Και τα δύο «στρατόπεδα» στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (το κρατικό και το ιδιωτικό) εξέφρασαν -στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης- διαφωνίες για την προκαταρκτική ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ να επιτρέψει τη σταδιακή διείσδυση της ΑΗΚ στις ανανεώσιμες πηγές.

Πολύ πιο έντονες είναι οι διαφωνίες των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως, αν η προκαταρκτική απόφαση της ΡΑΕΚ οριστικοποιηθεί, θα πληγούν τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα ενέργειας και θα υπονομευθεί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Από την πλευρά της ΑΗΚ εκφράζεται δυσφορία για τους ποσοτικούς και χρονικούς περιορισμούς που θέτει η ΡΑΕΚ στην ίδια, όχι όμως και στους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές. Όμως, σε γενικές γραμμές η ΑΗΚ κατέθεσε τη θέση ότι δεν φέρει ένσταση να επισημοποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ, με την οποία ανοίγει -έστω με περιορισμούς- ο δρόμος για ουσιαστική διείσδυση του ημικρατικού οργανισμού σε έναν τομέα (πράσινος ηλεκτρισμός) στον οποίο μέχρι σήμερα έχει σχεδόν μηδενική παρουσία, σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστικό ρόλο ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Θα υποχρεωθούμε να ρίξουμε τις τιμές» λένε οι ιδιώτες!

Αν το προσχέδιο απόφασης της ΡΑΕΚ επισημοποιηθεί (θα ζητηθεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) η ΑΗΚ θα μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στις ΑΠΕ από 3 μεγαβάτ σήμερα στα 600 MW μέχρι το 2032, στη βάση συγκεκριμένων περιορισμών κατ’ έτος.

«Ρυθμίστε και τους ιδιώτες»

Ως προς τις θέσεις των δύο πλευρών, όπως καταγράφηκαν στη δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε η ΡΑΕΚ και δημοσιοποιήθηκαν χθες, αξίζει να λεχθεί πως ο μεν ιδιωτικός τομέας θεωρεί έναν και αδιαίρετο τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και υποστηρίζει πως η ΑΗΚ διατηρεί υπερδεσπόζουσα θέση, η δε ΑΗΚ φαίνεται να θεωρεί πως ο ραγδαία εξελισσόμενος τομέας της αξιοποίησης των ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τον τομέα της φθίνουσας συμβατικής παραγωγής ρεύματος (με ορυκτά καύσιμα, δηλαδή), καθώς, κατά την ίδια, στον τομέα των ΑΠΕ τη δεσπόζουσα θέση την κατέχουν αναμφισβήτητα επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και όχι η ΑΗΚ.

Χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα, η ΑΗΚ Παραγωγή υποστηρίζει ότι «το προσχέδιο Ρυθμιστικής Απόφασης δεν είναι ανάλογο του επιδιωκόμενου σκοπού, δηλαδή της διασφάλισης του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, καθώς η ΑΗΚ δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ η ΡΑΕΚ διαθέτει και εφαρμόζει ήδη πληθώρα μέτρων που ρυθμίζουν τη συμμετοχή της ΑΗΚ στην Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγορά Ηλεκτρισμού: Προκλήσεις, αδιέξοδα και εισηγήσεις

Σε άλλο σημείο, η ΑΗΚ Παραγωγή εισηγείται την επιβολή «κατάλληλων, αναγκαίων και αναλογικών μέτρων όχι μόνο στην ΑΗΚ Παραγωγή αλλά και στις ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά ΑΠΕ. Μόνο έτσι», αναφέρει η ΑΗΚ, «θα μπορέσει η απόφαση της ΡΑΕΚ να συμμορφώνεται με τις αρχές της  επαρκούς αιτιολόγησης, της διαφάνειας, της συνέπειας και της αναλογικότητας, εφόσον θα μπορεί το μέτρο να είναι πρόσφορο/ κατάλληλο και ανάλογο του επιδιωκόμενου σκοπού».

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ κατά τη δημόσια διαβούλευση. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «στην Αγορά Ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στην Παραγωγή από ΑΠΕ, δεν κατανοούμε τη θεσμοθέτηση ορίων στην ΑΗΚ, αφού τέτοια όρια δεν έχουν τεθεί σε άλλες εταιρείες και οργανισμούς που έχουν δεσπόζουσα θέση στις συγκεκριμένες τεχνολογίες και διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ από την ΑΗΚ.

Επιπρόσθετα, έχετε ήδη αδειοδοτήσει πολύ μεγαλύτερα πάρκα από τους περιορισμούς που τίθενται στην ΑΗΚ. Παράλληλα, τα ΑΠΕ που θα εγκαταστήσει η ΑΗΚ σκοπό έχουν τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στον τελικό καταναλωτή, που είναι από τους πρωταρχικούς στόχους και υποχρεώσεις της ΡΑΕΚ, οπόταν δεν θα έπρεπε να τίθενται τέτοιοι περιορισμοί εάν στόχος σας είναι τελικά η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στον τόπο».

Διαφωνεί το ΚΕΒΕ

Στη διαβούλευση συμμετείχε και το ΚΕΒΕ, διαφωνώντας με το προσχέδιο απόφασης για σημαντική διείσδυση της ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά. «Με βάση τις υφιστάμενες άδειες λειτουργίας, τόσο σε συμβατικά καύσιμα όσο και ΑΠΕ», αναφέρει το ΚΕΒΕ, «η ΑΗΚ έχει το απόλυτο μονοπώλιο όσον αφορά τη λιανική αγορά και στο όριο του μονοπωλίου όσον αφορά την χονδρική αγορά, με βάση τον Δείκτη Συγκέντρωσης της Αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργός Ενέργειας: Δεν θα μείνει όνειρο η κάλυψη κεφαλαίου για φωτοβολταϊκά οροφής

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να παραχωρηθούν άλλες άδειες στην ΑΗΚ για ΑΠΕ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα διατηρήσει και ενισχύσει το μονοπώλιο της ΑΗΚ και δεν θα επιτρέψει τον ουσιαστικό ανταγωνισμό. Θα πρέπει να δοθεί», συνεχίζει το ΚΕΒΕ, «το ανάλογο περιθώριο στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε στην περίπτωση των τηλεπικοινωνίων στη χώρα μας, όπου τελικά έχει ανθίσει ο ανταγωνισμός, με όλα τα οφέλη που προκύπτουν για τους καταναλωτές. Ας αξιοποιήσει η ΑΗΚ τις υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ, τις οποίες έχει ήδη εξασφαλίσει και ας ολοκληρώσει την επέκταση του δικτύου και των υποσταθμών και τότε, εάν το επιτρέπει ο Δείκτης Συγκέντρωσης της Αγοράς, να επανεξεταστεί το αίτημά της για πρόσθετα συστήματα ΑΠΕ».