Μια προτεινόμενη ανάπτυξη 50 εκατ. ευρώ προτίθεται να κατασκευάσει Ουκρανός επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου στην «καρδιά» της Λεμεσού.

Πρόκειται για το «Υπερίων» (περιστρεφόμενος τροχός), ένα φανταστικό έργο το οποίο αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο και να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πολιτισμικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της πόλης.

Την Τετάρτη το μεσημέρι το αρχιτεκτονικό γραφείο PPA  Architects, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του έργου, προχώρησε στην παρουσίασή του ενώπιον του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεμεσού. Το έργο δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δήμου, αλλά στην Αρχή Λιμένων, η οποία εκ πρώτης φαίνεται να δίνει το πράσινο φως προς την υλοποίησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο πύργοι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα στα πρώην διυλιστήρια στη Λάρνακα

Πρόκειται για την κατασκευή ενός περιστρεφόμενου τροχού που θα φέρει το όνομα «Υπερίων» και θα έχει ύψος περίπου 147 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Θα αποτελείται από 45 καμπίνες χωρητικότητας 6-12 ατόμων και κατόπιν υπόδειξης της Αρχής Λιμένων το έργο θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλαιού Λιμανιού της Λεμεσού. Η βάση του τροχού θα αποτελείται από τρία επίπεδα, τα οποία θα ενώνονται από μια σπειροειδή ράμπα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι η κατασκευή σχεδιάστηκε να είναι 6 φορές πιο ελαφριά και 4 φορές πιο σταθερή από το London Eye.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ψάξιμο επενδυτή για το παλιό ΚΕΝ στη Γεροσκήπου

Στόχος σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, είναι να αποτελέσει σύμβολο και αξιοθέατο της πόλης , να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού του τόπου, να προσελκύσει τουρίστες και κάτοικους ολόκληρου του νησιού στη Λεμεσό και να αποτελέσει μία από τις υψηλότερες πανοραμικές ρόδες στον κόσμο. Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε, ότι η τεχνολογία του τροχού συμμορφώνεται πλήρως με τα παγκόσμια πρότυπα ασφάλειας και μπορεί να συναγωνιστεί αντίστοιχα έργα της κατηγορίας της.

Αποσκοπεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο μας και να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πολιτισμικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Λεμεσού.