Βουλής, εγείρεται έντονος προβληματισμός, αναφέρει ο Πρόεδρος, ότι θα μπορεί να γίνεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμα και σε παράνομες οικοδομές, καθώς η Βουλή επιτρέπει, με τον νόμο που ψήφισε, την εγκατάσταση του συστήματος χωρίς άδεια σε όλες τις υφιστάμενες οικοδομές (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), χωρίς καμία διασφάλιση της ύπαρξης των αδειών που προβλέπουν διάφορες νομοθεσίες.