Πολιτικά παιχνίδια έπαιξαν χθες κάποιοι στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διαμόρφωση της τελικής ετυμηγορίας αναφορικά με την πρόταση νόμου με την οποία θα μπορούσε να ανασταλεί εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου μέσω εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος.

Την πρόταση νόμου συνυπόγραφαν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η Κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να καταψηφιστεί η πρόταση νόμου, γι’ αυτό τα τελευταία 24 ώρα είχε επιδοθεί σε πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εταίρους της, για να βρουν μια κοινή συνισταμένη και να αποτραπεί η ψήφιση της πρότασης.

Ο αρχικός στόχος των συγκυβερνώντων κομμάτων ήταν να αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου και να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε και με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία για δανειολήπτες. Η πλειοψηφία όμως, περιλαμβανομένων των βουλευτών του ΔΗΣΥ, ψήφισε εναντίον της αναβολής της πρότασης

Τελικά ποιοςπάτησε το κουμπί

Μετά από μακρά συζήτηση, η πρόταση νόμου τέθηκε αρχικά σε ψηφοφορία κατ’ άρθρον και το αποτέλεσμα ήταν 27-27, κάτι που οδηγούσε σε απόρριψή της. Υπέρ της πρότασης είχαν ταχθεί οι 14 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι τρεις του ΕΛΑΜ, οι τρεις της ΕΔΕΚ (κάτι που αιφνιδίασε τους περισσότερους), οι τρεις των Οικολόγων, οι Ζαχαρίας Κουλίας, Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου. Εναντίον τάχθηκαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 6 του ΔΗΚΟ και οι 4 της ΔΗΠΑ. Στην δεύτερη -τελική- ψηφοφορία επί της πρότασης, το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 27-27 και η πρόταση απερρίφθη οριστικά.

Όμως, λόγω αναστάτωσης που προκλήθηκε, φάνηκε από την εξέταση των πρακτικών της Ολομέλειας ότι στην πρώτη ψηφοφορία δεν καταγράφηκε συμμετοχή του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ενώ στη δεύτερη και τελική ψηφοφορία συμμετείχε μεν ο κ. Θεμιστοκλέους (ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης), αλλά δεν ψήφισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Αν ο κ. Σιζόπουλος ψήφιζε υπέρ της πρότασης, όπως είχε κάνει λίγα λεπτά προηγουμένως, η πρόταση θα εγκρινόταν με 28-27 ψήφους.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος προηγουμένως είχε κατακεραυνώσει τις τράπεζες και είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης νόμου, ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως υπήρχαν αντιφάσεις στην ψηφοφορία. Όπως είπε, ο ίδιος ψήφισε (μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος) υπέρ και στις δύο ψηφοφορίες, ωστόσο το σύστημα έδειξε πως είχε ταχθεί θετικά μόνο στη δεύτερη ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την παρέμβαση του κ. Θεμιστοκλέους, ο κ. Σιζόπουλος δεν άρθρωσε ούτε λέξη για να δικαιολογήσει για ποιο λόγο στην πρώτη ψηφοφορία τάχθηκε υπέρ και στη δεύτερη δεν ψήφισε, κρίνοντας με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως η ίδια ήλεγξε το σύστημα χωρίς να διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Όπως είπε, δεν μπορούσε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, τονίζοντας πως στο εξής όταν είναι οριακό το αποτέλεσμα η ψηφοφορία θα γίνεται και διά χειρός. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης έκανε λόγο για αλλοίωση του αποτελέσματος, επισημαίνοντας πως επιφυλάσσουν τα δικαιώματα τους. Τα περί αλλοίωσης του αποτελέσματος απέρριψε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ενοχλημένος ο ΠτΔ

Στο Προεδρικό είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την στάση που τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ. Σημειωτέον ότι καταψηφίστηκε και η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που αφορούσε την εκποίηση ακινήτου στην τιμή εκτίμησης κατά την ημερομηνία σύναψης σχετικής δανειακής σύμβασης.

Αβέρωφ: Είναι τα παιγνίδια μας

Παρέμβαση για το αλαλούμ γύρω από την ψηφοφορία έκανε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι το σύστημα λάθος αλλά τα παιχνίδια μας. Και επειδή έμαθα μια ζωή να είμαι ειλικρινής και πλήρωσα πολύ κόστος με την ευθύτητα μου, η πρόταση νόμου για το καλό του τόπου δεν έπρεπε να εγκριθεί και κάποιοι προσάρμοσαν αναλόγως την ψήφο τους, βλέποντας τον πίνακα της ψηφοφορίας.

Πριν την ψηφοφορία είχε εγκριθεί τροπολογία του Μ. Σιζόπουλου για να παγώνουν οι τόκοι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από δικαστήριο. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε πως η τροπολογία αποσκοπούσε στη διευκόλυνση του Προέδρου να αναπέμψει την πρόταση για αντισυνταγματικότητα, σε περίπτωση που εγκρινόταν.