Προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις χώρες της Σκανδιναβίας γεννούν το ταξίδι και οι επαφές που είχε ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στην Στοκχόλμη και το Ελσίνκι.

Τα καλά νέα καταγράφονται και σε σχετική ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού και τα επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» κατά την επιστροφή του στην Κύπρο ο υφυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείει οι Σουηδοί τουρίστες να φτάσουν φέτος τον αριθμό ρεκόρ που κατέγραψαν το 2018.

«Ήρθαμε εδώ με σκοπό και στόχο να πετύχουμε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων προς τη χώρα μας για την επόμενη χρονιά. Θα έλεγα ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των επαφών μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ο στόχος μας θα επιτευχθεί» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε για τις επαφές, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις τέσσερις από τις πέντε βόρειες χώρες που συνδέονται τουριστικά με τη χώρα μας: τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία και στις προσπάθειες για προσθήκη δρομολογίων με πόλεις που δεν είχαμε έως τώρα αεροπορική σύνδεση.

Τα μηνύματα από τους Βόρειους

Επιστρέφετε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχατε σε Σουηδία και Φινλανδία; Ποια μηνύματα έστειλαν οι εν λόγω αγορές για τη συνέχεια της χρονιάς, αλλά και για το 2024;

Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Σκοπός και στόχος της επίσκεψης μας ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας με τους συνεργάτες μας και φυσικά η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων προς τη χώρα μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι η Finnair αποφάσισε ήδη την αύξηση των πτήσεων της από 3 σε 4, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι αποφάσισε να διατηρήσει μία εκ των 3 πτήσεων της και τον χειμώνα.

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για τον τουρισμό της χώρας μας, εφόσον ξεκάθαρα μάς ενδιαφέρει και η ενδυνάμωση της χειμερινής περιόδου. Να σας υπενθυμίσω ότι αύξηση για την περίοδο Νοεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες και κάποιοι συνεργάτες της χώρας μας από τη βρετανική αγορά.

Γενικά, θεωρούμε πολύ σημαντικές τις αγορές των βορείων χωρών και θεωρούμε ότι με σταθερά και σωστά βήματα, θα έχουμε αύξηση τόσο κατά την θερινή περίοδο όσο και κατά τη χειμερινή.

Εκτιμάτε ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα με τις δύο αγορές και γενικά με την Σκανδιναβία είναι επαρκής ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Έγιναν καθόλου επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση;

Βεβαίως έγιναν επαφές και συζητήσεις. Κατά την άποψή μου είναι πολύ καλή η υφιστάμενη αεροπορική σύνδεση, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Έχουμε ήδη θετικές εξελίξεις από τη φινλανδική αγορά, ενώ θέλουμε να ελπίζουμε ότι μία λογική αύξηση θα προκύψει και από την αγορά της Σουηδίας. Συζητήσαμε σενάρια για τοποθέτηση πτήσεων από πόλεις που μέχρι σήμερα ή εφέτος τουλάχιστον δεν είχαμε αεροπορική σύνδεση.

Να σημειώσω ότι φέτος η χώρα μας συνδέεται με τη Σουηδια με πτήσεις από εφτά διαφορετικές πόλεις: την πόλη του Γκέτεμπορκ, του Μάλμο, του Νόρκεπινκ, του Ερέμπρο, της Ουμέα, του Κρόνομπερκ και φυσικά της Στοκχόλμης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγες βδομάδες θα επιτευχθεί μία λογική αύξηση στις προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις.

