Η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τάχιστα το νομοσχέδιο για το e-kalathi, το οποίο θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές και να επιλέγουν

Ο πληθωρισμός, ο οποίος επέστρεψε σε φάση αυξήσεων ως ποσοστό ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα εβδομάδα με την εβδομάδα να οδηγεί σε απανωτές αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων, στα καύσιμα αλλά και σε υπηρεσίες. Όλα αυτά, σε συνάρτηση με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων από τις τράπεζες, τα οποία ανεβαίνουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μετά από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γονάτισαν τα νοικοκυριά, τα οποία κάθε μήνα πληρώνουν περισσότερα για να βγάλουν το μήνα.

Οι καταναλωτές κάθε μήνα μετρούν ένα – ένα τα ευρώ για μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς, όμως, κάθε μήνα η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, καθώς κάποιοι, παρά τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, αντί να μειώνουν τις τιμές τις αυξάνουν. Και επιπλέον, λόγω και των πλημμυρών στη Θεσσαλία θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη άνοδος στις τιμές ειδών τροφίμων.

Στη χώρα μας, πέραν της επέκτασης μέχρι τον Απρίλιο του 2024 του μηδενικού ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, που είναι καθολικό το μέτρο, η Κυβέρνηση εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικά προβλήματα, επιδοτώντας μόνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κάνει ασκήσεις επί χάρτου για να βρει την καταλληλότερη φόρμουλα, η οποία δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικά. Ωστόσο, όποια λύση πέφτει στο τραπέζι δεν είναι χωρίς κόστος, γι’ αυτό η μελέτη συνεχίζεται, έτσι ώστε να βρεθούν ισορροπημένες λύσεις.

Λόγω της ανυπαρξίας δραστικών κυβερνητικών μέτρων ανακούφισης, οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ανταπεξέλθουν, περιορίζοντας ουσιαστικά τα έξοδα τους. Μάλιστα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τους καταναλωτές να κάνουν έξυπνες και φθηνές αγορές, προχώρησε σε εικονική αγορά 44 βασικών προϊόντων από δύο υπεραγορές. Οι λειτουργοί δημιούργησαν δύο καλάθια: Στο πρώτο καλάθι τοποθετήθηκαν τα φθηνότερα προϊόντα που πωλούνταν στην υπεραγορά και στο δεύτερο τα ακριβότερα όμοια προϊόντα από το ίδιο ράφι. Η έρευνακατέδειξε πως στην πρώτη υπεραγορά το κόστος του φθηνού καλαθιού ήταν €131.27 και το κόστος του ακριβού καλαθιού €177.94. Η διαφορά μεταξύ των δύο καλαθιών από την πρώτη υπεραγορά ήταν €46.67. Η  απόκλιση τιμών ήταν 35.55%.

Εξάλλου, για τις ίδιες αγορές από τη δεύτερη υπεραγορά το κόστος του φθηνού καλαθίουήταν €142.52 και του ακριβού €199.39. Η διαφορά άγγιξε τα €56.87 (39.9%). Η μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα πως εάν οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς μπορούν να μειώσουν κάπως τα έξοδα τους.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν εκείνα τα εργαλεία τα οποία να τους οδηγούν να επιλέξουν την υπεραγορά η οποία πωλεί τα φθηνότερα γεγονότα ή τα πιο φθηνά προϊόντα στην ίδια υπεραγορά. Και αυτό καθώς από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται στα συρτάρια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το e-kalathi, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων. Την ερχόμενη Τρίτη το νομοσχέδιο θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ωστόσο, όπως φαίνεται, δύσκολα θα αρθούν όλες οι επιφυλάξεις των κομμάτων και της ΕΠΑ, καθώς αναμένουν συγκεκριμένες αλλαγές στο κείμενο.

Όπως πληροφορούμαστε, δεν έγιναν γραπτές αλλαγές στο νομοσχέδιο, απλά υπήρχαν συναντήσεις των τεχνοκρατών με εκπροσώπους κομμάτων, δίνοντάς τους προφορικές διευκρινίσεις. Κάτι το οποίο θα προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. Εάν η Κυβέρνηση επιθυμούσε να πάρει με το μέρος της τα κόμματα θα έπρεπε να προωθούσε στη Βουλή αναθεωρημένο νομοσχέδιο, έτσι ώστε η συζήτηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν ξέρουμε εάν η συγκεκριμένη εφαρμογή στην Κύπρο θα έχει την ίδια απήχηση που έχει στην Ελλάδα, ωστόσο θα ήταν καλό ο καταναλωτής να έχει το συγκεκριμένο εργαλείο στα χέρια, για να μπορεί να κάνει  φθηνές επιλογές. Όλοι εμείς οι καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε τη δύναμη για να οδηγήσουμε τους επιχειρηματίες να χαμηλώσουν τις τιμές. Εάν οι καταναλωτές αξιοποιήσουν σωστά το e- kalathi, θα μπορούν να τιμωρήσουν αυτούς που μετρούν υπερκέρδη από την ακρίβεια.