Ένα αθλητικό κέντρο για την κάλυψη των αναγκών των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, στα πρότυπα αντίστοιχων αθλητικών κέντρων άλλων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό γήπεδο αγώνων χωρητικότητας 1.500 θέσεων, τρεις βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, ξενώνα φιλοξενίας αθλητών και βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, αποδυτήρια, ιατρείο, γυμναστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων κ.τ.λ.).

Εντός του χώρου θα στεγαστούν τα νέα γραφεία της ΚΟΠ, με αποτέλεσμα όλοι όσοι δουλεύουν και σχετίζονται με την ΚΟΠ να είναι συγκεντρωμένοι στις ίδιες εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν διαφόρων ειδών συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με την ΚΟΠ, τις Εθνικές Ομάδες και το ποδόσφαιρο.

Το μεγάλο αυτό έργο με κόστος υλοποίησης σε περίπου €16.000.000, μέρος των οποίων θα καλυφθεί από χορηγία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Αυγούστου 2023 η Μελέτη Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ στον Κόρνο.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου αθλητικού κέντρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που θα περιλαμβάνει και βιολογική μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων για τις ανάγκες του και θα χωροθετηθεί σε περιοχή με φυσική δασική περιοχή με ημιλοφώδες ανάγλυφο που εφάπτεται κρατικού δάσους όπου δεν επιτρέπεται η εν λόγω χρήση.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο θα παρέχει υψηλής ποιότητας γήπεδα προπόνησης για όλες τις Εθνικές μας Ομάδες, για αγώνες όλων των Εθνικών ομάδων εκτός της Εθνικής Ανδρών καθώς επίσης και εγκαταστάσεις για διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης της Ομοσπονδίας και του ποδοσφαίρου.

Το έργο θα ανεγερθεί εντός κρατικού τεμαχίου στην τοποθεσία «Κάννες» της Κοινότητας Κόρνου της Επαρχίας Λάρνακας. Έχει συναφθεί Συμφωνία Εκμίσθωσης της κρατικής γης, συνολικής έκτασης 145.845 τ.μ..

Σκοπός του Έργου είναι η κάλυψη των αναγκών των Εθνικών Ομάδων ποδοσφαίρου, στα πρότυπα αντίστοιχων αθλητικών κέντρων άλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών. Το κέντρο θα αποτελεί σημείο συνάντησης και προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών των Εθνικών Ομάδων και θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις και παροχές (γήπεδα προπονήσεων, γυμναστήρια, ιατρεία, φυσιοθεραπευτήρια κ.τ.λ.) απαραίτητες για την προετοιμασία των αθλητών, ενώ στο κεντρικό γήπεδο θα διεξάγονται φιλικοί ή/και επίσημοι ποδοσφαιρικοί αγώνες των μικρότερων Εθνικών Ομάδων. Επιπλέον, εντός του χώρου θα δημιουργηθούν νέα και σύγχρονα γραφεία που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της ΚΟΠ όπως και της σχολής προπονητών, τα οποία θα περιλαμβάνουν αίθουσες συνεδρίων.

Τέλος, θα κατασκευαστεί ξενώνας για τη φιλοξενία των διεθνών αθλητών της Κύπρου ή ξένων αποστολών που επισκέπτονται την Κύπρο. Η χωροθέτηση του έργου σε κεντρικό σημείο της Κύπρου με εύκολη πρόσβαση από τον αυτοκινητόδρομο, καθιστούν τον χώρο απόλυτα κατάλληλο για την κάλυψη των πιο πάνω αναγκών και θα διευκολύνουν τους αθλητές από όλες τις Επαρχίες της Κύπρου.

Το προτεινόμενο έργο θα περιλαμβάνει:

• Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου συνολικών διαστάσεων 80x120m για διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων, το οποίο θα περιλαμβάνει 1.500 στεγασμένες θέσεις θεατών.

• Δύο βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, διαστάσεων 80Χ120 μ., με φυσικό χλοοτάπητα.

• 4 μικρά γήπεδα προπονήσεων με τεχνητό χλοοτάπητα, που μπορούν να ενωθούν σε ένα μεγάλο γήπεδο διαστάσεων 80Χ120 μ.

• Χώρους αποθήκευσης του εξοπλισμού συντήρησης των τεσσάρων προαναφερόμενων γηπέδων.

• Αποδυτήρια της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, αποδυτήρια ποδοσφαιριστών και αποδυτήρια διαιτητών. • Αίθουσες φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης, ιατρείο, γυμναστήριο και πισίνα.

• Γραφεία και αποδυτήρια προπονητών με αίθουσα συνεδριάσεων και το γραφείο της σχολής προπονητών.

 • Χώρο εξέτασης ντόπινγκ.

• Τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ που θα περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες σεμιναρίων/ εκδηλώσεων, χώρους υποδοχής, γραφείο τύπου και χώρο αρχείου.

