Παράθυρο για περαιτέρω κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών (Σ.ΥΠ) και των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥ.ΟΠ) και για μετατροπή τους στην ουσία σε αορίστου χρόνου εργαζομένους ανοίγει η καταγγελία που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συντεχνία Ισότητα.

Καταγγελία στην οποία υποστηρίζεται πως η Κύπρος ενδέχεται να παραβιάζει την Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου.

Η εν λόγω Οδηγία υιοθετήθηκε από τη χώρα μας με τον «περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμο». 

Πρόκειται για τη νομοθεσία που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη μετατροπή χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε αορίστου χρόνου εργοδοτούμενους, μετά τη συμπλήρωση συνεχούς υπηρεσίας 30 μηνών.

Η συγκεκριμένη εναρμονιστική νομοθεσία,, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή εξαιρεί τους ΣΥΠ και τους ΣΥΟΠ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ισότητας που υποβλήθηκε στην ΕΕ στις 3 Αυγούστου,  η εν λόγω εξαίρεση φαίνεται να αντιβαίνει τον σκοπό και το πνεύμα της Οδηγίας.

Συγκεκριμένα η συντεχνία υποστηρίζει πως στην Ρήτρα 1 της Οδηγίας ορίζεται ως σκοπός της η βελτίωση των συνθηκών εργασίας ορισμένου χρόνου και πως για την επίτευξη αυτού του σκοπού, στη Ρήτρα 2 προβλέπεται ότι η Οδηγία εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, εξαιρώντας μόνο τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις εξής δύο κατηγορίες:

(α) στις σχέσεις βασικής επαγγελματικής κατάρτισης και στα συστήματα μαθητείας και

(β) στις συμβάσεις ή στις σχέσεις εργασίας που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο ενός ειδικού δημόσιου ή από το δημόσιο υποστηριζόμενου προγράμματος κατάρτισης, ένταξης και επαγγελματικής επανεκπαίδευσης.

«Ωστόσο, στον εναρμονιστικό Νόμο 98(Ι)/2003 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα), εξαιρούνται, επιπρόσθετα, από το πεδίο εφαρμογής του, οι Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί (Σ.ΥΠ) και οι Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥ.ΟΠ) των ενόπλων δυνάμεων (άρθρο 7.(2Α))», αναφέρει η Ισότητα καλώντας την Κομισιόν να διερευνήσει «εάν στοιχειοθετείται παράβαση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν όλες οι πρόνοιες του άρθρου 7 του Νόμου 98(Ι)/2003 ευθυγραμμίζονται με τη ρήτρα 5 της Οδηγίας».

Μετά την παραλαβή της καταγγελίας πλέον αναμένουμε τη διερεύνηση του θέματος από την Επιτροπή, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» πρόεδρος της Ισότητας Πρόδρομος Χριστοφή, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση που καταγράφεται και στην επίσημη καταγγελία: «Πιστεύουμε ότι η εξαίρεση των ΣΥΠ και ΣΥΟΠ από τον εναρμονιστικό νόμο 98(Ι)/2003 αντιβαίνει στο πνεύμα της Οδηγίας και προσβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτών».