Το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου ανακοινώνει, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27.07.2023, το «Σχέδιο Χορηγιών για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και την Προσαρμογή των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή».

Το Σχέδιο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Next Generation EU), με συνολικό προϋπολογισμό χορηγιών ύψους €2.900.000.

Το Σχέδιο αναπτύχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποσκοπώντας παράλληλα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση του επιπέδου ευημερίας των πολιτών.

Βασικός σκοπός του Σχεδίου, είναι η προώθηση επενδύσεων από τα Κοινοτικά Συμβούλια για τον μετριασμό και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής -κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών και των πλημμυρικών φαινομένων-, καθώς και επενδύσεων βιώσιμης κινητικότητας. Αποτελεί το πρώτο Σχέδιο που αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή σε τοπικό επίπεδο, αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες επενδύσεων που καλύπτει το Σχέδιο είναι τρεις (3):

1. Δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών για συμμετοχή στο Σχέδιο Χορηγιών και επιτυχή υλοποίηση των παρεμβάσεων.

2. Επενδύσεις που ενισχύουν την προσαρμογή και ανθεκτικότητα των κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή.

3. Επενδύσεις σε υποδομές βιώσιμης κινητικότητας.

To Σχέδιο θα επιχορηγεί το 100% του κόστους επί των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανά αίτηση τα €150.000, και ελάχιστο τα €10.000.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο έχουν αποκλειστικά τα Κοινοτικά Συμβούλια, οι Συμπράξεις Κοινοτικών Συμβουλίων και τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων της Κύπρου.

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 2/10/2023

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30/6/2024 ή μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού όποιο από τα δύο επισυμβεί πρώτο

Υποβολές αιτήσεων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Σχεδίου https://communities-adapt.cea.org.cy/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Οδηγό του Σχεδίου, [εδώ].

Φορέας Υλοποίησης του Σχεδίου είναι το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, με την υποστήριξη της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

E-mail επικοινωνίας: [email protected]