Η ΡΑΕΚ με χθεσινή της απόφαση απέτρεψε την αύξηση των βασικών διατιμήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% και παράλληλα έσωσε την ΑΗΚ και κατ’ επέκταση την Κυβέρνηση από βέβαιη κατακραυγή της κοινής γνώμης αν η μεγάλη αυτή αύξηση που ζητήθηκε εγκρινόταν.

Όπως έγραψε σε προηγούμενη έκδοση ο Φιλελεύθερος, η ΑΗΚ με επιστολή της στη ΡΑΕΚ ζήτησε την αύξηση των βασικών διατιμήσεων κατά 25%, προκειμένου να ανακτήσει τα λειτουργικά και άλλα έξοδα στα οποία προέβη -με προηγούμενη έγκριση της ΡΑΕΚ- για τη λειτουργία της αλλά και έξοδα στα οποία θα προβεί το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων της που επίσης εγκρίθηκαν από τον Ρυθμιστή Ενέργειας.

Η επιστολή της ΑΗΚ με την οποία ζητήθηκε αύξηση στις διατιμήσεις στάλθηκε τον περασμένο Μάρτιο και είχε τίτλο «Αναπροσαρμογή Επιτρεπόμενων Εσόδων Βασικής Ρυθμιζόμενης Δραστηριότητας Προμήθειας για το έτος 2023».

Η παραλαβή της επιστολής είχε προκαλέσει σοκ στην ανώτατη διοίκηση της ΡΑΕΚ, δεδομένου ότι για το 2022 η ρυθμιστική αρχή είχε εγκρίνει αύξηση 14% στις βασικές διατιμήσεις, αποτρέποντας σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών της ΑΗΚ, λόγω πλημμελούς ανάκτησης εξόδων από μέρους της Αρχής, αλλά και λόγω της τεράστιας αύξησης στο κόστος καυσίμου, στο κόστος παραγωγής και σε άλλα υλικά/υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι η ΡΑΕΚ εξέδωσε απόφαση αναφορικά με την επιστολή που παρέλαβε τον Μάρτιο του 2023 είναι ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που προκλήθηκε από το αίτημα για αυξήσεις 25%, σε μια περίοδο πολύ ψηλού ενεργειακού κόστους για τους Κύπριους καταναλωτές αλλά και σε περίοδο αχαλίνωτης ακρίβειας στο λιανικό εμπόριο, που καθιστά δύσκολη την επιβίωση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από τον Μάρτιο του 2023 που παρέλαβε το αίτημα της ΑΗΚ έως και πριν λίγες μέρες υπήρξε μακρά αλληλογραφία μεταξύ της ΡΑΕΚ, της Αρχής Ηλεκτρισμού αλλά και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), σε μια προσπάθεια του Ρυθμιστή να επαληθεύσει τα στοιχεία που κατά την ΑΗΚ οδηγούν στην ανάγκη για αύξηση 25% στις διατιμήσεις αλλά και με στόχο να περιορίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ποσοστό της αύξησης.

Η ΑΗΚ ενημέρωσε σχετικά προ δεκαημέρου και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, προφανώς ενημερώνοντάς τον για τη δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας.
Χθες, η ΡΑΕΚ έλαβε και δημοσιοποίησε την απόφασή της, η οποία τελικά είναι αρνητική για το σύνολο της ζητηθείσας αύξησης. Απέρριψε δηλαδή και την επιλογή μιας μικρότερης αύξησης.

Η απόφαση του Ρυθμιστή προφανώς δημιουργεί «τρύπα» στα οικονομικά της ΑΗΚ και πιθανό θα οδηγήσει διοίκηση και διεύθυνση σε αποφάσεις για αναστολή έργων που προγραμμάτιζε να ξεκινήσει μέσα στο 2023 ή διακοπή έργων που είναι σε εξέλιξη.

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος

Η απόφαση της ΑΗΚ αναφέρει τα εξής:

«Τα μέλη της Ανώτερης Διοίκησης της ΡΑΕΚ, αφού μελέτησαν ενδελεχώς όλα τα ενώπιον τους έγγραφα και στοιχεία, εκτίμησαν ότι:

  • Οι σταθερά υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν όλο και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις,
  • Μέριμνα και καθήκον της ΡΑΕΚ είναι η προστασία των καταναλωτών ενάντια σε μονοπωλιακές τιμές,
  • Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών και των οικονομικών επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους Κύπριους καταναλωτές, κρίνεται ότι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος να παραμείνουν σε ισχύ για το έτος 2023 οι διατιμήσεις του έτους 2022 (σ.σ. οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με εκείνες του 2021).