Σε καταρτισμό σχεδίου για την τάχιστη αποδέσμευση των κονδυλίων που σταύρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο ετοιμάστηκε λόγω του μεγάλου αριθμού τροπολογιών που ψηφίστηκαν με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας αλλά και για την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Με τις τροπολογίες σταυρώθηκαν είκοσι και πλέον κονδύλια, ενώ μπήκε ψαλίδι στις δαπάνες για τις αποκρατικοποιήσεις, μειώθηκαν κατά 7% τα κονδύλια που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες καθώς και κατά  10% οι δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση προσωπικού, τα συνέδρια, τα σεμινάρια, καθώς και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκοψαν, έραψαν, αλλά… τον ψήφισαν – Βέτο για προεδρικούς

Επίσης περιλήφθηκε και ένθετη σημείωση σε 28 κονδύλια έτσι ώστε να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η Βουλή. Με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών, καλεί τα υπόλοιπα υπουργεία, τις ανεξάρτητες αρχές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, να υποβάλλουν συγκεντρωτικά τα αιτήματα για αποδέσμευση των πιστώσεων που έχουν σταυρωθεί από τη Βουλή. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα αιτήματα θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα και πλήρως αιτιολογημένα στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του υπουργείου, έτσι ώστε αφού αξιολογηθούν να προωθούνται για τη λήψη γραπτής συγκατάθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σε σχέση με τα κονδύλια που σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες και αφορούν συμβατικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, η κάθε υπηρεσία θα πρέπει να συγκεντρώσει τα σχετικά αιτήματα για αποδέσμευση τα οποία θα συνοδεύονται με πλήρη ανάλυση της αξιοποίησης των δαπανών. Συγκεκριμένα, οι αποδεσμεύσεις θα πρέπει να χωρίζονται σε αυτές που αφορούν συμβατικές υποχρεώσεις, δηλαδή υφιστάμενα συμβόλαια, καθώς και σε αυτές που σχετίζονται με νέες αγορές υπηρεσιών για τις οποίες υπάρχει πρόθεση για προκήρυξη προσφορών εντός του 2022. 

Τα ενοίκια και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα 

Για την αποδέσμευση των κονδυλίων που αφορούν τα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για τη στέγαση των υπηρεσιών του, μέχρι τον Μάρτιο υπάρχουν διαθέσιμες δαπάνες με εξαίρεση το υπουργείο Εξωτερικών για τις πρεσβείες και τις διπλωματικές αποστολές. Στο μεταξύ, από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 για την πληρωμή των ενοικίων θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα αποδέσμευσης στην Επιτροπή Οικονομικών. Αναφορικά με τα κονδύλια για τα οποία το Κοινοβούλιο απαιτεί ενημέρωση, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει τα αρμόδια τμήματα να συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία που απαιτούνται για σκοπούς πληροφόρησης. Όσον αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, για τη μεταφορά πιστώσεων από τα συγκεντρωτικά κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, στους προϋπολογισμούς του κάθε υπουργείου, θα πρέπει να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες. Θα πρέπει να γίνεται κατανομή των πιστώσεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων κατά υπουργείο, υφυπουργείο και ανεξάρτητη Αρχή. Σε σχέση με την αξιολόγηση των δημόσιων επενδυτικών έργων, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του υπουργείου, διέπεται από τον νόμο περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικό εγχειρίδιο. Στα δημόσια επενδυτικά έργα περιλαμβάνονται στοιχεία του πάγιου ενεργητικού, δηλαδή, κτήρια, κατασκευαστικά έργα, μηχανήματα, εξοπλισμός, μηχανοκίνητα οχήματα και ανακαινίσεις και επεκτάσεις υποδομών. Στη διαδικασία αξιολόγησης υπόκεινται όλα τα δημόσια επενδυτικά έργα με κόστος €2 εκατ. και άνω, συμπεριλαμβανομένων των έργων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Θα πρέπει να ετοιμάζεται σημείωμα έργου και μελέτη βιωσιμότητας τα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται περί τα τέλη τα τέλη Απριλίου στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης. 

