Σε αναζήτηση πέντε Γενικών Διευθυντών υπουργείων και υφυπουργείων βρίσκεται η Κυβέρνηση. Πρόκειται για δύο κενές θέσεις και τρεις θέσεις οι οποίες θα κενωθούν εντός του 2022. Οι θέσεις Γενικών Διευθυντών αφορούν το υπουργείο Μεταφορών, το υφυπουργείο Τουρισμού, Ναυτιλίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Τη δεδομένη στιγμή προκύπτουν δύο κενές θέσεις καθώς στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπονται συνολικά 15 εγκεκριμένες θέσεις ενώ σήμερα υπηρετούν 13 πρόσωπα ως Γενικοί Διευθυντές. 

Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 δημιουργήθηκε μια πρόθεση θέση γενικού διευθυντή για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο υπουργείο Γεωργίας. Επίσης στον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021 δημιουργήθηκε μια πρόσθετη θέση Γενικού Διευθυντή στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Στο μεταξύ, εντός του έτους αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες τρεις θέσεις λόγω αφυπηρέτησης των υφιστάμενων Γενικών Διευθυντών. Βάσει των ίδιων στοιχείων ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Παιδείας Κύπρος Κυπριανού αφυπηρετεί την 1η Φεβρουαρίου ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια. Επίσης ο Γενικός Διευθυντής του υφυπουργείου Τουρισμού Θεοφάνης Τρύφωνος αφυπηρετεί την 1η Αυγούστου και μέχρι τον Μάρτιο του 2022 θα βρίσκεται με προαφυπηρετική άδεια. Εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ αφυπηρετεί φέτος τον Οκτώβριο, ωστόσο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραμονή  του στη δημόσια υπηρεσία για άλλους τέσσερις μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Ο κ. Μιχαήλ αναμένεται να είναι με προαφυπηρετική άδεια από τις 24 Μαΐου.

 Την ερχόμενη Δευτέρα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα της Κυβέρνησης για το ξεπάγωμα των πέντε θέσεων Γενικών Διευθυντών καθώς και 19 θέσεων σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες. Πρόκειται για επτά θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στο υφυπουργείο Έρευνας, οι οποίες αφορούν τρείς θέσεις διευθυντή κλίμακας Α15  και τέσσερις θέσεις ανώτερου λειτουργού έρευνας κλίμακας Α13. Οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν μια θέση ανώτερου τεχνικού στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, μια θέση τεχνικού στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μια θέση αρχαιολογικού λειτουργού, μια θέση ανώτερης στενογράφου στη Δικαστική Υπηρεσία, μια θέση λειτουργού ελέγχου και δύο θέσεις διευθυντή ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, τεσσάρων θέσεων πληρεξούσιου υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών και μιας θέσης ανώτερου λειτουργού διασφάλισης ποιότητας στο υφυπουργείο Τουρισμού.