Περιορισμό της απώλειας εσόδων και τη λήψη μέτρων για είσπραξης των οφειλών προς το κράτος, καλεί ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια του έτους. Με εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, τον περασμένο μήνα από τη Βουλή προχωρεί σε αυστηρές συστάσεις.

«Δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας λόγω της συνέχισης της πανδημίας της Covid-19 θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό η απώλεια εσόδων. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων», τονίζει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, αναφέρεται στα ανώτατα όρια δαπανών που τέθηκαν ανά υπουργείο, υφυπουργείο και ανεξάρτητη υπηρεσία και τα οποία περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, με βάση τις οροφές των δαπανών καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να συνταχθεί ένας ολοκληρωμένος προϋπολογισμός για υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των υπουργείων/υφυπουργείων/ ανεξάρτητων υπηρεσιών για αποφυγή κατάθεσης συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για χρόνια εκκρεμούν πρόστιμα εκατομμυρίων

Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, υποδεικνύει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών και των υπόλοιπων δαπανών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση και ανάκαμψη της οικονομίας. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου προχώρησε σε αυτή την υπόδειξη καθώς κάθε χρόνο το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους είναι χαμηλό με αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια να παραμένουν στα κρατικά ταμεία και μην αντλούνται από τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 έχει αντληθεί μόλις το 43% των δαπανών ανάπτυξης, δηλαδή, από το συνολικό ποσό €1,03 δισ. που περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, τελικά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα €445,2 εκατ. Εξάλλου στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Παντελή, τονίζει πως η υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Να σημειωθεί πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Κύπρος μέχρι το 2026 θα λάβει ποσό €1,2 δισ. αφού προηγουμένως υλοποιήσει 56 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις. «Εναπόκειται στον κάθε ένα από εμάς να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να συμβάλει στην ταχεία έξοδο μας από την κοινωνικοοικονομική κρίση που μας έχει οδηγήσει η πανδημία Covid-19» συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως προσβλέπει στη συνεργασία των υπόλοιπων υπουργείων για την ορθολογική υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, με βάση τις νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις. Με την εγκύκλιο γίνεται ενημέρωση και για τις 45 τροπολογίες που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων έγινε αποκοπή 7% των κονδυλίων που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες καθώς και μείωση 10% των δαπανών που σχετίζονται με την εκπαίδευση προσωπικού, τα συνέδρια, τα σεμινάρια καθώς και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις έρευνες. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και για τα κονδύλια τα οποία έχουν σταυρωθεί αλλά και για τις πιστώσεις για την οποία θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η Βουλή.