Τις τοποθετήσεις τους για τα καυτά θέματα που αφορούν τα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα απροσδόκητα κέρδη αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των τραπεζών, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Μια συζήτηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για να διαφανούν οι κυβερνητικές προθέσεις όσον αφορά την επιβολή windfall gains tax (φόρος απροσδόκητων κερδών) στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο από τον πολιτικό κόσμο και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, καθώς αυξάνονται τα δανειστικά επιτόκια, μεγαλώνει η πίεση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διευρύνονται τα κέρδη των πιστωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεραυνός καλεί τράπεζες, επεισόδιο 9ο

Ο υπουργός στις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα τονίζει την ανάγκη οι τράπεζες να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης των δανειστικών επιτοκίων και παράλληλα να σμικρυνθεί η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων.

Δυναμική παρέμβαση έκανε στο θέμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσω της συνέντευξης του στον Φιλελεύθερο κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τους δανειολήπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάκης Κεραυνός: Θετικές οι τράπεζες για δανειστικά επιτόκια

Σχέδια τραπεζών αξίας €10 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο «Φ» από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, η αντιπροσωπία του συνδέσμου στη σημερινή συνάντηση, η οποία θα απαρτίζεται από την ανώτατη ηγεσία του συνδέσμου και τις ανώτατες τραπεζικές διευθύνσεις, θα ενημερώσει τον υπουργό ότι μέχρι τώρα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει σχέδια προς ανακούφιση των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που αφήνουν σε πελάτες τους περίπου €10 εκατ.

Τα σχέδια των τραπεζών αφορούν όλα τα δάνεια πρώτης κατοικίας, με αξία €350 χιλ., όμως η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα καλύπτουν όλα τα στεγαστικά δάνεια.

Συνεπώς, θεωρούν ότι η θέση ότι οι τράπεζες δεν λαμβάνουν μέτρα προς ανακούφιση των πελατών τους είναι άδικη, καθώς τα σχέδια των τραπεζών που έχουν ανακοινωθεί αφορούν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με EURIBOR ή το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών προτίθενται να διευκρινίσουν ακόμη μια φορά στον υπουργό ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ εφαρμόζονται υποχρεωτικά και στην Κύπρο και οδήγησαν σε αύξηση των επιτοκίων αλλά οι τράπεζες ήδη πριν από τις πολιτικές συζητήσεις προχώρησαν σε ενέργειες στήριξης δανειοληπτών που αντιμετώπιζαν οικονομική στενότητα.

Στην κριτική που τους ασκείται για πολύ χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, οι τράπεζες απαντούν ότι η άνοδος που καταγράφεται στα καταθετικά επιτόκια, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, είναι εντυπωσιακή (Ιανουάριος-Ιούνιος: +404% για νοικοκυριά, +165% για επιχειρήσεις).

Πλην όμως, το σημείο εκκίνησης για αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη.

Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι η αύξηση στα καταθετικά επιτόκια καταγράφεται παρά το γεγονός της πλεονάζουσας ρευστότητας, του υψηλού ιδιωτικού χρέους που περιορίζει περιθώρια δανεισμού και της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την τοπική, ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, κάτι που οδηγεί όπως επισημαίνουν σε συντηρητικές κινήσεις οικονομικής πολιτικής σε κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν επίσης ότι το τελικό καταθετικό επιτόκιο που θα μπορούσε να λαμβάνει ο Κύπριος καταθέτης περιορίζεται εν μέρει λόγω του ειδικού φόρου που τις επιβαρύνει αλλά κυρίως λόγω της φορολογίας για την άμυνα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 30% επί των τόκων των καταθέσεων.

Κόκκινο πανί ο έκτακτος φόρος

Οι τράπεζες αναμένεται στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό να τον ενημερώσουν ότι οι τράπεζες στην Κύπρο ήδη καταβάλλουν ειδικό φόρο εδώ και χρόνια, της τάξης του 0,15% επί των καταθέσεών τους και μάλιστα σε περιόδους χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, κατά τις οποίες οι τράπεζες κατέγραφαν ζημιές ή ισχνή κερδοφορία.