Έκπληξη δοκίμασαν βουλευτές αλλά και κάποιοι από τους προσκεκλημένους στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κατά την οποία συζητήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και ο ρόλος της EuroAsia Interconnector.

Οι δύο υπουργοί που παρέστησαν τοποθετήθηκαν με ευδιάκριτα διαφορετικό τρόπο έναντι του έργου και κυρίως έναντι της πιθανής συμμετοχής του κράτους σε αυτό, είτε μέσω παροχής εγγυήσεων για δάνειο 580 εκατ. ευρώ ή μέσω συμμετοχής του στην επένδυση.

Ο μεν υπουργός Οικονομικών παρουσιάστηκε επιφυλακτικός, αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ ή εναντίον της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη να διαπιστωθεί μέσω ανεξάρτητης τεχνοοικονομικής μελέτης η βιωσιμότητα και η ωφελιμότητα του έργου.

Ο δε υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε βέβαιος για την οικονομική βιωσιμότητα της διασύνδεσης και ακόμα περισσότερο για τη γεωστρατηγική της σημασία και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deal Ισραηλινού fund με ΑΔΜΗΕ για Euroasia – Βήμα βιωσιμότητας του έργου

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση θα αναμένει Οκτώβριο ή Νοέμβριο τα αποτελέσματα της μελέτης από τον διεθνή οίκο που θα επιλέξει τελικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις αναφορές του, ώστε να μη διαφανεί οποιαδήποτε ειλημμένη τοποθέτηση εκ μέρους του. Είπε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα είναι ένα έργο ιδιωτικού φορέα που εκκρεμεί για μια δεκαετία και άφησε να νοηθεί πως η τοποθέτηση του κράτους έναντι του έργου θα διασυνδεθεί και με την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στήριξη από βουλευτές του ΔΗΚΟ στους χειρισμούς της κυβέρνησης για Euroasia

Πολύ διαφορετικά από τον κ. Κεραυνό εκφράστηκε στη συνεδρία ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου. Εκκρεμούσης της μελέτης από ανεξάρτητο οίκο, ο κ. Παπαναστασίου εμφανίστηκε βέβαιος για τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που θα έχει για τη χώρα η ηλεκτρική διασύνδεση. «Η Κυπριακή Δημοκρατία πέραν των οφελών που θα έχει η ίδια, μπορεί επιπρόσθετα να γίνει και ένας γεωστρατηγικός κόμβος», είπε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι παρά τα δημοσιεύματα (σ.σ. το κόστος του έργου και την επιβάρυνση των καταναλωτών) «ο πρόχειρος υπολογισμός μας για το τι θα κοστίσουν (στους καταναλωτές) τα 2 δισ. ευρώ αν μεταφερθεί σε αυτούς το κόστος, είναι 0,7 σεντ την κιλοβατώρα, ενώ σήμερα στην Κύπρο πληρώνουμε γύρω στα 34 με 35 σεντ την κιλοβατώρα, υποστηρίζοντας ότι το συνολικό κόστος μαζί με τον EuroAsia Interconnector θα ανέλθει τελικά στα 34,7 σεντ με 35,7 σεντ την κιλοβατώρα.

Και εκτίμησε πως «δεν είναι σοβαρή επιβάρυνση για αυτά τα οφέλη (γεωστρατηγικά, ηλεκτρική ανεξαρτησία, κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας) στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε αξιολόγηση της μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα, που έκανε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προσθέτοντας ότι η ΕΤΕπ θεωρεί ότι τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με συστήματα αποθήκευσης. «Εμείς διαφωνούμε», ανέφερε «γιατί ο Interconnector δίνει πολλαπλά άλλα οφέλη».