Δεν λένε να αρθούν οι επιφυλάξεις των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών σε σχέση με τη δημιουργία μηχανισμού διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες, με στόχο να μπει τέλος στη δημιουργία νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Παρά την αναθεώρηση του νομοσχεδίου τον περασμένο Νοέμβριο από την Κυβέρνηση και την παρέλευση έξι μηνών από την τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή, δεν έχουν ακόμα διασκεδαστεί οι ανησυχίες βουλευτών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το αίτημα πληρωμής θα υποβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τα ορόσημα της 2ης δόσης, αφού προηγουμένως εγκριθεί η τροποποίηση του Σχέδιου Ανάκαμψης.

Οι επιφυλάξεις των βουλευτών επικεντρώνονται στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει, κατά τους ίδιους, ολιστικά το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων. Παράλληλα, κάποια κόμματα θεωρούν πως από το νομοσχέδιο επωφελούνται κυρίως οι τράπεζες αντί οι αγοραστές, ενώ παραμερίζεται η διαδικασία της ειδικής εκτέλεσης του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, θέτουν ζήτημα αναδρομικότητας, καθώς το νομοσχέδιο θα παρέχει δίκτυ προστασίας στους νέους αγοραστές ακινήτων, μετά την έναρξη ισχύος τους. Κατά τη χθεσινή συζήτηση, οι βουλευτές έθεσαν νέες ερωτήσεις στους τεχνοκράτες και αναμένουν τις απαντήσεις τους.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, επισημαίνοντας πως κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα καταβληθεί προσπάθεια να βελτιωθεί το πλαίσιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, υποστήριξε πως η νομοθεσία είναι επωφελής προς τις τράπεζες και δεν είναι προς όφελος των αγοραστών. Είπε, επίσης, πως η  βασική επιφύλαξη του κόμματος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες σε προγενέστερο στάδιο της κατάθεσης του αγοραπωλητηρίου θα αποκτήσουν βέτο στην κατάθεση αγοραπωλητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, αυτό θα επηρεάσει τις ρυθμίσεις για την ειδική εκτέλεση. Επίσης, έθεσε και ζήτημα αναδρομικότητας, καθώς το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τους σημερινούς εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δικαιωμάτων των αγοραστών ακινήτων.

Δεν λύνονται οι παθογένειες

Από την πλευρά της, η οικονομική διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη, ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ρυθμίσει όλες τις παθογένειες του συστήματος.

Είπε, επίσης, πως έχει καθυστερήσει η έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνεται στα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας πως η δέσμευση που έδωσε η Δημοκρατία στην Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει τους αγοραστές που πλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις να εξασφαλίζουν μεταβίβαση του ακινήτου τους.

Σύμφωνα με την κ. Λαπαθιώτη, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο αφήνει ανέπαφη τη διαδικασία κατάθεσης αγοραπωλήτήριου εγγράφου. Εξήγησε, επίσης, πως όταν η τράπεζα λάβει το 95% του τιμήματος πώλησης από τον αγοραστή, θα προχωρεί στη μεταβίβαση του ακινήτου και στην απελευθέρωσή του από το εμπράγματο βάρος.

Εκ μέρους του Κτηματολογίου, ο Πάμπος Χαραλάμπους δήλωσε πως με το νομοσχέδιο δεν καλύπτονται οι τράπεζες αλλά τα λεφτά του αγοραστή.

Ο κ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί το μέτρο αναδρομικά, για να λύσει το ευρύτερο θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων. Είπε, επίσης, πως η έκδοση του τίτλου ιδιοκτησίας εκτιμάται ότι θα γίνεται εντός έξι μηνών.