Μια ειλημμένη απόφαση που λήφθηκε πριν ακριβώς δύο χρόνια σε σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας και αφορούσε την ικανοποίηση του αιτήματος της κοινότητας Ίνειας για τουριστική αξιοποίηση του νότιου κόλπου της Λάρας με τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών στο σημείο κατασκευής του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών έκλεισε χθες οριστικά προς όφελος της τοπικής Αρχής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ουσιαστικά με απόφαση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων και δράσεων ενίσχυσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας των κοινοτήτων Ακάμα, εγκρίθηκαν και οι 11 προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι «η αξιοποίηση του κόμβου δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουν δημοσιευτεί για ξαπλώστρες ή ομπρέλες στην παραλία. Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό να υπάρξουν ομπρέλες ή κρεβατάκια στην παραλία της Λάρας. Είμαι κάθετος, και κάθετος είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, κανένα δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για ομπρέλες στην παραλία της Λάρας, αλλά στην περιοχή του κόμβου, δηλαδή σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία.

Συνεχίζοντας ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι θα βρεθεί ο μηχανισμός για την κοινότητα της Ίνειας. «Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Παραλιών, η οποία θα το εξετάσει. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μιλά για παραχώρηση του κόμβου στην Ίνεια για αξιοποίηση», εξήγησε. «Αν το αίτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Παραλιών, τότε θα υποβληθεί στο Τμήμα Δασών, στο οποίο ανήκει η περιοχή που βρίσκεται εκτός της ζώνης της παραλίας», υπογράμμισε.

Τονίζεται ότι η οποιαδήποτε αξιοποίηση του κόλπου της Λάρας, ακόμα και στο ύψος του κόμβου δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρα όρος της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που ενσωματώθηκε στη γνωμοδότηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Ακάμα, που απαγορεύει την όποια επέκταση του χώρου στο μέλλον λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική σημασία της περιοχής.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση των τελευταίων ημερών του καθ’ ύλην αρμόδιου Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών το οποίο με επιστολή του στις 21/8/2023 στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Περιβάλλοντος σημειώνει ότι η οποιαδήποτε τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών καταστρατηγεί το πνεύμα της όλης προστασίας διατήρησης που διέπει την περιοχή Natura 2000, έστω και αν αυτά θα βρίσκονται πέραν της απόστασης των 100 μέτρων από τη θάλασσα.

Πιο κάτω αποκαλύπτουμε όλο το παρασκήνιο σε σχέση με το αίτημα της κοινότητας Ινειας για οικονομική αξιοποίηση της παραλίας της Λάρας με τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών μετά την γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής Αρχής στις 20/9/2021 στην βάση έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υλοποίησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Στις 18/11/2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρία στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη συζήτηση των αιτημάτων της Ίνειας μετά από επιστολή που στάληκε από την κοινότητα στις 16/11/2021.

Στις 7/12/2021 με επιστολή του Τμήματος Δασών στον πρόεδρο του συμβουλίου Ίνειας τον ενημέρωνε ότι έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα για τοποθέτηση ομπρελών στον νότιο κόλπο Λάρας, και η τοποθέτηση να γίνεται στο σημείο κατασκευής του κόμβου.

Το Τμήμα Αλιείας, με επιστολή του το Δεκέμβριο 2021, προς το Τμήμα Δασών, ανέφερε, σχετικά με το θέμα, ότι η περιοχή της Λάρας προστατεύεται με νομοθεσία από το 1989 αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό 14 «Θαλάσσια περιοχή της Λάρας» των περί Αλιείας Κανονισμών, απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση ομπρελών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων καθώς και κάθε είδους παραπηγμάτων και ότι είναι πάγια θέση του ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ότι δηλαδή δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση ομπρελών εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας, ούτε στην παραλία, αλλά ούτε και στο σημείο κατασκευής του κόμβου.