Τι εννοείτε με τον όρο λογική αύξηση;

Όταν επιδιώκεις κάτι, που μάλιστα δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, θα πρέπει να εμπίπτει σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένης λογικής. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο για καμία αεροπορική εταιρεία, ειδικά στη μετά covid εποχή, με τα όσα θέματα αντιμετωπίζουν οι πλείστες εξ αυτών, να αλλάξουν τα πλάνα τους σε μεγάλο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό οι οποίοι σχεδιασμοί να καταλήγουν σε επιτυχία. Και επιτυχία είναι οι επισκέπτες να αναχωρούν από τη χώρα μας ευχαριστημένοι, οι συνεργάτες μας, όπως για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες, να έχουν ψηλά load factors και έτσι να προχωράμε μαζί, επενδύοντας όχι μόνο στην άνοδο των αριθμών, που ήδη πετύχαμε ένα μεγάλο άλμα εφέτος, αλλά και στην ποιότητα, αποφεύγοντας την ίδια στιγμή και φαινόμενα υπερτουρισμού που ήδη παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι και η Σουηδία και η Φινλανδία δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο ως οικονομίες και ένα τέτοιο δεδομένο δεν μπορεί ποτέ να μην λαμβάνεται υπόψη.

Να αναφέρω ότι στη Σουηδία  παρατηρείται συρρίκνωση του ΑΕΠ και η σουηδική οικονομία αντιμετώπισε έντονες πληθωριστικές τάσεις, ευτυχώς πλέον με πτωτική πορεία, όμως ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών έχουν αναμφίβολα επηρεαστεί και η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί. Συρρίκνωση του ΑΕΠ παρατηρήθηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και στη Φινλανδία.

Σημαντικές αυξήσεις αφίξεων

Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσουν οι συγκεκριμένες αγορές φέτος όσον αφορά αφίξεις τουριστών;

Η Σουηδία αυτή τη στιγμή καταγράφει αύξηση της τάξης του 31.2% σε σύγκριση με πέρσι (μέτρηση μέχρι τον Ιούλιο) και έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 84.000 αφίξεις και είναι πολύ πιθανόν να πλησιάσουμε το ρεκόρ του 2018, που είχαμε 153.000 αφίξεις.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση της Σουηδίας, όμως, είναι ότι έχουμε αξιόλογες επιδόσεις και τον χειμώνα, που ευελπιστούμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα καθιερωθούν αλλά και θα ανεβαίνουν.

Η φινλανδική αγορά επίσης καταγράφει άνοδο, είναι της τάξης του 15%, έχουμε ξεπεράσει τις 18.000 αφίξεις, όμως είμαστε ακόμη πολύ πίσω από τις επιδόσεις του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι για παράδειγμα το 1990 είχαμε φθάσει τις 119.000 αφίξεις. Εκείνο που έχει βεβαίως σημασία είναι ότι η φινλανδική αγορά, μία αγορά που μπορεί να μας δώσει επισκέψεις και τον χειμώνα, επιστρέφει.

Τέταρτη αγορά τον Ιούλιο

Οι εκτιμήσεις του υφυπουργού Τουρισμού ότι οι αφίξεις από τη Σουηδία ενδέχεται φέτος να πλησιάσουν τη χρονιά ρεκόρ για τις επισκέψεις Σουηδών του 2018, επιβεβαιώνονται από την έως τώρα ροή τουριστών από τη χώρα.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις από τη Σουηδία τον Ιούλιο, τον τελευταίο μήνα που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ανήλθαν σε 22.994 και αποτέλεσαν το 4,4% του συνόλου των αφίξεων, αναδεικνύοντας τη Σουηδία ως την τέταρτη κύρια πηγή τουριστών, ήτοι την τέταρτη σε σημασία αγορά για τον τουρισμό τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι συνολικές αφίξεις από τη Σουηδία τους πρώτους εφτά μήνες του χρόνου ανέρχονται σε 84.052, αριθμός που κατατάσσει την αγορά στην έκτη κατά σειρά για τον κυπριακό τουρισμό μετά τη βρετανική, αυτήν του Ισραήλ, την πολωνική, την ελληνική και τη γερμανική.

Σε σχέση με το 7μηνο πέρσι, οι αφίξεις από τη Σουηδία καταγράφουν σημαντική αύξηση, της τάξης του 32,5%. Μικρή αύξηση καταγράφουν και σε σχέση με το 7μηνο του 2019, αλλά αντίθετα καταγράφουν μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2018 για τους Σουηδούς, όταν οι αφίξεις για το σύνολο της χρονιά ανήλθαν σε 153.769 και για το πρώτο επτάμηνο του 2018 σε 89.041.