Τη σημασία που φαίνεται να δίδει η ίδια η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) στη ψηφιακή μετάβαση και στην ανάγκη κατάρτισης των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα μέσα σε αυτό το πλαίσιο δείχνει η απόφαση της να απευθυνθεί με δωρεάν προγράμματα και στους υπαλλήλους του δημοσίου.

Είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ΑνΑΔ που απευθύνεται και στον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο.

Για πρώτη φορά εξάλλου τα δωρεάν προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακές δεξιότητας απευθύνονται και σε αυτοεργοδοτούμενους, ενώ σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα καθώς και άνεργοι, όπως συμβαίνει συνήθως με τα προγράμματα κατάρτισης της Αρχής.

Η εκστρατεία που άρχισε η ΑνΑΔ για τα εν λόγω προγράμματα φέρει τον τίτλο «δωρεάν προγράμματα κατάρτισης για όλους», δίδοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων της. Τα δωρεάν προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακές δεξιότητες ακολουθούν προκήρυξη διαγωνισμών και ανάθεση συμβάσεων.

Η ΑνΑΔ, επιχειρεί με τα προγράμματα να στηρίζει όπως αναφέρει το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου ώστε αυτό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και τάσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα σε αυτές που απορρέουν από την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας μας. 

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα Κατάρτισης για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων», το οποίο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, θα παρέχονται δωρεάν προγράμματα κατάρτισης με τη μέθοδο της κατά πρόσωπο εκπαίδευσης σε όλες τις επαρχίες αλλά και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μάθησης.

Μεταξύ άλλων τα προγράμματα αυτά θα αφορούν τα εξής:  Βασικές ψηφιακές δεξιότητες, Επεξεργασία κειμένου – Βασικό επίπεδο, Επεξεργασία κειμένου – Προχωρημένο επίπεδο, Υπολογιστικά φύλλα – Βασικό επίπεδο, Υπολογιστικά φύλλα – Προχωρημένο επίπεδο, Παρουσιάσεις, Χρήση διαδικτύου και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, Βασικές αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ, Μάρκετινγκ μέσω κοινωνικών δικτύων και Search Engine Optimization (SEO) – Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης.

Και επίδομα για ανέργους

Πέραν των πιο πάνω, για τους ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης η ΑνΑΔ ανακοίνωσε κι άλλα προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακές δεξιότητες, για τα οποία θα καταβάλλεται και επίδομα κατάρτισης.

Τα προγράμματα προσφέρονται με τη μέθοδο της κατά πρόσωπο εκπαίδευσης σε όλες τις επαρχίες και αφορά τα εξής: Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαχείριση αρχείων, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά φύλλα, Παρουσιάσεις και Χρήση διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όλα τα πιο πάνω προγράμματα έχουν διάρκεια 20 ωρών.

Σύμφωνα με την ΑνΑΔ για κάθε άνεργο ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης θα καταβάλλονται τα ακόλουθα:

Επίδομα κατάρτισης ύψους €5 ανά ώρα κατάρτισης.

Επίδομα οδοιπορικών και άλλων εξόδων το οποίο ανέρχεται σε €8 ανά ημέρα ή €12 ανά ημέρα για μετακίνηση πάνω από 25 χιλιόμετρα από τον χώρο διαμονής στον χώρο παροχής του προγράμματος κατάρτισης.

Εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Για υποβολή αιτήσεων που γίνονται μέσα του συστήματος «Ερμής» της ΑνΑΔ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να εγγραφούν και να εγκριθούν ως φυσικά πρόσωπα στο σύστημα «Ερμής».

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ στη διεύθυνση www.anad.org.cy ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού της ΑνΑΔ στο τηλέφωνο 22390300.

Η Αρχή προτρέπει πάντως τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα της καθώς αναμένεται να προστεθούν σε αυτήν και άλλα προγράμματα κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων.