Το κεφάλαιο «αναπηρία» είναι μεγάλο, δύσκολο ίσως να εξηγηθεί στα παιδιά και απαιτεί υπομονή και λεπτό χειρισμό. Γιατί κάποιος είναι ανάπηρος, τι σημαίνει αυτό για εκείνον και τους γύρω του, πώς συνέβη και γιατί, πώς νιώθει ο ίδιος και πόσο διαφορετική είναι η ζωή του;

Και τελικά, πώς θέλει να του συμπεριφερόμαστε, διαφορετικά ή «φυσιολογικά»; Τα παιδιά έχουν μια φυσική περιέργεια κι συχνά εκφράζουν σκέψεις και λόγια χωρίς να τα έχουν φιλτράρει. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε μαζί τους για το θέμα της αναπηρίας και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν καλύτερα πως υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μιλούν, συμπεριφέρονται ή κινούνται λίγο διαφορετικά.

Άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στο ίδιο μας το παιδί και να έχει απορία γιατί δεν είναι όπως τα άλλα παιδάκια… Εδώ είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να τονίσουμε ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κακό πράγμα, τουναντίον. Έστω και έτσι, όμως, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν λέξεις που μειώνουν, που ξεχωρίζουν, που στοχοποιούν έναν άνθρωπο, για να περιγράψουν τη αναπηρία του. Πέραν του ότι δεν είναι ευγενικό, δεν δείχνει κατανόηση ούτε ενσυναίσθηση, όπως το δικό μας παιδί πληγώνεται όταν το κοροϊδεύουν, του μιλάνε άσχημα ή το στοχοποιούν, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα άλλα παιδιά, και με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Τα σημεία στα οποία καλό είναι να σταθείτε εξηγώντας στο παιδί σας τι είναι ή τι σημαίνει μια αναπηρία, είναι:

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αναπηρίες ή μπορεί να τους συμβεί κάποιος τραυματισμός ή ατύχημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και να μην επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση
Μια σωματική αναπηρία δεν σημαίνει ταυτόχρονα και γνωστική αναπηρία! Ξεκαθαρίστε στα παιδιά πως μπορεί το σώμα κάποιου να είναι διαφορετικό όμως το μυαλό, η σκέψη και τα συναισθήματα παραμένουν σε εγρήγορση.

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι άρρωστα και σε καμία περίπτωση αυτό το «διαφορετικό» δεν είναι κολλητικό.

Εξηγήστε στα παιδιά πως κάποτε οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορεί να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό. Μπορεί να έχουν αναπηρικό καροτσάκι, πατερίτσες, να φοράνε ακουστικό βαρηκοΐας κλπ..

Δείξτε τους, επίσης τις θέσεις στάθμευσης, τα ειδικά διαμορφωμένα πεζοδρόμια και τις μπάρες στήριξης. Μάθετε στα παιδιά ότι πρέπει να σεβόμαστε λιγάκι παραπάνω αυτά τα σημεία και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε, να τα παραβιάζουμε ή να κόβουμε την πρόσβαση σε αυτά με το ποδήλατο ή το όχημά μας.
Διαβάστε μαζί με τα παιδιά για τα άτομα με αναπηρία. Μπείτε σε σελίδες στο ίντερνετ, δείτε εκπομπές που μιλάνε για αυτό το θέμα και διαβάστε παρέα παιδικά βιβλία με ήρωες που έχουν κάποια αναπηρία.
*Kids Life Coach