Στις 13/12/2022, πριν από οκτώ μήνες, σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γίνεται αναφορά σε καταγγελία για παράτυπη προώθηση αιτημάτων της κοινότητας Ίνειας. Σύμφωνα με την καταγγελία το Τμήμα Δασών προώθησε/ έγκρινε, χωρίς αρμοδιότητα, αλλά και χωρίς περιβαλλοντική έγκριση, έργα και άλλες δραστηριότητες στην κοινότητα Ίνειας, εντός της περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής του νοτίου κόλπου στη Λάρας στη Χερσόνησο Ακάμα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία η εν λόγω ενέργεια στερείται νομιμότητας, αφού η νομοθεσία δεν του παρέχει την εξουσία να εγκρίνει τέτοια αιτήματα.

Ενίσχυση έως και €10.000 ετησίως στους ιδιοκτήτες γης

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που λήφθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο για ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας στις κοινότητες του Ακάμα αφορά την παραχώρηση αυξημένης εκταρικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ, λόγω της συμβολής των τεμαχίων γης της υπαίθρου στην προστασία του τοπίου της περιοχής, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η πρόταση όπως υποβλήθηκε από τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών για το θέμα αυτό ήταν πολύ γενναιόδωρη.

Με βάση την πρόταση, παραχωρείται ενίσχυση έως και €10.000 ετησίως ανά δικαιούχο. Εκτιμάται ότι το ετήσιο ποσό που θα παραχωρείται φθάνει τα €6.164.000. Το σχέδιο θα τύχει αρχικά εφαρμογής για μια πενταετία, από το 2024- 2028. Προτάθηκε η οικονομική ενίσχυση σε όλη την οριοθετημένη περιοχή των κοινοτήτων Ακάμα. Το σύνολο της ιδιωτικής γης φθάνει σε 93.460 δεκάρια, εκ των οποίων οι 17.420 εμπίπτουν σε ζώνες προστασίας, 66.060 δεκάρια σε αγροτικές ζώνες και 9.980 δεκάρια σε κτηνοτροφικές ζώνες/ περιοχές. Προτάθηκε να καθοριστεί ως ποσό ενίσχυσης το ποσό των €60 ανά δεκάριο ετησίως για πέντε χρόνια, βάσει της περιβαλλοντικής αξίας, της αξίας του τοπίου και περιορισμών που τέθηκαν. Ο σκοπός του μέτρου είναι η οικονομική ενίσχυση και στήριξη των ιδιοκτητών γης, νομικών ή φυσικών προσώπων. Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών βάσει του σχεδίου, θα είναι να διατηρήσουν την περιουσία τους στην υφιστάμενη της κατάσταση.

Ένα άλλο σημαντικό εγχείρημα αναλαμβάνει να υλοποιήσει το Τμήμα Πολεοδομίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές και αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες που παραμένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτες λόγω της έλλειψης υποδομών. Το Τμήμα Πολεοδομίας, μέχρι το τέλος του 2024, θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του βασικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες των κοινοτήτων Ακάμα, ούτως ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου εντός του 2025 και να ολοκληρωθεί έως το 2030. Για την υλοποίηση του έργου θα δαπανηθούν τη διετία 2025 – 2026 €5.000.000.

Τα 11 μέτρα

  1. Παραχώρηση επιδότησης στους ιδιοκτήτες γης με βάση την έκταση.
  2. Σχεδιασμός και υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε Οικιστικές Ζώνες.
  3. Σύσταση Τοπικού Συντονιστικού Γραφείου Ακάμα.
  4. Δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής στα διοικητικά όρια της κοινότητας της Ίνειας.
  5. Αξιοποίηση από την Κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα στο Νότιο Κόλπο της Λάρας.
  6. Αξιοποίηση του θαλασσινού αλατιού στην περιοχή της Λάρας εντός του ΕΔΠ Ακάμα από την Κοινότητα Ίνειας.
  7. Αξιοποίηση των Βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης.
  8. Μελέτη για καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη των στιγαδιών.
  9. Κάλυψη από το κράτος μέρους των λειτουργικών εξόδων των Κοινοτικών Υποδομών/Μουσείων των Κοινοτήτων Ακάμα για περίοδο 5 ετών.
  10. Εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ή της μετακίνησης Κτηνοτροφικής Περιοχής εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Νέου Χωριού.
  11. Χρηματοδότηση αριθμού έργων κοινής ωφέλειας βάσει των αναγκών από τις Κοινότητες.