Το υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο ολοκλήρωσε την ενημέρωση των προσφύγων που διαμένουν στις 20 πολυκατοικίες οι οποίες κρίθηκαν επικίνδυνες από στατικής απόψεως και θα κατεδαφιστούν πρώτες, αλλά άρχισε και τον δεύτερο κύκλο επαφών με τους ιδιοκτήτες άλλων 23 πολυκατοικιών οι οποίες θα κατεδαφιστούν στη συνέχεια.

Από τις 23 πολυκατοικίες, οι 15 βρίσκονται στη Λεμεσό, οι τέσσερις στη Λάρνακα και τέσσερις στην επαρχία Λευκωσίας, εκ των οποίων δύο στο Στρόβολο και δύο στην Παλλουριώτισσα. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών των 23 πολυκατοικιών ολοκληρώνεται την επομένη βδομάδα.

Η διαδικασία ενημέρωσης των ιδιοκτητών άρχισε δειλά-δειλά εν μέσω αντιδράσεων, αλλά μετά το πρώτο σοκ όσοι έχουν τη δυνατότητα (και με τη βοήθεια των παιδιών και γενικά των κληρονόμων τους) να καταβάλουν τη συνεισφορά που τους αναλογεί για το καινούριο διαμέρισμα που θα παραλάβουν, άρχισαν να ανταποκρίνονται και μάλιστα κάποιοι παρέδωσαν ήδη και τα κλειδιά.

Η αλήθεια είναι ότι για κάποιους ιδιοκτήτες, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους, δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση, ενώ κάποιοι είναι κυριολεκτικά στεγνοί από ρευστό, οπόταν δεν διαθέτουν τα χρήματα που απαιτούνται για να καταβάλουν τη συνεισφορά που τους αναλογεί.

Όπως μας ελέχθη, ακόμη και εκεί που υπάρχουν παιδιά τα οποία, θεωρητικά, θα μπορούσαν να αναλάβουν το βάρος της συνεισφοράς, απλώς δεν εργάζονται ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν οικογενειακές συνάξεις οι οποίες κατέληξαν στο αυτονόητο. Ότι δηλαδή, πρέπει πάση θυσία να εξευρεθούν τα χρήματα αφού στο τέλος το διαμέρισμα θα μείνει στους κληρονόμους, οι οποίοι όταν το αξιοποιήσουν, σίγουρα θα εισπράξουν πολύ περισσότερα σε σχέση με την αξιοποίηση του υφιστάμενου παλαιού και προβληματικού διαμερίσματος των γονέων.

Σε άλλες περιπτώσεις που είτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είτε τα παιδιά τους είχαν κάποια χρήματα στην άκρη, τα πράγματα ήταν πιο απλά.

Στο μεταξύ, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα Λατσιά (όπου εντοπίστηκαν πέντε υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες), παρόλον ότι καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα εκκένωσης των πολυκατοικιών δόθηκε κάποιο μικρό περιθώριο μέχρι να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες των ιδιοκτητών (διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδατοπρομήθειας κοκ) και γενικά η διαδικασία προχωρεί.

Το υπουργείο «σουμάρει» τους αριθμούς και κάθε 16 ιδιοκτήτες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, θα θεωρείται ότι θα στεγαστούν στην ίδια πολυκατοικία στην οποία θα κατανεμηθούν.

Όπως είναι γνωστό, οι πολυκατοικίες των εννέα και των δώδεκα διαμερισμάτων μεγαλώνουν και τώρα, όπου είναι δυνατόν θα κτίζονται πολυκατοικίες των 16 διαμερισμάτων. Μετά την εκκένωση όλων των διαμερισμάτων θα προκηρυχθεί προσφορά κατεδάφισης τους.

Τις προσφορές θα προκηρύξει το Τμήμα Πολεοδομίας.

Στη Λεμεσό, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η εξεύρεση νέας στέγης, κάτι οποίο δυσκολεύει τους ιδιοκτήτες αν ληφθεί υπόψιν πως για ένα δυάρι υπάρχουν περιπτώσεις που ζητείται νοίκι €1.500 μηνιαίως.

Όπου οι χώροι το επιτρέπουν, θα καταβληθεί προσπάθεια φιλοξενίας των ιδιοκτητών από συγγενείς τους, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που είτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είτε τα παιδιά τους διαθέτουν σπίτια σε χωριά της επαρχίας, οπόταν κάποια άτομα θα βολευτούν και με αυτό τον τρόπο. 

Οι πιο «ανώδυνες» περιπτώσεις αφορούν εγγόνια τα οποία κληρονόμησαν τα σπίτια των παππούδων που απεβίωσαν και θα φιλοξενηθούν προσωρινά στα σπίτια των γονέων τους.

Βεβαίως, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα νοικιάσουν, οπόταν ο κάθε ένας κάνει τον προγραμματισμό του, αναλόγως και των οικονομικών του.

Επειδή το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε το γεγονός ότι στη Λεμεσό η στέγαση κοστίζει περισσότερα σε σχέση με άλλες πόλεις αύξησε το επίδομα ενοικίου σε €600 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, €800 για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και €1.000 για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων.

