Οι ντόπιοι παραθεριστές, που έχουν κατακλύσει αυτή την περίοδο τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, έσωσαν την παρτίδα στην περιοχή, σε μια σεζόν όπου η αύξηση των αφίξεων δεν μετουσιώθηκε σε κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ο Αύγουστος είναι ο μήνας που κάνει μέχρι στιγμής τη διαφορά, λόγω της στήριξης και από την ντόπια αγορά. «Οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πολύ καλές πληρότητες που ξεπερνούν το 90% γι’ αυτόν το μήνα.

Ο Σεπτέμβριος, επίσης, έχει καλές ενδείξεις, παρόλο που έχει ξενοδοχεία που βρίσκονται σε στάση αναμονής, αφού υπάρχει τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο δε Οκτώβριος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν είναι αυτός που αναμέναμε, αλλά θεωρούμε πως θα υπάρξει βελτίωση. Γενικά είναι καλύτερη τουριστική σεζόν από το 2022, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2019».

Εδώ και καιρό τουριστικοί φορείς, ζητούν όπως ξεκαθαριστεί πού καταλήγουν οι τουριστικές ροές με δεδομένο πως οι αφίξεις ξεπερνούν φέτος αυτές του 2019. «Πρέπει να δούμε πού πάνε οι τουρίστες που έρχονται στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Το θέμα είναι μεγαλύτερο σε αυτό της Λάρνακας, λόγω των ροών προς τα κατεχόμενα. Υπάρχει, όμως, και μια μερίδα τουριστών που καταλήγουν σε Airbnb καταλύματα ή σε άλλα καταλύματα για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία.

Αυτοί είναι ενδεχομένως οι λόγοι, που βλέπουμε φέτος αυτή την αντίθεση. Πράγμα που φαίνεται ακόμη πιο έντονα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπου αναμένονται αυξημένες αφίξεις, ωστόσο οι κρατήσεις δεν είναι αντίστοιχες στα ξενοδοχειακά καταλύματα».

Πέραν από τους Κύπριους, τέσσερις μεγάλες αγορές έδωσαν φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, δεν θα καλύψει αλλά θα μπορέσει να μειώσει περαιτέρω το κενό που προκλήθηκε από την απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Πολωνία, από την οποία υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση. Επιπρόσθετα υπήρξε αύξηση τουριστών από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία, αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

«Πέρσι εκτιμάται πως καλύφθηκε το 10% – 15% του ελλείμματος της ρωσικής αγοράς. Φέτος υπολογίζεται πως αυτό το ποσοστό θα φτάσει στο 30% – 40%, αλλά πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγο, για να έχουμε τους αριθμούς και των επόμενων δύο μηνών».

Στην περιοχή, που κατέχει τη μερίδα του λέοντος της τουριστικής βιομηχανίας, κάνουν λόγο για μια τουριστική σεζόν που χαρακτηρίζεται από αστάθεια λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και όχι μόνο. «Μπορώ να σας πω πως επηρέασαν τη ροή των κρατήσεων και οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο, επειδή ο κόσμος δεν επιλέγει προορισμούς στους οποίους υπάρχει κατάσταση κρίσης.

Επίσης μας ενημερώνουν συνάδελφοι πως κάποιοι, Κύπριοι αλλά και ξένοι, μπορεί να κάνουν κρατήσεις σε δύο ή τρία ξενοδοχεία και τελευταία στιγμή πάνε αλλού, ίσως για οικονομικούς λόγους».