• Ξενώνα φιλοξενίας αθλητών με 26 δίκλινα δωμάτια.

• Καφεστιατόριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του προσωπικού, των αθλητών και των επισκεπτών. • Αίθουσες σεμιναρίων/ εκδηλώσεων που θα χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή σεμιναρίων της σχολής προπονητών, διαιτητών κλπ.

• 192 χώρους στάθμευσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα, 5 χώρους στάθμευσης VIP υπαλλήλων, 13 χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, 5 χώρους στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας, 5 χώρους στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, 3 χώρους στάθμευσης λεωφορείων, 13 θέσεις μοτοποδηλάτων και 25 θέσεις ποδηλάτων.

• Δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου.

 • Βιολογική (αερόβια) μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Λόγω της μορφολογίας που παρουσιάζει η περιοχή ανάπτυξης και με στόχο τη μείωση των απαραίτητων χωματουργικών έργων και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προβλέπει την ενσωμάτωση των κτιρίων στο υφιστάμενο ανάγλυφο.

Το έργο θα αποτελείται από τρία διαφορετικά επίπεδα, ενώ όλο το οικοδόμημα θα ολισθαίνει σταδιακά προσαρμοζόμενο στη στάθμη του φυσικού εδάφους, δημιουργώντας διαδοχικούς χώρους με δυνατότητα θέασης από τα ψηλότερα προς τα χαμηλότερα επίπεδα. Τα γήπεδα, ο ξενώνας και το προπονητικό κέντρο θα βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και δεν θα είναι ορατά από τις κοντινές κατοικίες. Εξαίρεση θα αποτελεί το κτίριο γραφείων της ΚΟΠ που θα βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου, και θα αποτελείται από ισόγειο και ένα άνωθεν όροφο.

Η περιοχή χωροθέτησης του έργου βρίσκεται σε απόσταση 520 μ νοτιοανατολικά από το κέντρο της Κοινότητας Κόρνου και εφάπτεται στα ανατολικά με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Λευκωσίας – Λεμεσού). Στα δυτικά, ο χώρος εφάπτεται με το Κοινοτικό Γήπεδο Κόρνου και τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου. Δυτικά και ανατολικά του προτεινόμενου Έργου, η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη ανθρωπογενή παρέμβαση, ενώ στα βόρεια εφάπτεται το Κρατικό Δάσος «Κάννες Β». Εντός του τεμαχίου μελέτης υπάρχει μεγάλος αριθμός δέντρων, κυρίως πεύκων, όπως και ακακιών, χαρουπιών και ελιών. Η μορφολογία του τεμαχίου χαρακτηρίζεται από σημαντικές υψομετρικές διαφορές, με μέσο υψόμετρο περίπου τα 324m πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Τι προνοεί η μελέτη για το πράσινο της περιοχής

Η περιοχή μελέτης εμπίπτει εντός πολεοδομικών ζωνών Η3 (Ζώνη με Επικρατούσα Χρήση την Κατοικία) σε ποσοστό 27,3% και Ζ1 (Ζώνη Προστασίας) σε ποσοστό 72,7%, ενώ πολεοδομικά καλύπτεται από τη Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο (Επαρχία Λάρνακας). Εντός του τεμαχίου μελέτης υπάρχουν περίπου 650 δέντρα (πεύκα, ακακίες, ευκάλυπτοι, ελιές κ.τ.λ.), εκ των οποίων πέραν των μισών θα αποκοπούν. Tα μισά περίπου δέντρα αποτελούν ξενικά είδη χλωρίδας σε σχέση με την περιοχή (π.χ. ελιές και χαρουπιές) και γενικά ξενικά είδη όπως ακακίες, καλαμιώνες και ευκάλυπτους.

Βάσει του σχεδιασμού του έργου, εκτιμάται πως περίπου 360 δέντρα θα αποκοπούν, ενώ τα υπόλοιπα 290 θα μπορούν να ενσωματωθούν στο έργο.

Από τα 360 δέντρα που θα αποκοπούν, τα 200 περίπου αφορούν μεγάλα δέντρα τραχείας πεύκης (ύψος >2,50m), 100 νεαρά δέντρα τραχείας πεύκης, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως ακακίες, τα οποία αποτελούν ξενικό και έντονα χωροκατακτητικό είδος. Ο αριθμός ελιών και χαρουπιών που θα αποκοπεί είναι αμελητέος, καθώς αυτά εντοπίστηκαν κυρίως στα σημεία που θα παραχωρηθούν για δημόσιους χώρους πρασίνου. Σημειώνεται πως τα πεύκα μεγάλης ηλικίας δεν είναι τεχνικά δυνατό να μεταφυτευτούν, ενώ η μεταφύτευση πεύκων με ύψος >70 εκ., μπορεί να είναι πετυχημένη κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.