Εξάλλου, το υπουργείο, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από το γεγονός ότι τα νέα διαμερίσματα που θα νοικιάσουν προσωρινά οι ιδιοκτήτες προφανώς είναι μικρότερα από τα υφιστάμενα, μερίμνησε ώστε να εξεύρει χώρους αποθήκευσης της οικοσκευής των ιδιοκτητών, δηλαδή το σύνολο των επίπλων, συσκευών και σκευών που υπάρχουν σε ένα σπίτι/διαμέρισμα.

Μάλιστα, πέραν του αποθηκευτικού χώρου, το υπουργείο διαθέτει σε κάθε ιδιοκτήτη €250 για τα μεταφορικά της οικοσκευής.

Σημειώνεται, πως παρόλον ότι κάποιοι μπορεί να μείνουν στα διαμερίσματα τους για κάποιους μήνες, προτιμούν να παραδώσουν τα κλειδιά, οπόταν αρχίζει αμέσως η καταβολή του ενοικίου από το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικά όσοι θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς, θα καλύψουν και την συνεισφορά τους, όπως την καθόρισε το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Σχεδίου κτίΖΩ.

Ψηλό το νοίκι στη Λεμεσό, αλλά συμφέρει

Στη Λεμεσό μπορεί να είναι ψηλό το νοίκι αλλά όποιος ιδιοκτήτης μπορεί να φιλοξενηθεί στα παιδιά του, θα κάνει καλό κομπόδεμα, αφού στους 24 μήνες που θα διαρκέσει η διαδικασία ανέγερσης της νέας πολυκατοικίας θα εισπράξει χορηγία μέχρι €24.000, νοουμένου ότι διαθέτει τριάρι στην υπό κατεδάφιση πολυκατοικία.

Όποιος έχει μονάρι στο συνοικισμό θα πάρει χορηγία €14.400 και αν έχει δυάρι θα χορηγηθεί με €19.200.

Με βάση το Σχέδιο, όσοι δικαιούχοι κατηγορίας Α’ (εκτοπισθέντες 1ης γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, κάτοχοι τίτλου ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικού μίσθωσης, εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς και ιδιοκτήτες οι οποίοι απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή) επιθυμούν να αποκτήσουν διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου θα συνεισφέρουν €10.000, όσοι θέλουν να αποκτήσουν διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων θα καταβάλουν €20.000 και όσοι θέλουν να αποκτήσουν διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων θα πληρώσουν €30.000.

Από τα πιο πάνω προκύπτει πως όσοι μπορούν να φιλοξενηθούν θα χρειαστούν ένα πολύ μικρό κονδύλι.

Για τους υπόλοιπους, δηλαδή κυρίως για όσους αγόρασαν στην πορεία τα διαμερίσματα στις υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες, η συνεισφορά θα είναι μεγαλύτερη, εκτός και αν αποφασίσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, οπόταν θα τους καταβληθεί εφάπαξ ποσόν.

Το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Πολεοδομίας, ανέλαβε να παράσχει τις «πρώτες βοήθειες» σε πολυκατοικίες οι οποίες θα κατεδαφιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο ώστε να αποτραπούν τυχόν τραυματισμοί από πτώση μπετόν, σοβάδων κλπ.

Υπενθυμίζεται, πως όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, το όλο Σχέδιο θα κοστίσει περίπου €130 εκατ. σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Συνολικά στους προσφυγικούς κυβερνητικούς συνοικισμούς πέρασαν από στατικό έλεγχο 358 πολυκατοικίες από τις οποίες οι 43 κρίθηκαν κατεδαφιστέες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της Πολεοδομίας, 43% των 358 πολυκατοικιών βρέθηκαν σε «μέτρια κατάσταση» ενώ το 45% βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι 43 μη επισκευάσιμες πολυκατοικίες αποτελούν το 12% του συνόλου.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα λυθεί με την αναδόμηση των πολυκατοικιών αφορά την ανέγερση των νέων κτηρίων αποκλειστικά σε ελληνοκυπριακή γη.

Σημειώνεται, πως οι 29 από τις 43 πολυκατοικίες κτίστηκαν σε Ε/κ γη και αποτελούνται από 235 διαμερίσματα ενώ οι υπόλοιπες 14 ανηγέρθησαν σε Τ/κ γη και αποτελούνται από 140 διαμερίσματα.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Αποπυροδότησαν βραδυφλεγή βόμβα

Το Σχέδιο κτίΖΩ ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας να βρεθεί λύση στο ζήτημα των 43 προβληματικών πολυκατοικιών που μπήκε στο συρτάρι από το 2020, όταν ολοκληρώθηκε η στατική μελέτη της Πολεοδομίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προτίμησε να αποπυροδοτήσει τη βραδυφλεγή αυτή βόμβα, όχι μόνο για να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και για να μην φορτωθεί πιθανούς θανάτους ή και τραυματισμούς από καταρρεύσεις κτηρίων ή τμημάτων τους. Βεβαίως, αυτό έχει κόστος το οποίο εκτιμήθηκε στα €130 εκατ. σε ορίζοντα δεκαετίας. Μαζί με το κτίΖΩ «αναδομήθηκε» και η στεγαστική πολιτική της δωρεάν ανέγερσης κτηρίων σε πρόσφυγες. Και αυτό μακροπρόθεσμα αποτελεί κέρδος.