Στα όρια τους έφτασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους για το 2022 στη Βουλή. Υπολογίζεται πως πέραν των 20 νομικών προσώπων δημοσίων δικαίου δεν έχουν προωθήσει στο Κοινοβούλιο τους προϋπολογισμούς τους ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πότε αναμένεται να τους καταθέσουν. Κάθε χρόνο συνολικά 45 οργανισμοί καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή.

Μάλιστα, βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στο Κοινοβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη του έτους, δηλαδή τέλος Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται με τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι ημικρατικοί οργανισμοί αρχίσουν τη χρονιά χωρίς να έχουν εγκριμένους τους προϋπολογισμούς τους από τη Βουλή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λειτουργούν με τα δωδεκατημόρια. Τους δύο συγκεκριμένους μήνες, οι κρατικές πληρωμές γίνονται απ’ ευθείας από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Στο μεταξύ, όταν εξαντληθούν και τα δωδεκατημόρια του Φεβρουαρίου, όσοι ημικρατικοί δεν έχουν προϋπολογισμό από τον Μάρτιο θα λειτουργούν παράνομα. Έξω φρενών η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις και προειδοποιεί πως ίσως εξαντληθούν τα δωδεκατημόρια και του Φεβρουαρίου και μετά η Επιτροπή θα εγκρίνει τους προϋπολογισμούς. 

Ότι προλάβει η Επιτροπή 

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδης, αναφέρει πως η Επιτροπή Οικονομικών δεν δεσμεύεται πως θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι όπως αναφέρει, έκνομα δεν έχουν κατατεθεί, εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που απομένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 και εξαντληθούν τα επιτρεπόμενα δωδεκατημόρια. Παράλληλα, επισημαίνει πως «η Επιτροπή Οικονομικών δηλώνει ότι τα επηρεαζόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) καθώς και τα αρμόδια υπουργεία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το ενδεχόμενο λειτουργίας των ΝΠΔΔ παράνομα μετά την εξάντληση της εν λόγω προθεσμίας». Την ίδια ώρα η Επιτροπή, σύμφωνα με την επιστολή, δηλώνει ότι επιφυλάσσεται πλήρως να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών που θα κατατεθούν ενώπιον της από τούδε και στο εξής βάσει των ευρύτερων εκκρεμοτήτων και προτεραιοτήτων της που εκτείνονται και σε άλλα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου. Καταλήγοντας, η κ. Ερωτοκρίτου εκφράζει την έντονη απαρέσκεια της για τη μη συμμόρφωση μεγάλου αριθμού ημικρατικών οργανισμών αλλά και των υπουργείων στα οποία υπάγονται από τη μη κατάθεση των προϋπολογισμών εντός των νενομισμένων χρονικών πλαισίων. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής, κάκισε τη στάση που τηρούν κάποια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έναντι της Βουλής, τονίζοντας πως οι οργανισμοί μπορούν να λειτουργούν με δωδεκατημόρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Τον περασμένο μήνα επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς είχε αποστείλει και η Πρόεδρος της Βουλής. 

Τρέχουν να προλάβουν

Χθες η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία. Εξάλλου στην Ολομέλεια της Πέμπτης θα τεθούν προς έγκριση οι προϋπολογισμοί του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης.