Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Νέα πολυώροφη οικιστική και εμπορικής ανάπτυξης στην παραλιακή περιοχή Λεμεσού, με την ονομασία «The Gallery» βρίσκεται πλέον στο στάδιο υλοποίησης, καθώς η περιβαλλοντική αρχή, άναψε πράσινο φως για την κατασκευή και λειτουργίας της.

Πρόκειται ουσιαστικά για έργο της εταιρείας «Askanis Group of Companies», το οποίο θα βρίσκεται μόλις 90 μέτρα από την παραλιακή ακτή και θα αποτελείται από κτήριο άνισης κατανομής τριών ορόφων ύψους 22,10 μέτρων και 10 ορόφων ύψους 54,24 μ. με 14 διαμερίσματα και 6 γραφειακούς χώρους. Θα περιλαμβάνει επίσης γυμναστήριο, 3 χώρους για εστιατόρια, 1 εσωτερική και 2 εξωτερικές πισίνες και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης 78 θέσεων, εκ των οποίων οι 4 θέσεις είναι για ΑμεΑ.

Η περιοχή όπου θα ανεγερθεί το προτεινόμενο έργο χαρακτηρίζεται κυρίως, από την παρουσία οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης και δημόσιο χώρο πρασίνου. Σκοπός του έργου, είναι να καλύψει τις ανάγκες οικιστικής και επαγγελματικής στέγασης, αλλά επίσης να ενδυναμώσει την περιοχή με νέες θέσεις εργασίας.

Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την NIPD Genetics

Ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2022, και επίσημα, η εξαγορά της NIPD Genetics Public Company Limited από τη Medicover Investment B.V. Η εξαγορά ανοίγει τεράστιες προοπτικές παγκοσμίου ανάπτυξης σε μία από τις πιο επιτυχημένες κυπριακές start-up εταιρείες, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του σχεδιασμού, ανάπτυξης, παραγωγής και παροχής μη επεμβατικών γενετικών εξετάσεων.

Με την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ευρωπαϊκός κολοσσός της υγειονομικής περίθαλψης και διαγνωστικών υπηρεσιών Medicover, ενισχύει την παρουσία του στο μετοχικό κεφάλαιο της NIPD Genetics από 18,9% σε 87,2% των δικαιωμάτων ψήφου. Η τιμή αγοράς για το 68.3% των μετοχών που αποκτήθηκαν, ανέρχεται στα €44,4 εκατ. χωρίς την ανάληψη χρέους, γεγονός που υποδηλώνει την επιχειρηματική αξία της σε €65 εκατ. Η χρηματοδότηση της συναλλαγής πραγματοποιήθηκε με τις τρέχουσες δεσμευμένες δανειακές διευκολύνσεις και η αξία της συναλλαγής συνεπάγεται με υψηλό μονοψήφιο πολλαπλασιαστή EBITDA, εξαιρουμένων των συνεργειών. Τα έσοδα για το 2020 ανήλθαν στα €16,2 εκατ. Πάντως στα αξιοσημείωτα του deal είναι και το ότι η έδρα της εταιρείας θα εξακολουθήσει να είναι η Λευκωσία. 

Περιζήτητα brands στο Limassol Den Mar

Πριν από επτά χρόνια, ο 33 χρόνος σήμερα Loshak Ilya δημιούργησε την πρώτη του μπουτίκ στην Κύπρο που φιλοξενούσε επωνυμίες διεθνών σχεδιαστών. Φτάνοντας στο 2020 και έχοντας δημιουργήσει μια σειρά επιτυχημένων καταστημάτων και μια ακμάζουσα διαδικτυακή επιχείρηση, ο Loshak έχει επιλέξει το Le Plaza Del Mar, τον νέο προορισμό αγορών που κατασκευάζεται από την Cypeir Properties, ως μέρος του παραθαλάσσιου αναπτυξιακού έργου Limassol Del Mar, για να στεγάσει την ολοκαίνουργια του και μέχρι σήμερα μεγαλύτερη μπουτίκ με διεθνείς επωνυμίες διάσημων σχεδιαστών. Η ολοκαίνουρια First Boutique φιλοξενεί μερικά από τα πιο περιζήτητα brands διεθνών σχεδιαστών όπως τα Christian Dior, Celine, Balenciaga, Saint Laurent, Brunello Cucinelli, Berluti, The Row and Zimmermann και πολλά άλλα. 

Nέος ΓΔ στον ΟΧΣ

Ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ). Ο διορισμός του κ. Διονυσίου εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο τελεί υπό την αίρεση της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Διονυσίου είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών επιστημών και μεταπτυχιακού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργαζόταν από το 2005, μέχρι το διορισμό του στον ΟΧΣ στη διοίκηση του ΥΠΟΙΚ. 

Μπήκε το νερό στο αυλάκι για την Τσερίου

Τη διεύρυνση και βελτίωση της οδού Τσερίου, στον Στρόβολο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κατατέθηκε από τον Δήμο Στροβόλου, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Το έργο θα υλοποιηθεί ως πολεοδομικό, με τη δαπάνη να επιμερίζεται 80% στο κράτος και 20% στον Δήμο Στροβόλου.  Πλέον, ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα με τα επόμενα βήματα για υλοποίηση του έργου, βάσει χρονοδιαγραμμάτων, όπως και με την προκήρυξη προσφορών, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα.Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους σημειώνει πως η νέα οδός Τσερίου θα είναι ένας σύγχρονος δρόμος που θα δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πεζούς και αναδεικνύοντας την εμπορική και κοινωνική βιωσιμότητα της περιοχής. Οψόμεθα Δήμαρχε μου.

Σκέψεις για επέκταση του σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών

Πιέσεις για επέκταση του σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για εμβολιασμένους κατοίκους Κύπρου μέχρι το τέλος του χρόνου, ασκούν στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι φορείς, θεωρώντας που θα αποτελέσει σωσίβιο για αρκετούς ξενοδόχους τη φετινή χρονιά. Το Υφυπουργείο Τουρισμού, αναφέρουν οι πληροφορίες βλέπει με θετικό φακό αυτή την εισήγηση, ωστόσο τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν παρθεί. Την ίδια ώρα πάντως αρμόδιοι φορείς που μίλησαν στη στήλη εξέφρασαν την άποψη πως η φετινή χρονιά θα είναι κατά πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την περυσινή εκτιμώντας πως οι αφίξεις των τουριστών θα ανέλθουν στο 80% που ήταν το 2019, το οποίο αντιστοιχεί στα 3,2 εκατομμύρια ξένους περιηγητές. Σε σχέση με ταξίδια των κατοίκων Κύπρος προς το εξωτερικό, θεωρούν πως θα ανέλθουν στο 1,2 εκατομμύριο σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο που ήταν το 2019.

Ισραηλινή επένδυση «μαμούθ» στη Λάρνακα

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 θα ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των ιδιωτικών υγρών καυσίμων από την περιοχή των διυλιστηρίων της Λάρνακας, τα οποία θα μεταφερθούν στην περιοχή του Βασιλικού, μας ανέφερε o Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας.Ο κ. Βύρας αποκάλυψε πως πέραν την εταιρείας Petrolina που θα προχωρήσει σε επένδυση στην περιοχή, έχουν ενώπιον τους την πρόθεση μεγάλης ισραηλινής εταιρείας, η οποία σκοπεύει να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.Η περιοχή έχει ακτίνα 3 χιλιομέτρων και επιτρέπει με βάση το τοπικό σχέδιο Λάρνακας την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων και συγκεκριμένα μέχρι 15 ορόφων.

Στα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου ο Αγρός;

Η κοινότητα του Αγρού έχει επιλεγεί ανάμεσα σε 170 κοινότητες από 75 χώρες για ένταξη στο πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου των καλύτερων τουριστικών χωριών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Η πρωτοβουλία Best Tourism Villages του UNWTO ξεκίνησε για να προωθήσει τον ρόλο του τουρισμού στη διαφύλαξη των αγροτικών χωριών, μαζί με τα τοπία, τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία και τις τοπικές αξίες και δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής γαστρονομίας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του οργανισμού ο Αγρός είναι στα χώρια που έχουν επιλεγεί για να βοηθήσουν ώστε να ενταχθούν στην εν λόγω λίστα. Συνολικά 44 χωριά από 32 χώρες από τις πέντε περιοχές του κόσμου έλαβαν αναγνώριση το 2021. Μεταξύ των χωριών που κοσμούν ήδη την λίστα είναι τα Πάνω Λεύκαρα.

Αυξήσεις μέχρι 96% στο λιμάνι Λεμεσού

Επιστολή στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών Σταύρο Μιχαήλ, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, αναφερόμενος σε επικείμενες αυξήσεις στις ταρίφες που επιβάλλονται στο λιμάνι Λεμεσού, οι οποίες φτάνουν μέχρι και στο 96%.Ο κ. Τσιακκής αναφέρεται σε πληροφορίες εκ μέρους μελών του ΚΕΒΕ, με βάση τις οποίες «μια από τις διαχειρίστριες εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού, η DP World Limassol έχει ενημερώσει τους πελάτες της για αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από το Φεβρουάριο 2022 στις διάφορες ταρίφες». «Στην περίπτωση της DP World οι αυξήσεις αυτές ποικίλουν και θα κυμαίνονται από 4% μέχρι και 96% στις ήδη υφιστάμενες χρεώσεις», όπως σημειώνεται. Το ΚΕΒΕ πάντως κατά την άποψη της στήλης, ορθώς θεωρεί πως είναι εντελώς άκαιρο να τίθεται  θέμα  αυξήσεων την παρούσα περίοδο, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εμπόριο και η επιχειρηματική δραστηριότητα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με τις συνεχόμενες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και όχι μόνο.