Το ψηφιακό μάρκετινγκ και η ψηφιακή διαφήμιση αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος και τα επόμενα χρόνια για την προβολή της χώρας μας, χάρη στην ευελιξία που προσφέρει, αλλά και στα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, θα διατηρηθούν κι άλλοι παραδοσιακοί τρόποι προβολής και επαφής με το εξωτερικό, όπως η συμμετοχή του υφυπουργείου σε τουριστικές εκθέσεις και η φιλοξενία δημοσιογράφων, αλλά και influencers και tiktokers, καθότι πλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ηλεκτρονικών πλατφόρμων για το μάρκετινγκ – όχι μόνο φέτος, αλλά και του χρόνου.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από την παρουσίαση που έκανε το Υφυπουργείο Τουρισμού στην πρώτη σύσκεψη του νεοσύστατου Φορέα Προβολής Τουρισμού, στον οποίο συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, το υφυπουργείο ενημέρωσε για τις δράσεις προβολής της φετινής χρονιάς, αλλά και για τους σχεδιασμούς του για το 2024.

Η ψηφιακή, πάντως, προβολή της Κύπρου φαίνεται να αποδίδει ήδη καρπούς, που μετρώνται μεταξύ άλλων και στις αναζητήσεις του προορισμού, κυρίως μέσω του Google.

Όπως ενημερώθηκαν οι τουριστικοί εταίροι, μετά τη θεαματική αύξηση της τάξης του 241% που κατέγραψαν οι αναζητήσεις της Κύπρου στο διαδίκτυο την περσινή χρονιά, μέχρι το πρώτο πεντάμηνο φέτος υπήρξε περαιτέρω αύξηση στον περσινό τεράστιο αριθμό της τάξης του 41%.

Εν ολίγοις, ολοένα και περισσότεροι εν δυνάμει ταξιδιώτες ψάχνουν την Κύπρο χρόνο με το χρόνο περισσότερο.

Αυτό οφείλεται στις δράσεις προβολής της χώρας που γίνονται με διαφορές μορφές, όπως με Digital Marketing, δημιουργία περιεχομένου και μέσω των Social Media, με αξιοποίηση και του Influencer Marketing.

Επίσης, στις δράσεις περιλαμβάνονται η φιλοξενία, οι διεθνείς σχέσεις με τουριστικές αγορές που ενισχύονται με την σχετικά πρόσφατα δημιουργία Labels / Σημάτων Πιστοποίησης και της διαδρομής Heartland of Legends, καθώς και με τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις σε Κύπρο και αγορές ενδιαφέροντος.

Στην παρουσίαση που έκανε το υφυπουργείο κατέγραψε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τον Digital Marketing, όπως είναι μεταξύ άλλων η εύκολη στόχευση κοινών και η οικονομία που προσφέρει, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό εργαλείο, αλλά και ευέλικτο για άμεση προσαρμογή καμπανιών.

Διαφήμιση 5 εκατ.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Φορέα Προβολής παρουσιάστηκε και ο μικρός, ομολογουμένως, προϋπολογισμός για διαφημιστικές ενέργειες, που τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου ανέρχονται γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, συν επιπλέον 120 χιλ. για την παραγωγή περιεχομένου.

Εξηγήθηκε επίσης η κατανομή του προϋπολογισμού ανά χώρα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή του προϋπολογισμού που υπάρχει στη διάθεση του Υφυπουργείου Τουρισμού για διαφημιστικές ενέργειες ανά χώρα είναι οι εξής:

• Συνδεσιμότητα της Κύπρου με κάθε χώρα (τόσο κατά την καλοκαιρινή όσο και κατά την χειμερινή περίοδο)

• Οι αναζητήσεις που γίνονται από κάθε χώρα

• Αφίξεις από κάθε χώρα

• Παρουσία των ταξιδιωτικών πρακτόρων που προωθούν την Κύπρο από κάθε χώρα

• Προοπτικές της κάθε χώρας

• Πληθυσμός της κάθε χώρας

• Κόστος διαφήμισης ανά χώρα

Επαφές και νέα περίπτερα

Στην παρουσίαση στην πρώτη συνεδρίαση του Φορέα Προβολής υπήρξαν αναφορές και σε άλλες προωθητικές ενέργειες για ενίσχυσης της τουριστικής Κύπρου στο εξωτερικό, καθώς και για ανάπτυξη αγορών-πηγών τουριστικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στόχοι για ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και γενικής εικόνας του τουριστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό, για βελτίωση της προσβασιμότητας, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος από νέες αγορές και μακρινούς προορισμούς.

