Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική βιώνουν κρίση «άνευ προηγουμένου» ως προς τη μετανάστευση παιδιών, που έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, τόνισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου την Τετάρτη η UNICEF.

«Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική αποτελούν την εστία μιας από τις μεγαλύτερες και περιπλοκότερες κρίσεις μετανάστευσης παιδιών στον κόσμο», αναφέρει έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Με την εξαίρεση του 2020, έτους που σημαδεύτηκε από περιορισμούς στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο αριθμός των παιδιών που μεταναστεύουν ή ζητούν άσυλο στην ήπειρο «αυξάνεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια», εξηγεί.

Ο αριθμός τους σημειώνει ρεκόρ σε τρία σημεία-κλειδιά όσον αφορά τη μετανάστευση στην ήπειρο: την εξαιρετικά αφιλόξενη ζούγκλα Νταριέν, φυσικό σύνορο της Κολομβίας με τον Παναμά, τη μετανάστευση από τη Βολιβία και τις διελεύσεις από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Παρά τις πυρκαγιές, τα δηλητηριώδη ερπετά, τους βάλτους, από την εξαιρετικά επικίνδυνη ζούγκλα Νταριέν πέρασαν το 2021 τουλάχιστον 133.000 άνθρωποι προς τον Παναμά, ανάμεσά τους 29.000 παιδιά, με άλλα λόγια «πενταπλάσια παιδιά απ’ ό,τι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μαζί».

Το 2022, ο αριθμός των διελεύσεων σχεδόν διπλασιάστηκε, στους 250.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 40.000 παιδιών.

Και το πρώτο εξάμηνο του 2023, πάνω από 40.000 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα αυτή, ιστορικό ρεκόρ, συμπλήρωσε η UNICEF.

«Η βία των συμμοριών, η αστάθεια, η φτώχεια και γεγονότα που συνδέονται με το κλίμα (…) αναγκάζουν ολοένα περισσότερα παιδιά να εγκαταλείπουν τον τόπο τους», υπογράμμισε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της UNICEF, ο Γκάρι Κόνιλ, ο διευθυντής του τμήματός της για την περιοχή.

Τα παιδιά αυτά είναι «ολοένα περισσότερο μικρής ηλικίας, συχνά μόνα, και από διάφορες χώρες, ενίοτε ακόμη και από την Αφρική και την Ασία», και το μέλλον τους «απειλείται» ακόμα κι αν φθάσουν στον προορισμό τους, πρόσθεσε, καλώντας να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων το 2023 για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση «εύρους άνευ προηγουμένου».

Σύμφωνα με τη UNICEF, τα παιδιά αποτελούν το 25% των μεταναστών στην περιοχή αυτή, ποσοστό που πλέον είναι εξίσου υψηλό με εκείνο στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα είναι 13%.

Παιδιά μικρότερα των 11 ετών αποτελούν ως ακόμη και το 91% του συνόλου όσων φεύγουν από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Είτε έρχονται από τη νότια Αμερική, την Αφρική ή την Ασία, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, προσπαθούν να φθάσουν στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Ο αριθμός των ανηλίκων που συλλαμβάνουν οι αρχές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς, θυμίζει η UNICEF.

Οι κύριες ροές παιδιών που μεταναστεύουν -και γενικότερα των μεταναστών- συγκεντρώνονται μεταξύ κεντρικής Αμερικής και Μεξικού, ενώ οφείλονται επίσης στην έξοδο υπηκόων Αϊτής (από την πατρίδα τους και από άλλα κράτη της περιοχής) και Βενεζουέλας.

ΚΥΠΕ