Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τα υπουργεία να τηρήσουν τις ανώτατες οροφές δαπανών.

Αυστηρή τήρηση των ανώτατων οροφών των δαπανών που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο απαιτεί το Υπουργείο Οικονομικών να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα υπουργεία και οι ανεξάρτητες υπηρεσίες κατά τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2024-2026, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Με αφορμή την ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με εγκύκλιό του τονίζει πως παρά τις δυσκολίες και την οικονομική αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, η μακροοικονομική σταθερότητα, η διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις του υπουργείου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου στην Κύπρο.

Παράλληλα, το υπουργείο προειδοποιεί πως δεν θα διστάσει να κόψει και να ράψει στις περιπτώσεις που οι δαπάνες που θα υποβάλουν τα υπουργεία υπερβαίνουν τις οροφές που έχουν τεθεί. «Το Υπουργείο Οικονομικών θα αναπροσαρμόζει τις δαπάνες στο όριο που τέθηκε κατά την αξιολόγηση των προτάσεων», τονίζει ο κ. Παντελή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προϋπολογισμός: Επιπλέον ρευστό €361 εκατ. χρειάζεται η Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει πως μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα γίνονται ακόμη πιο εμφανείς, επισημαίνοντας πως το υπουργείο στις περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων των δαπανών έχει το δικαίωμα να ζητά την επαναϋποβολή αναπροσαρμοσμένων προτάσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στηρίζεται στην τήρηση των ανωτάτων οροφών δαπανών.

«Οποιαδήποτε απόκλιση θέτει σε αμφιβολία την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας» προσθέτει.

Παράλληλα, καλεί τα υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μην υποβάλλονται νέες προτάσεις πολιτικής προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεπάγονται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

«Στις περιπτώσεις που υποβάλλονται νέες προτάσεις, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, και οι νέες προτάσεις προϋποθέτουν πρόσθετες πιστώσεις, τότε αυτές θα πρέπει να καλύπτονται από αποδεκτές εξοικονομήσεις του τρέχοντος έτους ή από πιστώσεις του υφιστάμενου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου (ΜΔΠ), χωρίς να διαφοροποιείται η συνολική οροφή του προϋπολογισμού και του ΜΔΠ και κατ’ επέκταση να επηρεάζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» συμπληρώνει ο κ. Παντελή.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Επιπρόσθετα, τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, για υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων και ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προϋπολογισμό για καλύτερο προγραμματισμό, καθώς και για μεγαλύτερη υλοποίηση του.

Σε σχέση με τα έσοδα, το υπουργείο απαιτεί να δίνονται λεπτομέρειες των κυριότερων παραμέτρων με βάση τις οποίες έγιναν οι υπολογισμοί. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα καθυστερημένα έσοδα και ελέγχοντες λειτουργοί θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για είσπραξη τους.

Ναυάγησε το σύστημα «ERP»

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε του χρόνου ο προϋπολογισμός θα ετοιμαστεί στη βάση δραστηριοτήτων, λόγω της αδυναμίας του αναδόχου της σύμβασης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για ανάπτυξη/ παράδοση του νέου μηχανογραφικού συστήματος «ERP».

Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ως αναθέτουσα αρχή, προχώρησε σε τερματισμό της σύμβασης.

Το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η ετοιμασία του προϋπολογισμού στη βάση των δραστηριοτήτων, το συντομότερο δυνατό.