Με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει να τρέχει από σήμερα, ο Δήμος Ύψωνα έρχεται να επιλύσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στα δημοτικά όρια του, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες μεταφορές για να μετακινηθούν στα φροντιστήρια και τις απογευματινές τους δραστηριότητες.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Circular Green» και τη λειτουργία κυκλικών διαδρομών εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου με τη χρήση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων της ΕΜΕΛ. Ο πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό μέγαρο του Δήμου Ύψωνα, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη.

«Είναι μια δράση προς τη σωστή κατεύθυνσή η οποία θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και βοηθά στην πιο εύκολη μετακίνηση παιδιών, με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιαστεί από τους κατοίκους του Ύψωνα και θα εξυπηρετήσει και κατοίκους από άλλους Δήμους». Υπέδειξε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στη συμφόρηση στους δρόμους και σημαντική μείωση στους ρύπους ενώ θα δώσει πίσω στους κατοίκους τον χρόνο που χάνουν στις μετακινήσεις τους.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΜΕΛ, Γιώργος Κυριάκου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ύψωνα για την ιδέα που πρότεινε και που σήμερα υλοποιείται καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών για τη θετική ανταπόκριση του στην ένταξη αυτής της διαδρομής στο ευρύτερο συγκοινωνιακό δίκτυο. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση, σημειώνοντας ότι «σήμερα βλέπουμε τι προοπτικές έχει όταν το κεντρικό κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ανάδοχος των μεταφορών συνεργάζονται αρμονικά».

Ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου κατά την παρουσίαση του προγράμματος, επεσήμανε ότι σχεδιασμός του εγχειρήματος ξεκίνησε περί τα τέλη του 2020, σε μια εποχή όπου ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξανόταν ραγδαία στην περιοχή λόγω και της τεράστιας οικοδομικής ανάπτυξης που παρουσίαζε ο Δήμος και οι γύρω κοινότητες.

Στην πρώτη φάση η υπηρεσία θα λειτουργήσει προς μια κατεύθυνση -των δεικτών του ρολογιού-, ανά 25 λεπτά διαστήματα ενώ στη δεύτερη φάση, η οποία υπολογίζεται εντός Δεκεμβρίου, θα ενταχθεί και η αντίθετη κατεύθυνση. Υποστήριξε ότι με την εξέλιξη του προγράμματος και αναλόγως της συμμετοχής των πολιτών η συχνότητα των λεωφορείων μπορεί να φτάσει τα 15 λεπτά μειώνοντας ουσιαστικά τους χρόνους μετακίνησης στο ελάχιστο.

Στις διαδρομές εντάσσονται 65 στάσεις λεωφορείων με ήδη ξεκίνησαν να κατασκευάζονται μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ύψωνα και με την οικονομική συνεισφορά του Υπ. Μεταφορών. Τα πρώτα 10 στέγαστρα θα τοποθετηθούν εντός της επόμενης βδομάδας ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα τοποθετηθούν ακόμη 12. Το κάθε στέγαστρο το κοστίζει €5.700 και το υπουργείο επιχορηγεί το ποσό των €2.500. Τα στέγαστρα θα είναι καλυμμένα και από τις τρεις πλευρές ενώ θα παρέχουν ενσωματωμένους φορτιστές κινητών και tablet όπως επίσης και φορτιστή για ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ.

Το κόστος μετακίνησης για τα παιδιά μέχρι 18 ετών είναι στα €10 μηνιαίως ενώ μπορεί να μειωθεί αγοράζοντας τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή χρονιές κάρτες. Σε ό,τι αφορά παιδιά έχουν διαθέτουν κάρτα την οποία χρησιμοποιούν για να πάνε σχολείο με τα λεωφορεία, δεν θα υπάρχει επιπλέον κόστος. Για συνταξιούχους το κόστος ανέρχεται στα €20 μηνιαίως ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές. Για τον γενικό πληθυσμό το κόστος μιας μονής διαδρομής ανέρχεται στο €1.50 ενώ για μηνιαίο εισιτήριο το ποσό ανέρχεται στα €40.