Τεχνητός λόφος άρχισε να κατασκευάζεται στο παλαιό γήπεδο ποδοσφαίρου ΓΣΠ και συγκεκριμένα στην πρώην δυτική κερκίδα, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος λόφος στην πρώην ανατολική κερκίδα.

Βεβαίως, οι δύο λόφοι δεν θα θυμίζουν τις παλιές κερκίδες αφού, τελικά, το μόνο στοιχείο που διατηρείται από το γήπεδο, είναι το παλιό ρολόι, το οποίο μετακινείται στο κέντρο της πλατείας του ΓΣΠ. Το ρολόι αφαιρέθηκε και δόθηκε για συντήρηση και ακολούθως θα τοποθετηθεί σε ειδική βάση που θα κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό.

Οι δύο λόφοι θα φυτευτούν και κάτω από αυτούς, στο επίπεδο του δρόμου, θα διαμορφωθούν τα εστιατόρια τα οποία θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Πέραν των εστιατορίων προβλεπόταν γκαλερί, βιβλιοπωλείο και άλλες χρήσεις οι οποίες στην πορεία θα επανεξεταστούν αφού αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. Η μηχανικός του Δήμου κ. Αθηνά Παπαδοπούλου ξεκαθάρισε στον «Φ», πως η φιλοσοφία του έργου δεν αλλοιώνεται αλλά θα εξεταστεί ποιες χρήσεις είναι οι πλέον κατάλληλες και οι οποίες βοηθούν ώστε το έργο να είναι πιο λειτουργικό και να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Στο Δήμο θα παραδοθεί το κέλυφος των καταστημάτων ώστε οι μελλοντικοί διαχειριστές τους να διαμορφώσουν εσωτερικά τους χώρους όπως επιθυμούν.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε στον «Φ», πως για να αποκτήσει ο πολίτης ολοκληρωμένη εικόνα της πόλης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρέπει να αναλογιστεί ολοκληρωμένη την πλατεία ΓΣΠ, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία του, την ανάπλαση του πεζόδρομου του Πεδιαίου (Λευκωσία, Στρόβολος, Λακατάμια), το Δημοτικό Θέατρο, την υπό διαμόρφωση Πύλη Πάφου, την Πλατεία Ελευθερίας, τη Μακαρίου, τη Στασικράτους και τις ενοποιημένες τάφρους.

Θα είναι κάτι απίστευτα όμορφο σε μια αναβαθμισμένη πόλη γεμάτη πράσινο, με εύκολη πρόσβαση και ανθρώπινη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, είπε ο Δήμαρχος. Πιστεύω, πως η πρωτεύουσα για πρώτη φορά θα παρουσιάζει τέτοια ελκυστική εικόνα, κατέληξε ο κ. Γιωρκάτζης.

Το έργο, το οποίο θα παραδιδόταν τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους (περιλαμβανομένης και παράτασης που δόθηκε), τελικά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024. Γενικά, παρατηρείται καθυστέρηση περίπου 3-4 μηνών. Το έργο, το οποίο όπως είχε γράψει ο «Φ» θα αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ανθρώπων, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και θα περιλαμβάνει:

•             Πνεύμονα πρασίνου ο οποίος θα είναι απομονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία.

•             Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ.

•             Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου.

•             Δύο υπόγειες στάθμες χώρων στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 554 θέσεων σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) και 33 χώρους στάθμευσης ΑμεΑ. Περιλαμβάνει επίσης 28 χώρους στάθμευσης για οικογένειες που έχουν άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Υπάρχει πρόνοια για 12 χώρους φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τέλος υπάρχει πρόνοια για δημιουργία 108 χώρων στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Γενικά, η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ στοχεύει στη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου του ΓΣΠ ανέρχεται στα €19.720.000, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.