Ενδυνάμωση του Love Cyprus

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ενημέρωσε συνοπτικά και για τις ενέργειες προβολής που προγραμματίζονται για το 2024, προφανώς για να ακούσει και να πάρει τις απόψεις των φορέων του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η δημιουργία νέου με διαφορετική προσέγγιση και νέες ιδέες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί η παραγωγή υλικού μέσα από προκήρυξη διαγωνισμών για δημιουργικές προτάσεις.

Ωστόσο, το υφυπουργείο δεν αποκλείει και ad hoc συνεργασίες μετά από αξιολόγηση δημιουργικών προτάσεων. Επιπρόσθετα, του χρόνου θα επιδιωχθεί πάλι συνεργασία με influencers για παραγωγή υλικού.

Στόχος είναι και η συνέχιση των online διαφημιστικών εκστρατειών.

Το υφυπουργείο στοχεύει, τέλος, στην ανάπτυξη δράσεων για ενδυνάμωση της αναγνωρισιμότητας του Love Cyprus, αλλά και στην υλοποίηση του DAM (Data Asset Management).

Πενήντα εκθέσεις τον χρόνο

Το Υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε επικοινωνία με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων για βελτίωση της προσβασιμότητας και ανάπτυξη τουριστικών αγορών.

Επιπρόσθετα, συμμετέχει κάθε χρόνο σε περίπου 50 τουριστικές εκθέσεις, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι εκθέσεις χωρίζονται σε καταναλωτικές, B2B και υβριδικές, με το υφυπουργείο να διευκρινίζει ότι για τις εκθέσεις B2B και τις υβριδικές δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής συνεκθετών από την τουριστική βιομηχανία.

Για τις χρονιές 2022 – 2023 το περίπτερο με το οποίο συμμετείχε στις εκθέσεις προσομοίαζε με αυλή παραδοσιακού σπιτιού, ενώ για τις εκθέσεις 2024 θα προχωρήσει με προκήρυξη διαγωνισμού για νέο σχεδιαστικό, με πιο μοντέρνα και μίνιμαλ γραμμή.

Ο Υφυπουργός για διαδικτυακή προβολή

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής δεν έκρυψε την «προτίμηση» του στη διαδικτυακή προβολή.

«Στις μέρες μας, ένας προορισμός καλείται να ξεχωρίσει μέσα από πολλούς άλλους, μέσα από ένα πλήθος επιλογών που ολοένα και αυξάνεται. Η προβολή ενός προορισμού είναι πολύ σημαντική, διότι, μέσα από την προβολή, ένας προορισμός καλείται να κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις του υποψήφιου ταξιδιώτη. Στο Υφυπουργείο Τουρισμού εδώ και κάποια χρόνια αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικτυακές καμπάνιες για μία σειρά από λόγους.

Κοστίζουν λιγότερα, μπορείς πιο εύκολα να μετρήσεις την αποτελεσματικότητα τους και σίγουρα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού αφιερώνει αρκετές ώρες τη μέρα στο διαδίκτυο. Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε έμφαση στη διαδικτυακή προβολή προσπαθώντας βεβαίως να την εμπλουτίσουμε». ανέφερε.

Όσον αφορά την δημιουργία του φορέα προβολής, ανέφερε πως προχωρήσαμε στην δημιουργία του φορέα προβολής θέλοντας να δώσουμε βήμα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό, συνήθως σ’ ένα πλαίσιο διαφορετικό από το δικό μας. «Θεωρώ ότι έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις δράσεις προβολής που θεσμοθετημένα πλέον συμμετέχει.

Η προβολή ενός προορισμού είναι μία πολύ περίπλοκη διαδικασία, που διαφέρει πολύ από τις δράσεις προβολής ενός προϊόντος ή μία δέσμης υπηρεσιών που ανήκουν σε μία ιδιωτική ή πολυεθνική εταιρεία. Η κύρια διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση η εταιρεία ελέγχει πλήρως το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει.

Στην περίπτωση της προβολής ενός προορισμού, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να προβάλλονται εντόνως από ιδιωτικούς ή άλλους φορείς άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που επιλέγει ο καθ’ ύλην δημόσιος φορέας να προβάλει. Είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστούμε όλοι. Να μιλάμε την ίδια γλώσσα για τη χώρα μας και τους επιμέρους προορισμούς, να προβάλλουμε τα ίδια στοιχεία».