Συστάσεις για την αγορά υπηρεσιών

Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, όπως υποδεικνύει το υπουργείο, ο σκοπός και το πνεύμα της νομοθεσίας είναι η αγορά υπηρεσιών περιορισμένης χρονικής διάρκειας για ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι υφιστάμενοι υπάλληλοι δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για την υλοποίηση του έργου και προγράμματος. Με αυστηρό ύφος το υπουργείο τονίζει πως η υποστελέχωση δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε είναι αποδεκτή για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών, προσθέτοντας πως η εργασία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης προχωρήσαν στην έγκριση τροπολογίας με την οποία τερματίζεται η εργοδότηση των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας που μετατράπηκαν σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, με λήξη της θητείας της Κυβέρνησης. Επιπρόσθετα μπαίνει φρένο στην αύξηση των απολαβών που έλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Αντρέας Ιωσήφ κατά τη μετακίνηση του από το ΡΙΚ. 

Χρεώνουν όπου θέλουν 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα υπουργεία και υπηρεσίες χρεώνουν λανθασμένες χρεώσεις σε διάφορες δαπάνες που σχετίζονται με τα επιδόματα υπερωριακής απασχόλησης και φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνει πως η υπερωριακή αμοιβή δεν χρεώνεται στα κατάλληλα λογιστικά άρθρα αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις. Εξάλλου, στα άλλα λειτουργικά έξοδα θα πρέπει να χρεώνονται οι δαπάνες που αφορούν ποτά που προσφέρονται κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών επαφών υπουργών, υφυπουργών, γενικών διευθυντών και συσκέψεων διαφόρων κρατικών αξιωματούχων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει στη συγκεκριμένη κατηγορία να περιλαμβάνονται οι χρεώσεις για φιλοξενία και για την καταβολή των αεροπορικών εισιτηρίων ξένων αντιπροσωπειών στην Κύπρο.

Οι ρυθμίσεις για το 2022

Στο μεταξύ οι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 αφορούν τη μετονομασία της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) σε Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη σε Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Επίσης οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μεταφέρονται στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ενώ στο υφυπουργείο μεταφέρεται η εξέταση των επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας καθώς και η εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα και του σχεδίου εγκατάστασης νεαρών ζευγαριών στα κατεχόμενα χωρία τους. Εξάλλου, η αρμοδιότητα και οι πιστώσεις για παραχώρηση της ειδικής χορηγίας σε τυφλούς επιστήμονες μέλη της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, που αφορά το κόστος των συνοδών των τυφλών εκπαιδευτικών μεταφέρθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Επιπρόσθετα το γραφείο Δικαστικής Επιμόρφωσης μετονομάζεται σε σχολή δικαστών.

Οδηγίες για είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων 

Στην εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε συστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων δαπανών από τα υπόλοιπα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό και της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας, το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο του, καλεί τα υπόλοιπα υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιοριστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η απώλεια εσόδων. Επίσης τα καλεί να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων. Παράλληλα, αναφέρεται στα ανώτατα όρια δαπανών που τέθηκαν ανά υπουργείο, υφυπουργείο και ανεξάρτητη υπηρεσία και τα οποία περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2022. «Με βάση τις οροφές των δαπανών, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να συνταχθεί ένας ολοκληρωμένος προϋπολογισμός για υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των υπουργείων/υφυπουργείων/ ανεξάρτητων υπηρεσιών για αποφυγή κατάθεσης συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη Βουλή», τονίζεται.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τα υπουργεία να δώσουν έμφαση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών και των υπόλοιπων δαπανών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση και ανάκαμψη της οικονομίας. Τονίζεται επίσης πως η υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. «Εναπόκειται στον κάθε ένα από εμάς να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να συμβάλει στην ταχεία έξοδο μας από την κοινωνικοοικονομική κρίση που μας έχει οδηγήσει η πανδημία Covid-19» συμπληρώνεται στην εγκύκλιο.