Με κόστος που ξεπερνά τα 2,8 εκατομμυρίων ευρώ αρχίζουν, τον ερχόμενο μήνα, τα κατασκευαστικά έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, που για χρόνια ζητούσαν οι κάτοικοι της μεγαλύτερης, σε έκταση, συνοικίας του Δήμου Λεμεσού.

Η υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ Δήμου και εργολάβου έγινε το μεσημέρι, στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, με τον Δήμαρχο, Νίκο Νικολαΐδη να δηλώνει ότι σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Αγία Φύλα, αφού «μετά από πολλά χρόνια αναμονής, ξεκινά το έργο που περίμεναν, που ήθελαν και που απαιτούσαν οι κάτοικοι της Αγίας Φύλας, το έργο, που θα αλλάξει την όψη της ιστορικής αυτής συνοικίας της Λεμεσού».

Το έργο αυτό, πρόσθεσε, έχει στόχο να προσδώσει μια νέα όψη στο κέντρο της συνοικίας, «μιας περιοχής ξεχωριστής σημασίας με τα δεκάδες διατηρητέα και θα δημιουργήσει χώρους ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της περιοχής και για τους επισκέπτες».

 

Μέσα από τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί, συνέχισε ο κ.Νικολαϊδης, επιδιώκεται ο επαναπροσδιορισμός του χώρου, η δημιουργία ενός χώρου που να αποτελέσει πόλο έλξης αστικών λειτουργιών και να προσδώσει ταυτότητα στο κέντρο του οικισμού, ώστε να καταστεί η περιοχή σημείο αναφοράς και επίκεντρο κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Το έργο είναι συνολικής αξίας 2,887,258 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η χρηματοδότηση του θα γίνει από το κράτος (80%) και από το Δήμο Λεμεσού (20%), ενώ θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί μετά από 20 μήνες.

Τα κατασκευαστικά έργα θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσαφυλιώτισσας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, την αναμόρφωση, με πλακόστρωτο, της κεντρικής πλατείας, βελτίωση και εξωραϊσμό των προσόψεων όλων των παρακείμενων διατηρητέων κατοικιών, εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού και νέου αστικού εξοπλισμού.

Επίσης, περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δημιουργία χρήσεων οι ποίες θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς επίσης και μέτρα σωστότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Φύλας.

Στόχος η αναβάθμιση των συνοικιών της Λεμεσού

Ο Δήμαρχος Λεμεσού έκανε και σχετική ανάρτηση σε ΜΚΔ, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Αγία Φύλα. Σε μια σεμνή τελετή υπογράψαμε με την εταιρεία A.N. Christou Properties & Construction Limited το συμβόλαιο για τα κατασκευαστικά έργα της ανάπλασης του ιστορικού Κέντρου της Αγίας Φύλας. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, ξεκινά το έργο που περίμεναν, που ήθελαν, που απαιτούσαν οι κάτοικοι της Αγίας Φύλας, το έργο που θα αλλάξει την όψη της ιστορικής αυτής συνοικίας της Λεμεσού. Το έργο διάρκειας 20 μηνών και συνολικής αξίας €2.887.258 πλέον ΦΠΑ περιέχει κατασκευαστικά έργα που θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του Ιερού Ναού Παναγίας Xρυσαφυλιώτισσας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, θέσαμε ένα μείζονα πολιτικό στόχο: την αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης μας και τη βελτίωση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων δημοτών μας. Να φέρομε μια, από πολλά χρόνια αναμενόμενη, πνοή ανάπτυξης σε κάθε συνοικία της πόλης μας και να θέσουμε με αυτό τον τρόπο τη Λεμεσό σε μια νέα πορεία ισόρροπης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Αυτός ο στόχος δεν έμεινε μια απλή εξαγγελία, αλλά έγινε, γίνεται πράξη. Ο Δήμος μας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Υπηρεσίες του, με όραμα, με σκληρή δουλειά και με πείσμα, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων εξαιτίας της πανδημίας, προχωρήσαμε σε σχεδιασμό, βήμα με βήμα, έργο με έργο, της υλοποίησης αυτού του στόχου. Κατά τη διάρκεια της 5-ετίας που πέρασε, ολοκληρώσαμε όλα τα έργα της προηγούμενης περιόδου συγχρηματοδότησης, αξίας πέραν των €22 εκατομμυρίων, και ξεκινήσαμε νέα έργα για τις συνοικίες συνολικού προϋπολογισμού πέραν των €16 εκατομμυρίων ευρώ. ΄Έργα όπως:

• Ο Χώρος Εκδηλώσεων Συνοικισμού Αγίας Φύλας

• Το Γήπεδο Αετού στην οδό Σπερχειού

• Η Περιβαλλοντική Γειτονιά Ομόνοιας – Ζακάκι

• Η Περιβαλλοντική Γειτονιά Αγίου Σπυρίδωνα

• Η Ανάπλαση Πάρκου Αγίου Γεωργίου Χαβούζας

• Η Περιβαλλοντική Γειτονιά Αγίου Νικόλα

• Η Ανάπλαση πάρκου οδού Γκογκέν στο Ζακάκι

• Δύο Skate Parks, στον Άγιο Νικόλα και στο Ζακάκι

• Η δημιουργία νέου πάρκου στη συνοικία Αποστόλου Ανδρέα δίπλα από το γήπεδο του ΑΕΤΟΥ και η αναβάθμιση 4 ακόμα υφιστάμενων περιφερειακών πάρκων.

• Και ασφαλώς η Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, που αποτελεί και το κορυφαίο ίσως έργο της προσπάθειας μας.

Το έργο αυτό έχει στόχο να προσδώσει μια νέα όψη, στο κέντρο της Αγίας Φύλας, μιας περιοχής ξεχωριστής σημασίας με τα δεκάδες διατηρητέα, και θα δημιουργήσει χώρους ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της περιοχής και για τους επισκέπτες. Μέσα από τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί επιδιώκεται ο επαναπροσδιορισμός του χώρου, η δημιουργία ενός χώρου που να αποτελέσει, ένα πόλο έλξης αστικών λειτουργιών, και να προσδώσει ταυτότητα στο κέντρο του οικισμού, να καταστεί η περιοχή σημείο αναφοράς και επίκεντρο κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων.»

Θέλω να εκφράσω και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου τις ευχαριστίες μου στους Μελετητές του έργου, Αρχιτεκτονικό γραφείο «Σωκράτης Στρατής -Μαρία Χατζησωτηρίου & Riccardo Urbano», τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, τα αρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως όπως επίσης και τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που εμπλέκονται στο έργο”.