Τράπεζα ΚύπρουΕλληνική Τράπεζα και Eurobank Cyprus (οι μόνες προς το παρόν τράπεζες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023) έχουν καταγράψει κέρδη συνδυαστικά €471 εκατομμυρίων, κέρδη τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση στα δανειστικά επιτόκια ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα.

Αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023 η Alpha Bank Cyprus, η Astrobank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) και τα συνέπεια τα κέρδη του τραπεζικού συστήματος να είναι ακόμη πιο αυξημένα. Η κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο τελευταίο 12μηνο, που από αρνητικό επίπεδο έναν χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 4,25% και υπάρχει το ενδεχόμενο νέας αύξησης στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου. Έχει ενδιαφέρον τι παρουσίασαν οι τράπεζες στα αποτελέσματά τους το πρώτο μισό του έτους.

• Η Τράπεζα Κύπρου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, το πρώτο εξάμηνο 2023 είχε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους €358 εκατ., αυξημένα κατά 146% σε ετήσια βάση και υποστηρίχθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων και από τη συνεχιζόμενη χαμηλή μετακύληση της αύξησης των επιτοκίων στο κόστος καταθέσεων (pass-through). Ανακοίνωσε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €220 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2023, εκ των οποίων €125 εκατ. το β’ τρίμηνο 2023 (σε σύγκριση με €43 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2022).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Κρονίδης (Σύνδεσμος Τραπεζών): Θα βλάψει ένας νέος φόρος στα κέρδη

• Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδος για την δεύτερη τριμηνία του 2023 ύψους €90,5 εκατ. και για την πρώτη εξαμηνία του 2023 ύψους €160,2 εκατ. συμπεριλαμβανομένου κέρδους €20,7 εκατ. από την πώληση της APS Debt Servicer. Παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους για την δεύτερη τριμηνία του 2023 ύψους €127,3 εκατ. αυξημένα κατά 18% σε τριμηνιαία βάση και €235,4 εκατ. για την πρώτη εξαμηνία του 2023 αυξημένα κατά 77% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της δομής του ισολογισμού, αλλά κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από τόκους από τις καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει η Ελληνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρούβας: Φορολόγηση με βάση το ιταλικό μοντέλο, υπό μία προϋπόθεση

Η τράπεζα σημειώνει ότι το εξελισσόμενο επιτόκιο περιβάλλον θα συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομικές της επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, με τις αναπροσαρμοσμένες προσδοκίες επιτοκίων (σε σύγκριση με το στρατηγικό της πλάνο του Δεκεμβρίου 2022) να οδηγούν σε ψηλότερα αναμενόμενα έσοδα από τόκους. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναπροσαρμοσμένες προσδοκίες επιτοκίων της τράπεζας , η Ελληνική αναθεώρησε την εκτίμηση της για το οικονομικό έτος 2023 σε κέρδος πριν τη φορολογία για το έτος 2023 περίπου €300 εκατ., σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση κέρδους πριν την φορολογία υψηλότερου των €200 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Τράπεζα θα ζητήσει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για την έναρξη καταβολής μερίσματος από το 2023 και μετά.

• H Eurobank Κύπρου ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μετά τους φόρους ανήλθαν στα €90,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση €53,6 εκατομμυρίων ή 144% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η τράπεζα στα αποτελέσματά της αναφέρει ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προχωρήσει από την 1η Ιουνίου 2023, στην μείωση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων κατά 50 μονάδες βάσης για περίοδο ενός έτους, ως ένα μέτρο ανταμοιβής και στήριξης των ιδιωτών συνεπών δανειοληπτών της Eurobank Κύπρου.

Πολιτικές και εποπτικές πιέσεις

Oι αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων από την ΕΚΤ την ώρα που τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα της ευρωζώνης εντείνουν τις πολιτικές πιέσεις ελάφρυνσης των δανειοληπτών που πλήττονται από τις αυξημένες μηνιαίες δόσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει κύμα ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τράπεζες

Παρά τις ευρύτατες πιέσεις που ασκούνται, οι τράπεζες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου στην περίπτωση που προχωρήσουν σε περαιτέρω επέκταση των κινήσεων τους για στήριξη των δανειοληπτών, λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργός Οικονομικών: Δεν είναι ικανοποιημένος με τις τράπεζες για τα επιτόκια

Σε απαντητική επιστολή του Συνδέσμου Τραπεζών προς τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό αναφέρεται ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολύ προσεκτική μελέτη προτού τα πιστωτικά ιδρύματα προβούν σε οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες στήριξης των δανειοληπτών, ούτως ώστε αυτές να μην αποτελούν ένδειξη επιδείνωσης του πιστωτικού κινδύνου». Στην προγραμματιζόμενη για την Τρίτη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των μελών του Συνδέσμου Τραπεζών, αναμένονται να φανούν τόσο οι προθέσεις της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών και αν υπάρχει κοινό έδαφος ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ένα χρόνο μείωση επιτοκίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του δ.σ του Συνδέσμου στα πλαίσια της ενημέρωσης πραγματοποιούν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πιέσεις για να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης για τους ευάλωτους δανειολήπτες ασκούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία εγείρουν τώρα θέμα επιβολής έκτακτου φόρου επί των απρόσμενων κερδών των τραπεζών, κάτι το οποίο εξετάζει και το Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 28 Αυγούστου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. Επανέλαβε την προτροπή προς τις τράπεζες -όπως είχε γίνει, μεταξύ άλλων, και κατά τη συνάντηση της 21 Μαρτίου 2023- να αξιολογούν διαρκώς και άμεσα τα διεθνή και τοπικά οικονομικά κι άλλα δεδομένα και βάση αυτών να καθορίζουν την πολιτική τους αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και των άλλων τελών/χρεώσεων προς τους πελάτες τους.